RETRO RÁDIÓ

4 zseniális tavaszi leves, amit azonnal meg kell kóstolnod

Spinach,Soup,With,Cream,In,A,Bowl.,Close,Up.
Létrehozva2022. 04. 04. 11:39

Ezekből a friss zöldségekből csodálatos ízeket varázsolhatsz az asztalra.

A böjti időszak alatt sem kell egysíkúan étkezni, hiszen most már egyre több idényzöldséget lehet kapni a piacon és a boltokban is. Finom, könnyű és nem utolsósorban egészséges ételeket készíthetsz belőle. A levesek kifejezetten ajánlottak a böjti időszak alatt, mert nem terheli a gyomrot és folyadékot is viszünk be vele. A fűszerek variálásával pedig változatosabbnál változatosabb ételeket lehet varázsolni az asztalra.

Lestyános, medvehagymás burgonyakrémleves

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók: 

  • - 3-4 darab nagyobb krumpli
  • 1 csomag medvehagyma
  • 5 dl víz
  • 2 dl tej
  • só, bors
  • friss lestyán

 

Így készítsd el:

A krumplit alapos tisztítás és hámozás után kockázd fel, és egy fazékban fél liter vízben rakd fel főni. Ha már megpuhult a burgonya, húzd félre a tűzhelyről és botmixerrel pürésítsd krémesre. Add hozzá frissen a felaprított medvehagymát, majd így is turmixolj rajta egy keveset. Jöhet a só és bors, és ha pikánsabbra szeretnéd, a friss lestyán sokat dob az ízélményen. Tálaláskor megszórhatod még egy kis chilivel vagy pirított magocskákkal. 
 

Minestrone leves

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 1 db sárgarépa
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 db zellerszár
  • 1 db paradicsomkonzerv
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • további idényzöldségek ízlés szerint: borsó, brokkoli, káposzta, cukkini, édeskömény, bab, padlizsán, krumpli, gomba, csicseriborsó

 

Így készítsd el:

A minestrone leves alapját minden esetben az olívaolajon megdinsztelt répa, hagyma és zellerszár adja, melyeket előzőleg meg kell pucolni és felaprítani, mielőtt a lábasba teszed. Miután kicsit megpuhult, hozzáadhatod a tetszésed szerinti zöldségeket, a paradicsomkonzervet, jöhet a só, bors, majd öntsd fel kb. másfél liter vízzel. Fedő alatt alacsony lángon főzd puhára a zöldségeket. Tálaláskor

friss bazsalikommal, reszelt parmezánnal bolondíthatod meg a levest.


Póréhagymás krémleves

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál vaj
  • 2 db póréhagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3 db közepes burgonya
  • 3 bögre víz
  • 2 dl tejszín
  • 2 db babérlevél
  • kakukkfű, só, bors ízlés szerint

Így készítsd el:

Tisztítsd meg a zöldségeket, majd karikázd fel a póréhagymát, vágd össze a krumplit és zúzd össze a fokhagymát. A vajat egy lábasban olvaszd meg, majd néhány percig fonnyaszd rajta a póréhagymát és a fokhagymát folyamatos keverés mellett. Öntsd rá a vizet (vagy zöldség alaplevet), add hozzá a burgonyát, a babérleveleket, a kakukkfüvet, sózd és borsozd a levest. Ha a krumpli már megpuhult, halászd ki a levesből a babérlevelet és botmixerrel dolgozd krémes állagúra a zöldségeket. Ezután add hozzá a tejszínt, alaposan keverd össze a levest, majd forrald fel. Tálaláskor friss petrezselyemmel vagy snidlinggel díszítheted.

Spenótleves

Fotó: Shutterstock

Hozzávalók: 

  • kb. 40 dkg bébispenót
  • 1 db vöröshagyma
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2,5 dl tej
  • 2 evőkanál búzaliszt
  • 1 evőkanál tejföl vagy tejszín ízlés szerint
  • 2 evőkanál vaj
  • Só, bors

Így készítsd el:

Alaposan válogasd át és mosd meg a spenótleveleket. Egy lábasban olvaszd fel a vajat és dinszteld aranyszínűre a hagymát. Add hozzá az apróra vágott bébispenótot, valamint a frissen zúzott fokhagymát, és állandó kevergetés mellett fonnyaszd meg. Add hozzá a lisztet, pirítsd le egy kicsit, majd add hozzá a tejet. Ízlés szerint botmixerrel pürésítheted, de ez el is hagyható. Mehet bele a tejföl, a só és a frissen őrölt bors, forraljuk fel és már kész is van a finom spenót levesünk.

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.