5°C
9°C

Miklós névnapja

RETRO RÁDIÓ

Több energiaital is fehérítőt tartalmaz egy ausztrál kutatás szerint

Energiaital 02
Gaál József
Szerző
Gaál József
Létrehozva2020. 09. 17. 09:28

„A kutatás eredménye azt jelzi, hogy az emberek híg hidrogén-peroxidot isznak, amikor valamilyen energiaitalt fogyasztanak” – fogalmazott a tanulmányt jegyző professzor.

Az ausztrál Monash Egyetem élelmiszermérnöki karának tudósai több energiaitalban is kimutatták a hidrogén-peroxid nevű, erős oxidációs hatással rendelkező szervetlen vegyületet.

A tanulmányt vezető Louise Bennett professzor szerint egyes energiaitalokban 15 ezerszer (!) magasabb hidrogén-peroxid koncentrációt mértek, mint amennyi az emberi szervezet által termelt természetes szint – írja az egyetem csütörtökön publikált tanulmányára hivatkozva a Daily Mail internetes kiadása.

A hidrogén-peroxid halványkék színű, folyékony halmazállapotú szervetlen vegyület. Gyenge sav és erős oxidálószer. Számos színtelenítő- és fehérítőszer, valamint tisztítószer tartalmazza a származékait. A piacon kapható valamennyi klórmentes fertőtlenítőben megtalálható.

A Food Chemistry című tudományos szakfolyóirat legfrissebb számában megjelent tanulmány szerint számos megvizsgált energiaital hidrogén-peroxid koncentrációja meghaladta a törvényben meghatározott maximumot. Ausztráliában például 5 mg / kg-ot tartalmazhatnak legfeljebb az ételek és italok ebből a vegyületből, de a EU-s élelmiszerügyi szabályok ennél már jóval szigorúbbak: nálunk 0,5 mg / kg ugyanez a határérték.

„A kutatás eredménye azt jelzi, hogy az emberek híg hidrogén-peroxidot isznak, amikor valamilyen energiaitalt fogyasztanak. Ez némiképp magyarázatot ad arra, hogy miért nagyobb bizonyos ráktípusok kockázata azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak energiaitalokat. Ez a kutatás nem csak a fogyasztók, hanem a termelők figyelmét is szeretné felhívni. Fontos megjegyezni, hogy gyártók nem szándékosan tesznek hidrogén-peroxidot az italaikba, hanem egyes összetevők olyan kémiai reakcióba lépnek egymással melyek eredményeképp megszületik ez a vegyület. Jó lenne változtatni az energiaitalok gyártási metodikáján, illetve összetevőin is” – fogalmazott a helyi sajtónak Louise Bennett professzor.

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.