Kelet-európaiak vérével fizetne az ukrán győzelemért Soros

POLITIK
Létrehozva: 2021.10.06.

Kihirdették Az Országház Bora cím idei nyerteseit

Budapest, 2021. október 5., kedd (MTI) – Magyarország 19 borvidékéről összesen 218 tételt küldött be 93 pincészet, ezek közül választotta ki a szakmai zsűri kilenc meghirdetett kategóriában Az Országház Bora cím idei nyerteseit.

A nemzeti hagyomány szerint a Kárpát-medencei magyar történelemnek már a legelső aktusa, a vérszerződés is a borhoz kötődik – emlékeztetett a díjak átadása előtt mondott köszöntőjében az Országgyűlés elnöke.

Kövér László hangsúlyozta, a magyarság és a bor kapcsolata messze túlmutat egy mezőgazdasági kultúra művelésén. „A bor, a szőlőművelés mindig velünk volt történelmünk fényes és vérzivataros századai során, ahogyan az elmúlt bő két esztendőben is” – fogalmazott.

A házelnök elmondása szerint külön köszönet jár azért, hogy a pandémiás időszak nem várt nehézségeinek ellenére idén is szép számmal jelentkeztek termelők Az Országház Bora pályázatra.

A magyar bortermelés sikeréhez a magyar törvényhozásnak a megfelelő jogi környezet kimunkálásával kell hozzájárulnia, külön figyelemmel a világkereskedelemben mutatkozó szállítási és gazdasági nehézségek időszakában – mondta a politikus.

Az Országház Bora célkitűzése változatlan: a hivatalos parlamenti vendégeinket magas minőségű, magyar borokkal megkínálni, a nyertesek hírnevét pedig – a sajtón keresztül is – öregbíteni – fogalmazott Kövér László.

Kállay Miklós, a Magyar Bor Akadémia tiszteletbeli elnöke és a pályázat zsűrijének elnöke emlékeztetett arra, hogy immár ötödik alkalommal tartották meg Az Országház Bora versenyt.

Nehéz definiálni a jó bor fogalmát – ismerte el a szakember, hozzátéve: az Országház ezért saját borversenyt hirdetett, hogy szakmai zsűri döntsön a legjobb tételekről.

Ezúttal is három szakmai bizottság bírálta el a beküldött borokat vakkóstolással, szoros eredmény esetén visszakóstolással eldöntve a rangsort – számolt be a zsűrizés folyamatáról Kállay Miklós.

Olaszrizling kategóriában első helyezést ért el a Fodorvin Családi Pincészet 2020-as Aszófői Olaszrizling borával, a furmint kategória idei legjobbja pedig Béres Szőlőbirtok és Pincészet 2017-es Béres Tokaji Lőcse Furmintja lett.

Az olyan őshonos szőlőfajták, mint a hárslevelű, a juhfark, az ezerjó és a kéknyelű számára létrehozott egyéb fehérbor kategória első díjával a Tornai Pincészet 2019-es Somlói Top Selection Aranyhegy Juhfarkját tüntették ki, a rozé kategóriában pedig a hajós-bajai Koch Borászat 2020-as Duna-Tisza közi Néróját sorolta első helyre a zsűri.

A vörösborok között a kékfrankos kategóriában az első helyezést Lelovits Tamás Pincészete érte el 2020-as évjáratú Villányi Kékfrankosával, míg a bikavér kategóriát a szekszárdi Németh János Pincészet nyerte 2019-es Könnyű Szél Bikavérjével.

A legjobb idei kadarka az Eszterbauer Borászat 2019-es Nagyapám Szekszárdi Kadarkája lett, cabernet franc kategóriában pedig Lelovits Tamás Pincészete ért az első helyre 2017-es Villányi Franc borával.

Tokaji aszú kategóriában Az Országház Bora címet a Patricius Borház érdemelte ki 2016-os évjáratú Patricius Tokaji Aszú 6 puttonyos borával.

(FOTÓ)

origo.hu

Óriási fordulatot vehet Tuchel és Löw Zsolt sorsa a Bayern Münchennél

ripost.hu

Ezt a három csillagjegyet nagy szerencse éri, míg a Nap és az Uránusz együtt áll

borsonline.hu

Mély fájdalommal tudatta az Operettszínház, éjszaka elhunyt az 59 éves magyar színművész

vg.hu

Eltűnik az amerikai étteremlánc neve Budapestről ma éjjel

life.hu

Nem szabad kilyukasztani a kisbabák fülét, figyelmeztet az orvos

mandiner.hu

A spanyolok már könyörögnek: valaki állítsa meg Magyarországot!

ripost.hu

Balesetet szenvedett a magyar színész, elmaradnak az előadások

lakaskultura.hu

Hangulatos pici erkély: ezt a DIY megoldást imádni fogod!

ripost.hu

Itt a vége, III. Károly váratlan lépésre szánta el magát

ripost.hu

Megint nagyot fog esni a benzin ára, itt vannak a részletek

ripost.hu

Jön a megújulás: ennek a négy csillagjegynek fordulatot ígér a nyár

ripost.hu

Így gondozd az uborkát, ontani fogja a termést nyáron

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

100 dollárt kérnek ezért a farmerért, nincs is anyaga!

ÉLETMÓDI

Így alszanak újabban a japán házaspárok: ezt teszi a feleség, ezt teszi a férj

ÉLETMÓDI

Igazi rekord! 53 kilót fogyott Dorottya! Ez a titkos módszere!

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!