tóth gabi
A citrom az egyik kedvencünk a konyhában, legyen szó hűsítő limonádéról, pikáns desszertről, vagy varázserejű gyógyteáról. Ugyanakkor a szépségápolásban is csodaszernek számít, tetőtől talpig, azaz a hajtól a lábkörmökig élvezheted jótékony hatását. Végül is a benne lévő aszkorbinsav, vagyis a C- vitamin igazi hétköznapi csodaszer.
13+1 tipp a citromra
+1. Cukorral és olívaolajjal keverve hatásos bőrradír
Készítsünk otthon fiatalító szérumot!
Arcpakolás pattanásos bőrre
Egy tojásfehérjét keverjünk el 4 evőkanál mézzel, 1 evőkanál magas zsírtartalmú joghurttal és 1 evőkanál citromlével. A kapott masszát vigyük fel megtisztított arcbőrre és hagyjuk hatni 10 percig, majd langyos vízzel mossuk le.
Hámlasztó arcpakolás
Facsarjuk ki egy citrom levét, majd keverjünk hozzá 3 evőkanál olívaolajat. A kapott kencét vigyük fel a megtisztított arcbőrre, majd 10 percnyi hatóidő után langyos vízzel mossuk le. Ez a természetes kozmetikum hámlasztó és hidratáló hatású. Fokozhatjuk ezt a hatást, ha a citrom lereszelt héját is belekeverjük a masszába.
A citromok királynője
A piac standjain, vagy a zöldségesnél gyakran feltűnik egy különleges citromfajta, melynek kilétét gyakran még az árus sem ismeri. Színe narancssárgás, héja vékonyabb és puhább a megszokott citroménál. Kevésbé savanykás, inkább a mandarinra emlékeztető ízzel. A Meyer nevet kapta meghonosítója után, aki Kínában fedezte fel a lédús, egzotikus gyümölcsöt az 1900-as évek elején. A gasztronómia világában egyre nagyobb teret hódít, ami főleg ízletes, aromás héjának köszönhető.
A C-vitamin a szervezet számos anyagcsere-folyamatában nélkülözhetetlen, többek között a szabad gyökök semlegesítésében, az egészséges bőr megőrzésében, illetve az inak és csontok fejlődésében játszik kiemelt szerepet. A C-vitamin elsősorban védelmi szerepet tölt be a szervezetben. Antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a káros szabad gyököket, amelyek a sejtek öregedését vagy rákos elfajulását idézik elő. A C-vitamin egy figyelemre méltó öregedésgátló, antioxidáns hatóanyag, serkenti a kollagénképződést, javítja a bőr rugalmasságát, enyhíti a bőröregedés jeleit, csökkenti a foltosodást, egységessé teszi az arcbőrt, támogatja a bőr regenerálódási folyamatát. Brit katonák figyeltek fel először arra a jelenségre, hogy szervezetükben a hosszú tengeri utak során a C-vitamin mennyisége jócskán lecsökkent (vérző ínyt, lassú sebgyógyulást, bőrelszíneződést tapasztaltak). Miután később felismerték, hogy a lime és a citrom jó hatással van ezen hiánybetegségekre, rendszeresen szállítottak magukkal ilyen gyümölcsöket a hajóikon.