Illatozó marhahúsleves, szinte mindenre jó megoldás. Gyógyítja a testet, lelket. A vasárnapi menű egyik elmaradhatatlan finomsága, kicsik, nagyok kedvence. Íme egy fantasztikus recept, már indulhatsz, készítheted is az asztalra a hozzávalókat.
Hozzávalók:
1,2 kg marhalábszár vagy szegy
60 dkg csont
1 fej fokhagyma
4 gerezd cseresznyepaprika
15 szem bors
1 kv sáfrány
80 dkg vegyes zöldség
30 dkg kelkáposzta
1 csokor petrezselyem
1 db zöldpaprika
1 db paradicsom
15 dkg finommetélt
Így készítsd el:
Mosd meg a húst és a csontot, a húst vágd 3-4 darabra. A hagymát és a fokhagymát hámozd meg, a cseresznyepaprikát öblítsd le, a borsot és a sáfrányt teatojásba zárd be. Tisztítsd meg a zöldségeket, és vágd hasábokra. A kelkáposztát, a petrezselymet, a zöldpaprikát és a paradicsomot öblítsd le.
A csontot és a húst egy nagyobb fazék aljára helyezd, öntsd fel 3 l hideg vízzel. Forrásig hevítsd, első habját szitakanállal szedd le, majd add hozzá a teatojást, a hagymát, a fokhagymát, a cseresznyepaprikát és egy kevés sót. Fedő nélkül, lassan gyöngyöző forralással fél óráig főzd.
A vegyes zöldséget add a leveshez, a kelkáposztát, a csokorban hagyott petrezselymet, a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben. Majd további lassú forralással, fedő nélkül főzd az egészet puhára.
Főzd ki a finommetéltet enyhén sós vízben, majd szűrd le, merj rá egy kevés húslevest, tartsd melegen.
A húsleves felszínéről szedd le a zsiradékot. Előmelegített tálba merőkanállal a leves szedd ki. A húst és a zöldségeket tálad külön edénybe és a tésztát is.
Tippek:
A húst mártásokkal is tálalhatod.
Ha igazán illatos, ízes tésztát szeretnél, pont, mint amilyet a nagyi húslevesében ettél, akkor bizony bio tojásból , magadnak kell gyúrni a hozzávaló tésztát. A külön edényben kifőtt tésztát merd először a tányérra, majd rá forrón illatozó, aranysárga húslevest.