Létrehozva: 2022.04.07.

Végre kiderült a tartós párkapcsolat legnagyobb titka

A szerelem viharos érzése a lángolás elmúltával szeretetté változhat. Mindeközben persze a társak közötti kapcsolat mélyül, bizalmuk egymás iránt erősödik. Ezt a szép gondolatot elméletben mindenki ismeri, de a gyakorlatban is meglehet mindezt valósítani?

 

Egy új felmérés szerint a kiegyensúlyozott tartós párkapcsolat átlagosan négy évvel hosszabbítja meg az emberi életet, ugyanis erősíti az ellenálló képességet, fokozza a munkakedvet. A veszekedésektől hangos, boldogtalan házasság azonban növeli a magas vérnyomás, érrendszeri betegségek, depresszió kialakulásának veszélyét. Ám hiába a számtalan előny, egyre nehezebben tudják az emberek megőrizni párkapcsolataikat, és a pszichológusok szerint nem is igazán törekednek rá. Az egymást követő több monogám kapcsolat jóval népszerűbb, mint az egyetlen társsal leélt élet. Természetesen még mindig vannak, akik vágynak a mesékben leírt boldogan éltek, míg meg nem haltak állapotra, de ezért rengeteg áldozatot kellene hozni, amit sokan nem akarnak megtenni. Pedig apró dolgokról van szó, ami sokszorosan megtérül. Nézzük a tíz legfontosabb szabályt:

 

1. A nő és a férfi egyenlő

A hosszan tartó kapcsolat legjobb alapja az egyenlőség. Amikor egyik fél sem érezteti, hogy ő több a másiknál. Nagyon fontos, hogy kölcsönösen megbecsüljük egymást és odafigyeljünk a társunkra! Fogadjuk el a másikat hibáival, gyengeségeivel, furcsaságaival együtt! Ha múlik a szerelem, ne próbáljunk meg a már rég ismert rossz szokásokba belekapaszkodni. Ismerjük el, hogy szerelmünk hajnalán is léteztek, ezek a nekünk nem tetsző tulajdonságok, csak nem tulajdonítottunk nekik nagy jelentőséget. 

2. A szerelem csak alap! 

A szerelem csak kiindulópont, a kapcsolatba ezután kell még csak igazán energiákat fektetni. Két ember között a kötődés, ezáltal válhat egyre szorosabbá. Aki hosszabb időn keresztül semmit sem fektet be a kapcsolatába, feléli tőkéjét. Ilyenkor elmúlik a szerelem helyébe lép a kiüresedés. Megoldást jelenthet, ha apró figyelmességekkel bizonyítjuk a másiknak szeretetünket és kötődésünket! Főzzük meg kedvenc ételét, üljünk le mellé meccset nézni, s időnként kezdeményezzük mi a szexet! Szinte biztos, hogy nemsokára minket is meglepnek egy nagy csokor virággal!

3. Kapni jó, de adni is! 

Legfontosabb szabály, hogy mindketten ugyanannyit adjunk, mint amennyit kapunk! Persze nem kell napi elszámolást tartani, de a lényeg, hogy hosszú távon egyensúlyban legyen a "mérleg". A szakemberek szerint, aki egy adott pillanatban jobban szeret, az többet "fektet be", mint a másik. De a szerepek állandóan cserélődnek. Tehát: vannak olyan időszakok, amikor az egyik, majd pedig a másik félnek van szüksége - bizonyos körülmények miatt - különleges odafigyelésre. Ez teljesen rendben van, rövidtávon. Ám, amikor valaki mindig csak kap, és nem ad, megborul az egyensúly. Ez a legnagyobb szerelmet is meggyengíti. 

4. Édes a bosszú

A legjobb házasságban is akadnak viták és nézeteltérések. Ha sérelem ér minket sokszor szinte ösztönösen és azonnal visszavágunk. A bosszú mindig édes, de fennáll annak a veszélye, hogy túllövünk a célon és ettől megy tönkre a kapcsolat. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy mindent nagyvonalúan meg kellene bocsátanunk! Ha minden fölött szemet hunyunk megszüntetjük az egyenrangúságot. A megbocsátással sokszor erkölcsileg a másik fölé helyezzük magunkat, s ennek is megvannak a maga veszélyei. 

5. Néhányszor lehet újrakezdeni! 

Amikor nehézségekkel találjuk szembe magunkat, konfliktusaink vannak, valami megszakad. A legjobb megoldás, ha mindkét fél elhatározza: próbáljuk meg újra, elölről! Ez éppolyan nehéz, mint egy új kapcsolatot kezdeni. Próbáljuk meg újra megtalálni egymásban a lényeget, azt a tulajdonságot, amibe először beleszerettünk. De van egy fontos szabály, amit soha nem szabad elfelejtenünk! Ne hánytorgassunk fel a múltat, ha már egyszer újrakezdtük! 

6. Tiszteljük egymást!

A közös élet során sokszor előfordul, hogy olyan hangnemet vagy cselekedetet engedünk meg magunknak, amit még egy ismeretlennel sem tennénk meg. Ez hiba, amit meg kell próbálnunk elkerülni. Még feszültség esetén is ügyelni kell arra, hogy ne bántsuk indokolatlanul társunkat. 

7. Ne csináljunk bolhából elefántot 

A legnagyobb vétség, amit a párok elkövetnek, hogy kötözködnek egymással. A hosszú meddő vitáktól nemhogy javulna a helyzet, hanem még inkább romlik. Ha valóban túl akarjuk tenni magunkat a problémán, mindkettőnknek ki kell mondania: "Ne beszéljünk az egészről többet, borítsunk fátylat rá!" Néha próbáljunk közös csendet teremteni. Szavak nélkül, egyszerűen csak legyünk együtt, ezzel igazán meghitt pillanatokat varázsolhatunk. 

8. Nem kell mindent elmesélni!

Aki nem képes megőrizni valamennyit saját titkaiból és minden gondolatát megosztja a másikkal, egyáltalán nem kerül közelebb a társához! Bár erről nagyon megoszlanak a vélemények, de egyesek szerint nem kell, hogy teljesen kiadjuk magunkat. Korábbi "bűneinkről", hibáinkról, ballépéseinkről, szerelmi kalandjainkról nem kell feltétlenül tudni a másiknak! De ezt a játékszabályt mindkét félnek egyformán be kell tartania. Aki a szerelem nevében vallomást akar kikényszeríteni a másiktól, az a hatalmával mindent el is ronthat! 

9. Tiszteljük a családi kapcsolatokat! 

Nem mindig könnyű a másik családját megértéssel és toleranciával fogadni. Hiszen például az anyóssal folytatott szüntelen civódás, vagy a sógornő állandó kritizálása alááshat egy kapcsolatot. Ugyanakkor meg kell értenünk, hogy partnerünknek szüksége van a családjára, a nagy konfliktusok elkerülése végett próbáljuk megtalálni az arany középutat. 

10. Ne korlátozzuk egymást! 

Nehéz elfogadni, de nem szólhatunk bele teljesen egymás dolgaiba. Azért mert egybekötöttük az életünket még jogunk van néhány kérdésben önállóan dönteni. Ne próbáljuk tehát társunkat állandóan megváltoztatni! Kutyából úgysem lesz szalonna. Szünet nélküli átalakítási kísérleteinkkel nemcsak őt kínozzuk, de magunkat is újra és újra elbizonytalanítjuk. Engedjük társunknak, hogy önmaga legyen! Csak így lehetünk mindketten boldogok.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Újrajátszhatják a vasárnapi el Clásicót

origo.hu

Brutális, 43 fok feletti kánikulára és pusztító viharokra készülhetünk Budapesten

borsonline.hu

Elon Musk kitálalt az ufókról, döbbenetes dolgot mondott

mandiner.hu

Daniel Freund olyat kapott, amit nem tesz ki az ablakba: egyetlen kínos kérdés elhallgattatta

ripost.hu

Áll a bál az X-Faktor körül, még saját mentora is a műsort szapulta

origo.hu

Király Viktor elmondta, miért ment tönkre a házassága

travelo.hu

Ez lehet Görögország legfotogénebb szigete

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Nagyot fog zuhanni az üzemanyag ára, ekkor várható

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban