kulcsár edina
Ezekből a friss zöldségekből csodálatos ízeket varázsolhatsz az asztalra.
A böjti időszak alatt sem kell egysíkúan étkezni, hiszen most már egyre több idényzöldséget lehet kapni a piacon és a boltokban is. Finom, könnyű és nem utolsósorban egészséges ételeket készíthetsz belőle. A levesek kifejezetten ajánlottak a böjti időszak alatt, mert nem terheli a gyomrot és folyadékot is viszünk be vele. A fűszerek variálásával pedig változatosabbnál változatosabb ételeket lehet varázsolni az asztalra.
Hozzávalók:
A krumplit alapos tisztítás és hámozás után kockázd fel, és egy fazékban fél liter vízben rakd fel főni. Ha már megpuhult a burgonya, húzd félre a tűzhelyről és botmixerrel pürésítsd krémesre. Add hozzá frissen a felaprított medvehagymát, majd így is turmixolj rajta egy keveset. Jöhet a só és bors, és ha pikánsabbra szeretnéd, a friss lestyán sokat dob az ízélményen. Tálaláskor megszórhatod még egy kis chilivel vagy pirított magocskákkal.
Hozzávalók:
A minestrone leves alapját minden esetben az olívaolajon megdinsztelt répa, hagyma és zellerszár adja, melyeket előzőleg meg kell pucolni és felaprítani, mielőtt a lábasba teszed. Miután kicsit megpuhult, hozzáadhatod a tetszésed szerinti zöldségeket, a paradicsomkonzervet, jöhet a só, bors, majd öntsd fel kb. másfél liter vízzel. Fedő alatt alacsony lángon főzd puhára a zöldségeket. Tálaláskor
friss bazsalikommal, reszelt parmezánnal bolondíthatod meg a levest.
Hozzávalók:
Tisztítsd meg a zöldségeket, majd karikázd fel a póréhagymát, vágd össze a krumplit és zúzd össze a fokhagymát. A vajat egy lábasban olvaszd meg, majd néhány percig fonnyaszd rajta a póréhagymát és a fokhagymát folyamatos keverés mellett. Öntsd rá a vizet (vagy zöldség alaplevet), add hozzá a burgonyát, a babérleveleket, a kakukkfüvet, sózd és borsozd a levest. Ha a krumpli már megpuhult, halászd ki a levesből a babérlevelet és botmixerrel dolgozd krémes állagúra a zöldségeket. Ezután add hozzá a tejszínt, alaposan keverd össze a levest, majd forrald fel. Tálaláskor friss petrezselyemmel vagy snidlinggel díszítheted.
Hozzávalók:
Alaposan válogasd át és mosd meg a spenótleveleket. Egy lábasban olvaszd fel a vajat és dinszteld aranyszínűre a hagymát. Add hozzá az apróra vágott bébispenótot, valamint a frissen zúzott fokhagymát, és állandó kevergetés mellett fonnyaszd meg. Add hozzá a lisztet, pirítsd le egy kicsit, majd add hozzá a tejet. Ízlés szerint botmixerrel pürésítheted, de ez el is hagyható. Mehet bele a tejföl, a só és a frissen őrölt bors, forraljuk fel és már kész is van a finom spenót levesünk.