kulcsár edina
Egészséges vagy sem? Itt az igazság a csirkehúsról! A csirkemellet mindenki rendkívül egészséges élelmiszerként tartja számon. De vajon ez valóban így van? Vagy érdemesebb néha másfajta hús után nézni?
A hús egy fontos táplálék, értékes fehérjéket, vitaminokat, és sok vasat szolgáltat szervezetünknek. Azonban a hús fajtájától és az elkészítési módtól függően lehet egészséges és egészségtelen étel is. A húsétel egészségtelen lehet, ha túl sok zsír, só és tartósító szer van benne. A túl sok húsfogyasztás következményei az olyan civilizációs betegségek, mint például: a túl magas koleszterinszint az elhízás és a túlsúly a köszvény szív- és érrendszeri betegségek vagy a csontritkulás. Több szakértő feltételezi, hogy összefüggésbe hozható olyan betegségekkel is, amilyen a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór és a daganatos betegségek. Ezért érdemes jól átgondolni, mit és mennyit fogyasztunk.
A téli időszak kedvelt étele
A csirkét a legegészségesebb húsok között szokás emlegetni. Nem csoda, hiszen a mellehúsa különösen zsírszegény, míg fehérjéből komoly mennyiség van benne. A csirkehús ráadásul gazdag a triptofán nevű aminosavban, amely a jó hangulatért is felelős szerotonin nevű ingerületátvivő anyag termelődését segíti. A csirkemell kiváló forrása a szelénnek is, ami gyulladásgátló hatása miatt segít gyorsan kigyógyulni a náthás betegségekből. A benne levő B3-vitamin a koleszterinszintet segít kordában tartani, míg B6-vitaminja az idegrendszer és az immunrendszer működését segíti, valamint gyorsítja az anyagcserét.
Óvatosan a fehér csíkokkal!
Jelentős különbség figyelhető meg ugyanakkor a tanyasi, szabadtartású csirke, illetve a jóval olcsóbb, ipari tartású csirke húsa között. Ha például a csirkemellen párhuzamosan futó, fehér csíkokat látunk, inkább ne vegyük meg. Ez szakértők szerint a zsúfolt, nagyüzemi körülmények között tartott csirkék izombetegségének a jele, és azt is jelenti, hogy az ilyen hús nem igazán egészséges.
Nem mindegy hogyan!
Az sem mindegy, hogyan készítjük el: a sütőben sült vagy párolt csirkemell remek választás, a bő olajban sütött vagy rántott csirkemell viszont – különösen, ha szénhidrátban gazdag panír van rajta – már jóval kevésbé.
Mi a helyzet a csirke bőrével?
A legújabb kutatások szerint, nem érdemes leszedni a csirke bőrét, nyugodtan megehetjük. Bár egy időben a szakértők nagyon ellenezték a zsírosnak titulált csirkebőr fogyasztását, mára ez a tévhit már megdőlt. A csirke bőre ugyanis nagyrészt egészséges telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezért még arra is képes, hogy csökkentse a koleszterinszintet, és a vérnyomást.
+ 3 jótanács
1. Figyeld a külsejét!
Egy egészséges csirke bőre sárgás színű, míg a húsa rózsaszínű és természetes formájú: a csirkemell rendszerint halvány, kevés zsírral; míg a combja kicsit sötétebb árnyalatú és több zsírt is tartalmaz. Ha bármilyen szagot is áraszt maga a hús, inkább ne vedd meg! A szakértők szerint csak olyan csirkét szabad venni, melynek a csomagolása sértetlen és buborékmentes, ráadásul azt is érdemes figyelni, hogy hány napja csomagolták be az árut: minél közelebbi a dátum, annál frissebb a csirke.2. Olvasd el a címkét!
Sokat elárul az áruról a termék címkéje: minél több adalékanyagot és tartósítószert tartalmaz a hús, annál silányabb lesz a minősége. A jobb minőségű húsok csomagolásán ráadásul azt is feltüntetik, hogy mit evett a csirke: a szakértők szerint a legjobb, ha füvet, utána pedig a kukoricát, végső esetben pedig tápot.3. Figyelj a tárolásra!
Jó, ha tudod, a friss csirkéket a boltokban nem fagyasztják le, csak hűtőpultba rakják őket, ezáltal pedig megőrzik a finom ízüket. A megvásárolt csirkét mindig hűtőben tárold, ha pedig lefagyasztod, akkor felengedés után használd fel, ne fagyaszd le újra!