RETRO RÁDIÓ

Ez az isteni eperlekvár titka

Ez az isteni eperlekvár titka
Létrehozva2022. 05. 22. 23:18

Az eperlekvár hagyományosan elkészítve is finom, de megbolondítva az igazi! Most összeszedtük a legjobb ötleteket arra, hogyan tehetjük igazán izgalmassá ezt az isteni dzsemet és hogyan lesz tökéletes ez a finomság.

 

A legfontosabb szabályok a főzés során

Csak ép üvegeket és fém fedőket használjunk, melyek tökéletesen ráillenek az üveg szájára. Nincs szükség celofánra, az csak ront a helyzeten.

Alaposan mossuk el az üvegeket a tetőkkel együtt, áztassuk le és távolítsuk el a címkéket is. A legjobb, ha mosogatógépben a legmagasabb hőfokon tisztítjuk meg.

Ezután egy óriási fazékban a forrástól számított negyed órán keresztül főzzük ki a tetőket és az üvegeket is. Egy nagy csipesszel vegyünk ki mindent és tegyük tiszta konyharuhára száradni. De ne törölgessük el!

Fotó: Pixabay.com

Mindig csak hibátlan gyümölcsöt használjunk!

Ha nem használunk tartósítószereket, csak kis üvegeket töltsünk meg, mert ennek a lekvárnak, kompótnak az a hátránya, hogy nyolc napon belül meg kell enni felnyitás után, hiszen kinyitva már tényleg nem védi semmi az erjedéstől.

Ha belemerjük a gyümölcsöt, levet az üvegbe szorosan zárjuk rá a tetőt, és fordítsuk fejjel lefele. Esetleg újságpapírba is csomagolhatjuk, hogy egy éjszaka szárazdunsztba kerüljenek az üvegek.

Ha a krémesebb lekvárokat szeretjük turmixoljuk össze a hozzávalókat, ha nem, tegyünk a fazékba nagyobb darabokat. Ezután forraljunk fel mindent folyamatos kevergetés közben, és főzzük még 10 percig. Ezután nincs más dolgunk, mint azon forrón üvegekbe merni a lekvárt, közben rázogatva, hogy lehetőleg ne maradjon benne levegő. Egészen az üveg pereméig, dugig, és azonnal csavarjuk rá bivalyerősen a fedőt, és állítsuk fejre az egészet! Ekkor vákuum keletkezik, a tiszta üvegek mellett ez a tartós siker titka. Nyugodtan hagyhatjuk fejen állva, míg mindegyikkel végzünk, de legalább öt percig.

Mivel ízesíthetjük a dzsemet? 

Bazsalikomos mámor

Készítsük el a lekvárt a szokásos módon majd, forrás után 5 perccel adjuk hozzá a citrom kifacsart levét és a bazsalikom leveleket. 1, 5 kiló eperhez 8 levelet és egy citromot számoljunk. Kevesen tudják, de ez a finom gyümölcs mentalevelekkel befőzve is nagyon finom.

Rózsaszirmos eperlekvár

Ha sikerül teljesen vegyszer- és kipufogógáz mentes, illatos rózsát szereznünk, akkor azt is érdemes az eperhez keverni. 5 kiló gyümölcshöz, három-négy fej rózsát is szórhatunk. Tegyük a lábosba a nyers epret és a szirmokat és együtt főzzük meg őket.

Illatos levendulás

Sokak kedvence a levendulás eperlekvár: 5 kg eperhez 3-4 szál levendulavirágot kell hozzáfőzni, elképesztően finom és illatos lesz tőle a lekvár. Arra azonban vigyázzunk, hogy ez egy nagyon aromás kiegészítő, nagyon elronthatjuk az epret, ha túl sokat teszünk hozzá.

Rebarbarás eperdzsem

Az epret rebarbarával vegyítve is meg lehet főzni lekvárnak: fele eper, fele rebarbara kell az elkészítéshez. Ehhez a verzióhoz vaníliát és fahéjat is keverhetünk.

Bodzás eperlekvár

Ha az illatozó bodzavirággal szeretnénk egybefőzni, akkor egy fazéknyi eperhez 5-8 virágtányérnyi bodzát adjunk. Arra ügyeljünk csak, hogy a zöld részektől próbáljuk minél jobban megszabadítani a virágot, mert azokat nem igazán jó később a lekvárban elrágcsálni. Az epret ízesíthetjük akácvirággal is, hasonlóan kell befőzni, mint a bodzásat.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.