A fehérjék Achilles-sarka

“Szélesvásznú kémia” néven szórakoztató, ismeretterjesztő sorozat indult, amely magyar fehérjekutatók legújabb eredményeit mutatja be, humoros, látványos filmes köntösben. A most megjelent részben a Trója című film “újraforgatásán” keresztül ismerhetjük meg a fehérjék sérülékenységének jelentőségét. Az Orbán Tamás rendezte epizódban Pintér Tibor Akhilleuszt karikírozva, Csernus Imre önmagát alakítva nyújt segítséget a téma megértéséhez.

A sorozat minden része egy fehérjekutatással kapcsolatos eredményt kíván érdekes, fiatalos és könnyed stílusban bemutatni egy ismert mozifilmmel párhuzamba állítva. A projekt célja, hogy közelebb hozza a fiatalokhoz a természettudományok varázslatos világát és közérthetővé tegyék az élvonalbeli, nemzetközileg elismert magyar kutatók eredményeit. Az első epizód, amely Dr. Perczel András, az MTA rendes tagja, az ELTE TTK Szerves Kémia Tanszék vezetőjének és csapatának nemzetközileg elismert kutatását dolgozza fel, „A fehérjék Achilles-sarka” címet kapta.

Ebben a részben az Oscar-díjas Trója című film botcsinálta újraforgatásán keresztül ismerhetjük meg a fehérjék sérülékenységének jelentőségét, amelyhez több ismert személyiség is az arcát, hangját adta. Pintér Tibor, a Brad Pitt által megformált Akhilleuszt karikírozva, Csernus Imre önmagát alakítva nyújt segítséget a nagyközönségnek és a fiataloknak a fehérjekutatási eredmények könnyedebb megértéséhez. Hevér Gábor és Garami Gábor a hangjukkal támogatták a szórakoztatást, míg Borsányi Dániel színművész alakítja Oscar-t, a bolondos kémikus-filmrendezőt.

Szereplők: Borsányi Dániel, Pintér Tibor, Csernus Imre, Berényi Petra, Bodó Brigitta, Mohácsi Márk, Albert Gáspár. Közreműködött Garami Gábor és Hevér Gábor. Grafika Szeifert Orsolya. Írta, rendezte és a filmet készítette Orbán Tamás

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!