Létrehozva: 2021.06.13.

Érkezik az első hőhullám, mutatjuk, mire számthatunk!

Fokozatosan melegszik az idő a jövő héten, jön az idei első tartós hőhullám. A hét második felében helyenként már 35 Celsius-fok feletti csúcsértékeket is mérhetnek – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.

Hétfőn a Dunántúlon kevés gomolyfelhőre, sok napsütésre lehet számítani. A Dunától keletre azonban több gomolyfelhő képződhet, és ott néhol futó zápor is kialakulhat. Az ország nyugati kétharmadán döntően csak élénk, a keleti megyékben viszont erős lehet a szél. A leghidegebb órákban 7-14 fok lesz, napközben 25-29 fokig melegszik a levegő.

Kedden sok lesz a napsütés. A keleti határvidéken egy-egy zápor esetleg kialakulhat, másutt nem lesz csapadék. Hajnalban 8-14, a délutáni órákban 25-29 fok valószínű.

Szerdán is napos idő várható. Északkeleten előfordulhat egy-egy zápor. A legalacsonyabb hőmérséklet 10-16, a legmagasabb hőmérséklet 27-31 fok között várható.

Csütörtökön és pénteken is derült, száraz idő lesz. Csütörtökön a hajnali 12-18 fokról 29-33 fokig melegszik fel a levegő. Pénteken hajnalban 13-19 fokot mérhetnek, a csúcshőmérséklet elérheti a 31-35 fokot.

Szombaton is napos idő várható csapadék nélkül. A leghidegebb órákban 16-22 fok lesz. A maximumok 32 és 36 fok között alakulnak.

Vasárnap már felhősebb lehet az ég és helyenként zápor, zivatar is lehet. A minimumhőmérséklet 16-22, a maximumhőmérséklet 29-35 fok között valószínű – olvasható az előrejelzésben.

Itt a kánikula! Így lehet jól aludni a nagy melegben Sokan várták már, hogy végre tartósan meleg, vagyis igazi fülledt nyár legyen, ugyanakkor ez a hőség rendkívül igénybe veszi a szervezetet. Ha nincs légkondink, akkor éjszaka sincs menekvés a hőség elől: a pihentető alvásból kínszenvedés lesz. Mutatunk néhány trükköt, hogyan enyhíthetjük a meleget a hálószobában. 1. Nedvesítsük be a hajunkat! Ha nem bánjuk, hogy kicsit vizes lesz az ágy, feltétlen próbáljuk ki ezt a módszert! A fej hűtése sokat segít abban, hogy jobban tudjunk aludni. 2. Kenjük be magunkat aloe verás napozás utáni krémmel, amit előtte a hűtőben tartottunk. Ettől a hűs érzettől sokkal könnyebben álom jön a szemünkre. 3. Lefekvés előtt ne együnk túl sok fehérjét, mert lelassítja az anyagcserénket, és hőt fog termelni a test. Viszont ha három órával elalvás előtt fűszereset vagy csípőset eszünk, izzadni fogunk, ami hűsít. 4. Zuhanyozzunk langyos vízzel, hogy ezzel is csökkentsük a testhőmérsékletünket. De ne legyen túl hideg, mert a szervezetünk fázni fog, elkezdi felmelegíteni magát, és rosszabb lesz a helyzet, mint zuhany előtt. 5. Egy spriccelős flakonba tegyünk hideg vizet, és amikor melegünk van, permetezzük be az arcot, a nyakat, a térdhajlatunkat. Az üveget tartsuk az ágy közelében. 6. Lehetőleg könnyű pamutpizsamát és ágyneműt használjunk; fontos, hogy légáteresztő legyen a textil. Ha túl meleg a takarónk, nyáron használhatjuk helyette az ágyneműhuzatot – és sokszor még az is sok lesz. 7. Hűtsük a lábfejünket és a csuklót hideg vizes törölközővel, jégakkuval. 8. Csináljunk hűvös szellőt! A nyitott ablak elé egy átnedvesített szövetet/függönyt akasszunk! Az ezen keresztül átáramló levegő sokkal hűvösebb érzetű, szinte azonnal felfrissülést hoz. 9. Aludjunk külön ágyban a párunkkal, amíg tart a durva hőség. Két test több hőt termel, mint egy. 10. Fagyassz egy palackba vizet! Egy átlagos, jól záródó flaska nagyon jól jöhet az ágyunk hűtéséhez. Csak töltsük meg, és tegyük a mélyhűtőbe. Jó társunk lesz a forró éjjelen. 11. Napközben rendszeresen igyunk vizet, de éjszakára ne túl sokat. Három deci víz lefekvés előtt elég ahhoz, hogy hidratáljon – de ne kelljen felébrednünk a éjszaka közepén mosdóba menni. 12. Kicsit furán hangzik, de ez a trükk is működik. Tegyük a fagyasztóba az ágyneműnket pár percre; előtte csomagoljuk be egy műanyag zacskóba, hogy ne vegye át az ételszagot. Ha nincs odabent elég hely, már az is sokat segít, ha csak a párnahuzatot hűtjük le.  

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ezeket a gumikat messziről kerülje el, ha nyári szett vásárlását tervezi!

origo.hu

Újabb drámai részletek Károly király betegségéről

borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

magyarnemzet.hu

Futótűzként terjed az interneten Kunhalmi Ágnes vicces beszólása

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

mindmegette.hu

Ti melyik oldalatokon aludtok? Komoly veszélyeket rejt a legnépszerűbb póz

ripost.hu

3 előre elkészíthető, isteni saláta a húsvéti asztalra

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!