
Az ünnepek alatt rengeteg főtt tojás kerül az asztalra, ám a magyar hidegkonyha legnagyobb kedvence a kaszinótojás. Nem is gondolnád, hogy milyen sokféleképpen lehet elkészíteni!
Fűszeres sajttal töltött tojás

HOZZÁVALÓK:
- 4 tojás
- kis marék zöldfűszer: bazsalikom, majoránna, petrezselyem, snidling
- 1 kis fej lilahagyma
- 15 dkg krémsajt
- 5 dkg márványsajt
- só, bors
Elkészítés:
Főzzük meg a tojásokat, pucoljuk meg és vegyük ki a sárgáját. Keverjük össze a többi hozzávalóval és töltsük vissza a főtt tojásba a krémet! Egy kis sült sajttal vagy füstölt sonkadarabbal díszítsük! Egy kevés gránátalma mag szuper jól feldobja!
Avokádós tojáshajó

HOZZÁVALÓK:
- 6 db főtt tojás
- 1/2 avokádó
- 2 szál újhagyma, felaprítva
- 1 citrom leve
- 1 ek petrezselyem, felaprítva
- 1 ek tárkony, felaprítva
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
A főtt tojásokat készítsük el a szokásos módon. Az avokádót rakjuk tálba, nyomjuk rá a citrom levét, villával törjük össze. Végül a többi hozzávalóval jól keverjük ki a krémet. Kanalazzuk habzsákba és töltsük meg a tojásokat.
Tonhalkrémmel töltött tojás

HOZZÁVALÓK:
- 1 konzerves tonhal
- 4 tojás
- 10 dkg vaj
- 1 g lilahagyma
- 1 csokor petrezselyem
- 1 tk őrölt koriander
- só, bors
- 1/2 citrom leve
- néhány olívabogyó, a díszítéshez
Elkészítés:
A főtt tojásokat vágjuk félbe hosszában. A lecsepegtetett tonhalat turmixoljuk le, majd keverjük össze a tojások áttört sárgáival, a vajjal, a hagymával, a petrezselyemmel. Sóval, borssal, korianderrel és a fél citrom levével ízesítsük. Végül a krémet töltsük vissza a tojásfehérjébe.
Sonkával töltött tojás

HOZZÁVALÓK:
- 8 db tojás
- 2 szál újhagyma
- 10 dkg főtt füstölt sonka (vagy tarja)
- 2 ek mustár
- 1 dl tejföl
- só, színes törött bors
- reszelt parmezán sajt
Elkészítés:
A főtt tojásokat készítsük elő a szokásos módon, vágjuk ketté és kiskanállal szedjük ki a sárgájukat egy tálba. A kivájt tojásokat tegyük vajjal kikent serpenyőbe. Az újhagymát szeleteljük fel a zöld szárával együtt és keverjük a tojássárgájához. A sonkát vágjuk apró kockára, és keverjünk össze minden hozzávalót. Kiskanállal töltsük a tölteléket a tojásokba, a tetejét szórjuk meg reszelt parmezánnal, majd 180 C fokos sütőben kb. 10 perc alatt süssük készre.



