
A forró nyári napok igazán izzasztóak tudnak lenni. Igaz ugyan, hogy nem kívánjuk a nehéz ételeket, de az édes ízekről nehéz lemondani.
Ráadásul egész biztosan nincs kedvünk a konyhában, a sütő mellett ácsorogni, míg elkészül valami sütemény. Szerencsére vannak remek nyári édességek, amelyek nemcsak könnyűek és gyorsan elkészíthetők.
1. A nyár ajándéka
Gyümölcssaláta
A rengeteg friss, édes idénygyümölcs szinte felmentő seregként sorakozik ilyenkor. Akár magában, akár felvagdosva és vegyesen összekeverve falatozunk belőlük, biztos, hogy jólesik. Különösen jó erre a málna, az eper vagy a szeder, amelyeknek nagyon alacsony a cukortartalma, és közben elég édesek ahhoz, hogy cukor vagy tejszínhab nélkül mennyei piros gyümölcssaláta váljon belőlük. A gyümölcssalátákat kedvünk szerint joghurttal, olajos magvakkal, fahéjjal is ízesíthetjük.
2. A hőség királynője
Fagylalt
Nem igazi a nyár fagylalt nélkül, a jó fagyi viszont sajnos hizlal. Ahhoz ugyanis, hogy krémes legyen, minél zsírosabb tejszín vagy tej kell, ahhoz pedig, hogy lágy legyen, minél több cukor. A fagyasztással ráadásul csökken az édes íz, ezért még annál is több cukrot tesznek bele, mint ha a krémet szobahőmérsékleten majszolnánk el. Ezért a hagyományos fagyiból tanácsos csak két gombócot enni délelőtt vagy valamelyik főétkezés helyett, ha lehet, gyümölcsöset, például citromfagyit. Ha ennél többre vagy éppen hogy még kevesebb kalóriára vágyunk, pürésítsünk valamilyen, vagy akár többféle gyümölcsöt, és keverjük el joghurttal. Érdemes a görög joghurtot választani, mert az elég sűrű és édes ahhoz, hogy a fagyi majdnem olyan krémes és finom legyen, mint a hagyományos. Adjunk hozzá néhány kanál édesítőt, és tegyük a fagyasztóba néhány órára. Amikor félig kiolvad, majdnem olyan, mint egy gyümölcsfagyi.
TIPP:
Krémfagylalt tejtermék nélkül
Ha teljesen kihagynánk a tejet, a krémes állagot banánnal is elérhetjük. Fagyasszunk le félig két darab pürésített banánt, majd elektromos habverővel keverjük össze tetszőleges gyümölcspürével, őrölt dióval, mogyoróval vagy 70%-os kakaótartalmú olvasztott csokoládéval.

3. A desszertek császára
Sorbet
A fagylalt egyre divatosabb alternatívája az alacsonyabb kalóriatartalmú és tejmentes jeges ínyencség, amit már a római császár, Néró is előszeretettel fogyasztott. Bár ő akkor még a hegyekből hozatott havat hozzá, ma már szerencsére a fagyasztószekrény pofonegyszerűvé teszi az elkészítését. Csak annyit kell tenned, hogy vízből és diétás cukorból szirupot főzünk, hozzáadunk gyümölcspürét vagy gyümölcslevet, és ezt fagyasztjuk le. Fontos, hogy körülbelül húsz percenként vegyük ki a fagyasztóból, és keverjük meg, hogy a jég ne tudjon tömbbé fagyni. Nagyjából egy óra alatt tökéletes lesz az állaga. Ha a klasszikus citromsorbet van terítéken, a citrom levét használjuk, és reszeljünk bele citromhéjat is. Egy citromhoz 3,5 dl víz és 10 dkg diétás cukor kell. A hűsítő kortyolnivaló, a jégkása ugyanígy készül, csak állaga folyékonyabb, a jégkristályait pedig kevésbé kell összetörni. Ezt elérhetjük úgy, hogy néhány órai fagyasztás után a jégtömböt kockákra vágjuk, erre alkalmas turmixgépben ledaráljuk, majd kicsit tovább hagyjuk felengedni.




