Kegyetlen izzadás a kabinban: 2020-ban is elstartol a szauna-maraton

Nem mindenki vágyik a trópusokra a hideg téli napokon. Lehet tüzesen is élvezni a zimankót! Pláne, ha egy kiskályhával jól bedurranjuk a szaunát!

Az élményt Észtországban lehet kimaxolni, ahol pontosan egy hónap múlva, február 15-én rendezik meg a világ legőrültebb izzadós eseményét, a szauna-maratont!

Mifelénk a szauna afféle wellness szolgáltatásként égett be az agyakba, de az északi államban ennél sokkal többet jelent. Észtországban legalább 800 éve hevítik magukat kabinokban az emberek, ami a röpködő mínusz 20 fokos hidegekben orvosilag is indokolt. Így aztán a forró izzadás hagyománya nem és nem megy ki a divatból! Ezt lovagolta meg egy egyre népszerűbb közösségi rendezvény, melyre a világ minden tájáról érkeznek vállalkozó kedvű résztvevők – ez a szauna-maraton.

 

Fejveszett roham a hóban

Mivel biztonsági okok miatt az esemény limitált létszámú (7-800 fő), ezért az érdeklődők jól teszik, ha előre regisztrálják magukat – kellemetlen és eléggé költséges lenne potyára fölbumlizni a messzi északra, Otepää településre. A rendezvény napján korán reggel hosszú tömött sor kígyózik a kisváros egyik utcájában, innen lehet biztosan tudni, hogy ez a startpont.

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Estonian Saunas (@estoniansaunas) által megosztott bejegyzés,

Odabent a rendezvényközpontban a szervezők kiosztják a csapatoknak a versenylapokat, illetve ismertetik a szabályokat. Majd a versenyzők kitódulnak az indulási pontra, és amikor eldördül a startpisztoly, mindenki fejveszett rohanásba kezd a hóban valamelyik forró kabin felé.

Fotó: Reuters

Extra izgalmak 100 fokon

A versenylapokon szerepel egy térkép, melyen bejelölték azt a 19 szaunát, amit a nap során végig kell járni. De nem elég megtalálni ezeket a kabinokat, hanem a verseny előírása szerint végig kell izzadni mindegyikben a minimumként meghatározott 3 percet.

Fotó: Reuters

Persze többet is lehet – ám az nyilvánvaló időveszteség. A szaunaállomásoknál egyébként QR-kóddal ellátott hitelesítőpont van, ezt minden egyes alkalommal le kell húzniuk a versenyzőknek, csak így érvényes egész napi izzasztó küzdelmük. A 19 szaunából néhány a startponthoz közel található és gyalogosan jól megközelíthető, ám többségük igencsak távol esik, egyiket-másikat egyenesen a sűrű erdő közepén állították fel.

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Estonian Saunas (@estoniansaunas) által megosztott bejegyzés,

 

Ezért a versenyzőket, vagy inkább a csapatokat a szervezők által biztosított kisbuszok szállítják oda, ahová kérik az éppen beülők. Az esetlegesség és a szabad járművek miatti aggodalom mindenképpen extra izgalmat ad a versenynek.

Izzasztó buli a katonai teherautóban

És hát vannak itt nehezítések bőven! Ugyanis a versenykiírásban szereplő 19 szauna praktikusan más és más, így minden állomáson újfajta kihívással találják szembe magukat a bátor versenyzők. Az egyik helyen például bele kell ereszkedni a jeges folyóba egy léken keresztül – aki erre nem képes, nem érvényesítheti a QR-kóddal az állomást.

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Estonian Saunas (@estoniansaunas) által megosztott bejegyzés,

A borzongató élményt vélhetően feledteti a szabad ég alatt elhelyezett forró fakádas fürdő, amibe persze mindenki boldog mosollyal csücsül.

Fotó: Reuters

A legextrább helyszín viszont mindenképpen az a katonai csapatszállító teherautó, melynek platóját szaunakabinná alakították át. Elég vicces, ahogy a tetején füstöl a fával fűtött szaunakályha kéménye – mert itt ugyebár szó sincs elektromos megoldásokról…

Fotó: Youtube

Mondanunk sem kell, a csapatok vegyülnek egymással a különböző szaunákban, és a jó hangulatot vélhetően fokozza a menet közben legurított egy-egy kupica vodka.

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Estonian Saunas (@estoniansaunas) által megosztott bejegyzés,

Mire a versenyzők beérnek a célba, kellemesen elpilled mindenki, de itt még nincs vége a napnak, hiszen az eredményhirdetést még egy fergeteges közös buli is követi. Aki már járt itt, állítja, hogy a szauna-maraton egy életre szóló téli élmény. Ki tudja, talán lehet még nevezni…

Ez is érdekelhet

origo.hu

Megdöbbentő felfedezés: hatalmas, szabályos piramist találtak egy jégmezőn

origo.hu

Tolvai Reni a meztelen melleit mutogatja - fotó

mindmegette.hu

A legfinomabb melengető édesburgonya-krémleves, amit valaha kóstoltál!

magyarnemzet.hu

Orbán Viktor: A magyaroknak nem igazuk van, hanem igazuk lesz!

ripost.hu

Trükkös túrós süti túró nélkül: isteni finom és sosem mondanád meg, miből van

hirtv.hu

Radar - Többszáz milliós gyógycipős csalás

borsonline.hu

Borzalmas tragédia: 10 éves kisfiút gázolt halálra a vonat

mindmegette.hu

Mit főzzünk a hétvégén? Mi már tudjuk, gyere és ebédelj velünk!

ripost.hu

Felfoghatatlan: 47 éves korában váratlanul elhunyt a magyar világbajnoki ezüstérmes birkózó

borsonline.hu

Kevesebb mint féláron - így juthatunk kedvezményekhez (x)

ripost.hu

Megszólalt Tápai Szabináék barátja: „Több sebből vérzett a házasságuk”

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!

További cikkek

ÉLETMÓDI

Félelmetesen szép fotók készültek a Hévízi-tó 38 méteres mélységében

ÉLETMÓDI

Vajon mit művel Steven Spielberg a kotrógépekkel a kicsi magyar faluban?

ÉLETMÓDI

Földrajzi kvíz: Tudod, hogy mi a fővárosa ezeknek az országoknak?

ÉLETMÓDI

Itt a rangsor: ők hárman a legmanipulatívabb csillagjegyek, vigyázz velük!

ÉLETMÓDI

Tévhitek az energiaital körül: Jogos a rossz hírnév?

ÉLETMÓDI

A krumplistészta titka és így jutnak pénzhez a csillagjegyek: mutatjuk, mi tarolt január közepén

ÉLETMÓDI

Csak a zsenik tudják megoldani ezt a kvízt

ÉLETMÓDI

Tervezés kell, hogy ne menjen füstbe a terv (x)