Létrehozva: 2019.09.23.

Óriási sikerrel zárult a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál

A Művészetek Házában megrendezett ünnepélyes zárógálán részt vettek a filmszakma képviselői, hazai és külföldi alkotók jelenlétében átadták a fesztivál díjait.

Szerző RIPOST

Bíró Tibor, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója a záróünnepségen kiemelte: “Nagy öröm számunkra, hogy Miskolcot immár 16. éve szeptemberben egy nyüzsgő, programokkal és alkotókkal teli filmes fővárossá tudjuk változtatni. Köszönhető ez a közönség és a filmszakma töretlen érdeklődésének, támogatásának és azoknak a hazai és külföldi alkotóknak, akik ellátogatnak a CineFestre és bizalmat szavaznak a fesztiválnak azzal, hogy először itt kerül a nagyközönség előtt vászonra az alkotásuk. Büszkék vagyunk rá, hogy – hasonlóan az előző évekhez – idén is a CineFest versenyprogramjának valamennyi alkotása magyarországi premier. Külön öröm számunkra, hogy a legújabb magyar filmek szinte mindegyike a mi fesztiválunkon mutatkozott be először.”

A CineFest zárógáláján köszöntő beszédet mondott Káel Csaba filmügyi kormánybiztos és Dr. Kiss János, Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere.

Káel Csaba filmügyi kormánybiztos elmondta: “Hazajöttem Miskolcra, hiszen én is ebben a nagyon szép városban születtem. Roppant büszke vagyok a CineFestre, melynek szervezői megalapították Magyarország legnívósabb filmfesztiválját, amelyet ma már nemzetközi szinten is a kiválóak között jegyeznek. Szeptember elsején neveztek ki a magyar mozgókép kultúra kormánybiztosának, nagy öröm számomra, hogy ebben a munkában olyan kiváló partnerekre is számíthatok, mint a CineFest. Ebben a fesztiválban számomra az a legcsodálatosabb, hogy Miskolc és környéke lenyűgöző filmes örökségét tiszteletben tartva mutatja be a jelen filmtermését – így üzen a jövőnek.”

A 16. CineFest Nemzetközi Filmfesztivál fődíját – a Pressburger-díjat -, és a fiatal magyar alkotóknak alapított CineNewWave díjat Káel Csaba filmügyi kormánybiztos adta át a nyerteseknek.

Az ünnepségen személyesen vette át a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál Életműdíját az egykori James Bond, George Lazenby. A díjkiosztó után a világsztár jelenlétében levetítették az idén ötven éves James Bond remekművet, az Őfelsége titkosszolgálatában c. filmet.

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon több mint 110 filmet vetítettek le, ebből 4 új magyar filmet Miskolcon láthatott először a közönség. A nagyszabású nemzetközi fesztivál 9 napja alatt 22 ezernél is több néző vett részt a 142 vetítésen. Közel 100 hazai és külföldi alkotó kísérte el filmjét Miskolcra.

A nagyközönség szeretete és a filmes szakma töretlen figyelme idén is végigkísérte a fesztivált.

A 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjazottjai: Pressburger Imre díj – A fesztivál fődíja a legjobb filmnek: MONOS Rendező: Alejandro LANDES Zukor Adolf díj – A fesztivál Nagydíja: A VILÁGÍTÓTORONY / THE LIGHTHOUSE Rendező: Robert EGGERS Legjobb kisjátékfilm: ATO SAN NEN / THREE YEARS MORE Rendező: Pedro COLLANTES Dargay Attila díj – A magyar animáció ifjú tehetsége: Hegyi Olivér CineNewWave díj: SZOKÁSJOG / THE BUZZ Rendező: FÜZES Dániel CineDocs díj: CHRIS, A SVÁJCI / CHRIS THE SWISS Rendező: Anja KOFMEL Art Mozik Nemzetközi Szövetsége zsűrijének díja: MONOS Rendező: Alejandro LANDES FIPRESCI (Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége) zsűri díja: A VILÁGÍTÓTORONY / THE LIGHTHOUSE Rendező: Robert EGGERS A Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díja: TEHERÁN: A SZERELEM VÁROSA / TEHRAN: CITY OF LOVE Rendező: Ali JABERANSARI Életműdíj: Bille August és George Lazenby Az Európai Mozi Nagykövete díj: Vanessa Redgrave és Franco Nero Közönségdíj: KONTROLL NÉLKÜL / SYSTEM CRASHER Rendező: Nora FINGSCHEIDT

 

Szerző RIPOST

Ez is érdekelhet

origo.hu

Háborús bejelentést tett az Egyesült Államok

origo.hu

Brutális friss képeken az orosz-ukrán háborús pokol

borsonline.hu

„Nem bántam meg, hogy ezt bevállaltam” – tangás címlapfotón Majka felesége, Majoros Hajni

vg.hu

Az egyik legnagyobb magyar bolt bejelentette: végleg csökkenti a hús árát, akár az ötödével is

mindmegette.hu

Az itthon kapható legolcsóbb lisztet, tejet és párizsit vizsgálták, problémát találtak

mandiner.hu

Az év betelefonálását élte át az ATV műsorvezetője, nem is bírta nevetés nélkül (VIDEÓ)

origo.hu

Bugyiban vitte el a zokogó, őrjöngő Britney Spearst a mentő a luxusszállodából

astronet.hu

Hétvégi horoszkóp 2024. május 4-5.: Meghatottság, öröm

ripost.hu

Pénzeső májusban, ez a 4 csillagjegy már nyithatja a pénztárcáját

ripost.hu

Ennek a 3 csillagjegynek óriási szerencsét hoz a hétvégi csillaghullás

ripost.hu

Éveket fiatalít, ha ilyen hajat csináltatsz magadnak

travelo.hu

A természet és a történelem csodája Horvátországban (hirdetés)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

Igazi rekord! 53 kilót fogyott Dorottya! Ez a titkos módszere!

ÉLETMÓDI

Itt a legújabb, őrült szépségtrend: popsikrémet az arcra a sima bőrért!

ÉLETMÓDI

Locsolkodás szárazon: az alkoholallergia jelei

ÉLETMÓDI

Megöntözlek rózsavízzel, hogy ne hervadozzál!- Hollywoodi sztárok saját kölnivel

ÉLETMÓDI

Csak a legokosabbak tudják 32 másodperc alatt megoldani a húsvéti képrejtvényt

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!