Létrehozva: 2022.04.04.

4 zseniális tavaszi leves, amit azonnal meg kell kóstolnod

Ezekből a friss zöldségekből csodálatos ízeket varázsolhatsz az asztalra.

A böjti időszak alatt sem kell egysíkúan étkezni, hiszen most már egyre több idényzöldséget lehet kapni a piacon és a boltokban is. Finom, könnyű és nem utolsósorban egészséges ételeket készíthetsz belőle. A levesek kifejezetten ajánlottak a böjti időszak alatt, mert nem terheli a gyomrot és folyadékot is viszünk be vele. A fűszerek variálásával pedig változatosabbnál változatosabb ételeket lehet varázsolni az asztalra.

Lestyános, medvehagymás burgonyakrémleves

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók: 

  • - 3-4 darab nagyobb krumpli
  • 1 csomag medvehagyma
  • 5 dl víz
  • 2 dl tej
  • só, bors
  • friss lestyán

 

Így készítsd el:

A krumplit alapos tisztítás és hámozás után kockázd fel, és egy fazékban fél liter vízben rakd fel főni. Ha már megpuhult a burgonya, húzd félre a tűzhelyről és botmixerrel pürésítsd krémesre. Add hozzá frissen a felaprított medvehagymát, majd így is turmixolj rajta egy keveset. Jöhet a só és bors, és ha pikánsabbra szeretnéd, a friss lestyán sokat dob az ízélményen. Tálaláskor megszórhatod még egy kis chilivel vagy pirított magocskákkal. 
 

Minestrone leves

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 db sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db zellerszár
  • 1 db paradicsomkonzerv
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • további idényzöldségek ízlés szerint: borsó, brokkoli, káposzta, cukkini, édeskömény, bab, padlizsán, krumpli, gomba, csicseriborsó

 

Így készítsd el:

A minestrone leves alapját minden esetben az olívaolajon megdinsztelt répa, hagyma és zellerszár adja, melyeket előzőleg meg kell pucolni és felaprítani, mielőtt a lábasba teszed. Miután kicsit megpuhult, hozzáadhatod a tetszésed szerinti zöldségeket, a paradicsomkonzervet, jöhet a só, bors, majd öntsd fel kb. másfél liter vízzel. Fedő alatt alacsony lángon főzd puhára a zöldségeket. Tálaláskor

friss bazsalikommal, reszelt parmezánnal bolondíthatod meg a levest.


Póréhagymás krémleves

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál vaj
  • 2 db póréhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 db közepes burgonya
  • 3 bögre víz
  • 2 dl tejszín
  • 2 db babérlevél
  • kakukkfű, só, bors ízlés szerint

Így készítsd el:

Tisztítsd meg a zöldségeket, majd karikázd fel a póréhagymát, vágd össze a krumplit és zúzd össze a fokhagymát. A vajat egy lábasban olvaszd meg, majd néhány percig fonnyaszd rajta a póréhagymát és a fokhagymát folyamatos keverés mellett. Öntsd rá a vizet (vagy zöldség alaplevet), add hozzá a burgonyát, a babérleveleket, a kakukkfüvet, sózd és borsozd a levest. Ha a krumpli már megpuhult, halászd ki a levesből a babérlevelet és botmixerrel dolgozd krémes állagúra a zöldségeket. Ezután add hozzá a tejszínt, alaposan keverd össze a levest, majd forrald fel. Tálaláskor friss petrezselyemmel vagy snidlinggel díszítheted.

Spenótleves

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók: 

  • kb. 40 dkg bébispenót
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2,5 dl tej
  • 2 evőkanál búzaliszt
  • 1 evőkanál tejföl vagy tejszín ízlés szerint
  • 2 evőkanál vaj
  • Só, bors

Így készítsd el:

Alaposan válogasd át és mosd meg a spenótleveleket. Egy lábasban olvaszd fel a vajat és dinszteld aranyszínűre a hagymát. Add hozzá az apróra vágott bébispenótot, valamint a frissen zúzott fokhagymát, és állandó kevergetés mellett fonnyaszd meg. Add hozzá a lisztet, pirítsd le egy kicsit, majd add hozzá a tejet. Ízlés szerint botmixerrel pürésítheted, de ez el is hagyható. Mehet bele a tejföl, a só és a frissen őrölt bors, forraljuk fel és már kész is van a finom spenót levesünk.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek