tóth gabi
Talán nincs olyan fiúgyerek, aki számára ne az édesanyja főztje lenne a világon a legfinomabb. A Heves megyében élő Árvai Norbert pontosan így van ezzel: felnőttfejjel is rajong anyukája kosztjáért, és véleményét nem tartja magában.
Milyen fantasztikus lehet úgy visszatérni hétvégén a szülői házba, hogy amikor az ember kinyitja a bejárati ajtót, máris megcsapja a frissen készült húsleves illata. Gondoljuk csak el: a tűzhelyen lévő hatalmas fazékban még gyöngyözik az isteni leves, benne két egészben hagyott háztáji csirke és a rengeteg zöldség… Az érkezőt valósággal átöleli a finoman fűszeres, telt illat, amelyben külön-külön és együtt is érződik a répa, a petrezselyem, a káposzta, illetve a puhára főtt hús…
Nos, nincs rajta mit ragozni, Árvai Norbertet annyira lenyűgözte az édesanyja által főzött hétvégi leves, hogy megható posztban számolt be róla egy hagyományos gasztronómiával foglalkozó Facebook-csoportban. „Elkészült a Michelin csillagos húsleves!”- írta a fantasztikus képek alá. S mivel a látvány magáért beszélt, bejegyzésével valóságos kommentlavinát indított el. A képek láttán szinte minden csoporttag azonnal megkívánta a házias tyúkhúslevest. Többen méltatták a kedves mama teljesítményét, amivel kapcsolatban a tiszteletteljes főhajtás volt a legjellemzőbb reakció – ezt több ezer lájk is jelezte a húsleves gyönyörű fotói alatt.
2 tanyasi tyúkhoz kell a 18 literes fazék!
A húsleves alkotója, Zsuzsanna kis vegyesboltot visz Gyöngyöshalászon, ahol férjével él. Két nagy gyerekük már kiröpült otthonról, de szívesen látják őket is három unokájukkal együtt bármikor egy közös családi ebédre vagy vacsorára.
„A leveshez az alapanyagokat kis vegyesboltomból szereztem be, a házi tyúkot pedig egy közeli tanyáról. Pontosan tudom, hogy ott a baromfit kukoricával etetik, ez adja a leves jellegzetes színét és ízét, ezt semmilyen más hús nem tudja produkálni…
Két tanyasi tyúkhoz viszont kellett a 18 literes fazék és egy jó nagy adag zöldség. A csirkéket egyben teszem a fazékba, mert így nem esik szét a hús főzés közben, tudni kell, hogy ez a művelet nálam legalább 5-6 óra hosszan eltart.
A fűszereket teatojásba teszem, így a levest mindig tiszta marad” – árulta el kérdésünkre házi húslevese titkát Zsuzsa asszony. A végeredmény csodálatos, mutatjuk:
Hozzávalók:
Csípős jöhet!
”Szeretjük a hagyományos magyar ételeket, ízeket, szeretjük a fűszereket változatosan, de nem túlzottan használni. Szeretjük csípős ízvilágot, az ételekhez, levesekhez Norbi fiam saját hobbi csilifarmjáról származó paprikáit és díjnyertes chiliszószát használjuk„ – büszkélkedik az édesanya.