RETRO RÁDIÓ

És ezt tudtad a csirkehúsról? Mik azok a fehér csíkok?

Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2020. 07. 28. 07:18

Egészséges vagy sem? Itt az igazság a csirkehúsról! A csirkemellet mindenki rendkívül egészséges élelmiszerként tartja számon. De vajon ez valóban így van? Vagy érdemesebb néha másfajta hús után nézni?

A hús egy fontos táplálék, értékes fehérjéket, vitaminokat, és sok vasat szolgáltat szervezetünknek. Azonban a hús fajtájától és az elkészítési módtól függően lehet egészséges és egészségtelen étel is. A húsétel egészségtelen lehet, ha túl sok zsír, só és tartósító szer van benne. A túl sok húsfogyasztás következményei az olyan civilizációs betegségek, mint például: a túl magas koleszterinszint az elhízás és a túlsúly a köszvény szív- és érrendszeri betegségek vagy a csontritkulás. Több szakértő feltételezi, hogy összefüggésbe hozható olyan betegségekkel is, amilyen a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór és a daganatos betegségek. Ezért érdemes jól átgondolni, mit és mennyit fogyasztunk.

A téli időszak kedvelt étele

A csirkét a legegészségesebb húsok között szokás emlegetni. Nem csoda, hiszen a mellehúsa különösen zsírszegény, míg fehérjéből komoly mennyiség van benne. A csirkehús ráadásul gazdag a triptofán nevű aminosavban, amely a jó hangulatért is felelős szerotonin nevű ingerületátvivő anyag termelődését segíti. A csirkemell kiváló forrása a szelénnek is, ami gyulladásgátló hatása miatt segít gyorsan kigyógyulni a náthás betegségekből. A benne levő B3-vitamin a koleszterinszintet segít kordában tartani, míg B6-vitaminja az idegrendszer és az immunrendszer működését segíti, valamint gyorsítja az anyagcserét.

Óvatosan a fehér csíkokkal!

Jelentős különbség figyelhető meg ugyanakkor a tanyasi, szabadtartású csirke, illetve a jóval olcsóbb, ipari tartású csirke húsa között. Ha például a csirkemellen párhuzamosan futó, fehér csíkokat látunk, inkább ne vegyük meg. Ez szakértők szerint a zsúfolt, nagyüzemi körülmények között tartott csirkék izombetegségének a jele, és azt is jelenti, hogy az ilyen hús nem igazán egészséges.

Nem mindegy hogyan!

Az sem mindegy, hogyan készítjük el: a sütőben sült vagy párolt csirkemell remek választás, a bő olajban sütött vagy rántott csirkemell viszont – különösen, ha szénhidrátban gazdag panír van rajta – már jóval kevésbé.

Mi a helyzet a csirke bőrével?

A legújabb kutatások szerint, nem érdemes leszedni a csirke bőrét, nyugodtan megehetjük. Bár egy időben a szakértők nagyon ellenezték a zsírosnak titulált csirkebőr fogyasztását, mára ez a tévhit már megdőlt. A csirke bőre ugyanis nagyrészt egészséges telítetlen zsírsavakat tartalmaz, ezért még arra is képes, hogy csökkentse a koleszterinszintet, és a vérnyomást.

+ 3 jótanács

1. Figyeld a külsejét!

Egy egészséges csirke bőre sárgás színű, míg a húsa rózsaszínű és természetes formájú: a csirkemell rendszerint halvány, kevés zsírral; míg a combja kicsit sötétebb árnyalatú és több zsírt is tartalmaz. Ha bármilyen szagot is áraszt maga a hús, inkább ne vedd meg! A szakértők szerint csak olyan csirkét szabad venni, melynek a csomagolása sértetlen és buborékmentes, ráadásul azt is érdemes figyelni, hogy hány napja csomagolták be az árut: minél közelebbi a dátum, annál frissebb a csirke.

2. Olvasd el a címkét!

Sokat elárul az áruról a termék címkéje: minél több adalékanyagot és tartósítószert tartalmaz a hús, annál silányabb lesz a minősége. A jobb minőségű húsok csomagolásán ráadásul azt is feltüntetik, hogy mit evett a csirke: a szakértők szerint a legjobb, ha füvet, utána pedig a kukoricát, végső esetben pedig tápot.

3. Figyelj a tárolásra!

Jó, ha tudod, a friss csirkéket a boltokban nem fagyasztják le, csak hűtőpultba rakják őket, ezáltal pedig megőrzik a finom ízüket. A megvásárolt csirkét mindig hűtőben tárold, ha pedig lefagyasztod, akkor felengedés után használd fel, ne fagyaszd le újra!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.