Létrehozva: 2020.03.18.

Jót tesz-e egy férfinak, ha nem eszik húst?

Régóta tart a vita, hogy vajon a zöldségalapú vegetáriánus táplálkozás vagy a húsokat is kínáló, hagyományos étrend az egészségesebb. Most egy olyan kutatási adat látott napvilágot, melyből – legalábbis a férfiak számára – egyértelműen kiolvasható a válasz.

A napvilágra került adatok szerint egyértelmű, hogy a férfiaknak minél több fehérjére van szükségük ahhoz, hogy szervezetük egészségesen működjön. Legjobb, ha gyakran kerül tányérjukra húst, hal, tojás, túró és ne feledjük a hüvelyeseket sem: hisz a bab, borsó és lencse szintén nagyon fontos – és nemcsak az izomtömeg építése illetve megtartása miatt. A friss kutatási adatok szerint éppenséggel a spermaképzésre van nagyon rossz hatással a fehérje megvonása a szervezettől.

Ijesztő következmények

Silány minőségű lesz a spermája azoknak a férfiaknak, akik nem visznek be a szervezetükbe elég proteint. Ráadásul a húsmentes, fehérjeszegény táplálkozással nemcsak saját egészségüket veszélyeztetik, hanem leendő gyermekeikét is! Amennyiben ugyanis nem fogyaszt elég esszenciális aminosavat a leendő apa, gyengébb minőségű spermiumokat termel a szervezete. Ebből pedig sajnos számos dolog következik. A Nottingham egyetem nemrég publikált tanulmányából az derül ki, hogy az ilyen táplálkozást folytató férfiak gyereke kortársaihoz képest nagyobb valószínűséggel hízik el, sőt hajlamosabb lesz a cukorbetegségre is.

Éveken át tartó kísérletezés

Kedvenc brit tudósaink majdnem 24 hónapon keresztül végeztek teszteket egereken. A kísérleti állatok étrendjéből szinte teljesen kivonták a proteint: eledelükben 20 százalékról 9 százalékra csökkentették a mértékét. Az egerek ondóján végzett vizsgálatok bebizonyították, hogy a proteinben szegény étrend rossz hatással volt a spermiumok minőségére. A korábban erős és termékeny spermiumok lomhábbak lettek és számuk is lecsökkent. A silány minőségű ondóval aztán megfelelően táplált nőstényeket termékenyítettek meg. Az utódokat négy hónapos korukig vizsgálták – ez emberi léptékben kb. 30 évnek felel meg. Mint kiderült, a fehérjemegvonásban szenvedő egérapák gyerekei kövérebbek voltak társaikhoz képest, valamint a 2-es típusú cukorbetegség tüneteit mutatták, egy-két egyed egyenesen diabéteszesen született.

Az apákra senki sem figyelt

Sok vizsgálat folyt már azzal kapcsolatban, hogy a nők étkezési szokásai hogyan befolyásolják a gyerek fejlődését. Az apák táplálkozásáról viszont alig készült hasonló jellegű kutatás, pedig a születendő gyerek egészsége mindkét szülőn múlik – fogalmazott a kutatást vezető dr. Adam Watkins. Szerinte az eredményeik bebizonyították, hogy az utódnemzés előtt a leendő édesapáknak is fel kell készíteniük a szervezetüket a gyerekvállalásra – méghozzá helyes táplálkozással! Mégpedig azért, mert a petesejtet megtermékenyítő spermium általános állapota egyértelműen befolyásolja az utód hosszú távú fejlődését.

Van más kutatás is

A gyümölcsökben és zöldségekben gazdag, ám húsmentes étrend károsíthatja a férfiak nemzőképességét – derült ki a kaliforniai Loma Linda Egyetem szakembereinek tanulmányából.

„Eredményeink szerint az étrend jelentős hatással van az ondó minőségére” – húzta alá Eliza Orzylowska, az egyetem egészségügyi központjának szülészorvosa. Mint hozzátette: a vegetáriánus férfiak nem terméketlenek, ám az étrendjük meghatározó tényező lehet a gyermeknemzés során, különösen, ha olyan párokról van szó, akik természetes, hagyományos módon próbálkoznak.

A szakember szerint a vegetáriánus vagy vegán gyerekeknél a pubertáskortól kezdődően lehet hatással az étrend a spermaszámra. A kutatók másik elmélete szerint a vegetáriánusok és vegánok a B12 vitamin hiányával küzdhetnek. A tanulmány készítői 443 húsfogyasztó és 26 vegetáriánus, valamint 5 vegán férfit hasonlítottak össze.

A Harvard Egyetem szakembereinek tanulmánya szintén azt mutatta, hogy a gyümölcsben és zöldségben gazdag étrend hatással lehet a férfiak termékenységére, a nagy mennyiségű rovarirtószer elfogyasztása miatt. „Eredményeink szerint azoknál a férfiaknál, akik legnagyobb mennyiségben fogyasztottak rovarirtószer-maradványokban gazdag gyümölcsöket és zöldségeket, nagyobb valószínűséggel volt alacsonyabb a spermaminőség és kimondottan alacsony a spermaszám, valamint a mozgékony spermiumok száma” – mondta Jorge Chavarro, a tanulmány egyik szerzője.

 

 

 

 

 

 

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megszólalt a saját edzőjét bohócnak nevező magyar hokis a szenzációs feljutás után

origo.hu

Németország újabb drámai világháborús lépése

borsonline.hu

„A szemembe hazudott!” – kipakolt Majkáról a Sztárban Sztár leszek! felfedezettje

magyarnemzet.hu

Vége a szlovén átoknak, újra az elitben a magyar válogatott!

ripost.hu

Gyűlölik a poloskák: ez a természetes anyag a legjobb ellenszer

origo.hu

Megrázó felvétel az ukrán-orosz háborús pokolról - videó

mindmegette.hu

Gordon Ramsay elárulta, hogyan készül a tökéletes, ropogós sült krumpli

ripost.hu

Közbelép az univerzum, 3 csillagjegyre rátalál az örökké tartó szerelem!

ripost.hu

Szentkirályi Alexandra: Már a Szomszédoknak is elegük van

ripost.hu

„Nem csinálsz semmit, a szüleid nyakán élősködsz 33 évesen” – keményen beleszálltak az influenszerbe

ripost.hu

„Pénzt kérek a pasimtól, amikor nálam van: a víz nincs ingyen”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Igazi rekord! 53 kilót fogyott Dorottya! Ez a titkos módszere!

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!