kulcsár edina
Nem tudod már megenni azt a sok almát, ami termett a kertedben? Mutatunk pár ötletet, hogy tudod elmenteni a nyár ízét a téli időszakra.
Ezek a tartósítószer nélküli, egyszerű receptek hozzásegítenek ahhoz, hogy könnyen feldolgozd azt a rengeteg almát, ami már nem fér a kamra polcaira.
Bármikor előveheted és gyorsan elkészítheted a kedvenc almás süteményed ezzel a natúr almareszelékkel. Nem fogod megbánni a beletett munkát, olyan hamar elkészül majd a téli almás lepényed.
Hozzávalók:
Így készítsd el:
1. Mosd meg az almákat, és vágd ki a hibás részeket belőle, távolítsd el a magházát. A héjat nem fontos levenni, mert rengeteg vitamint tartalmaz.
2. Reszeld le, használj bátran elektromos reszelőt hozzá.
3. Töltsd tisztára mosott üvegekbe, és keverj minden üveghez 1 evőkanál frissen facsart citromlevet.
4. Nedves dunsztban tartósítsd és a vízben hagyd kihűlni az üvegeket.
Ha egészséges nassolni valóra vágysz, készíts almachipset, amit bármikor magaddal vihetsz.
Hozzávalók:
Így készítsd el:
1. Az almákat mosd meg és töröld szárazra, hámozás és magozás nélkül szeleteld nagyon vékonyra. A legjobb, ha uborkagyalut használsz.
2. A szeletek mindkét oldalát kend be citrommal, majd szórd meg kevés fahéjjal.
3. Tedd az almaszeletekkel borított tepsit 100 fokra előmelegített sütőbe. Ne csukd rá teljesen a sütő ajtaját, hagyj egy kis rést, hogy folyamatosan áramlani tudjon a levegő, így gyorsabban a szárad az alma.
4. Akkor jó, ha nedvességtartalmából szinte semmi nem marad. A tökéletes almachips nem nyúlós, hanem roppanós.
Sült húsokhoz, sajtokhoz, vagy csak egyszerű rizzsel is nagyon finom, ez a lekvárkülönlegesség.
Hozzávalók:
Így készítsd el:
1. Pucold meg és vágd apró kockákra az almát és a hagymát és tedd az egészet egy nagy lábosba.
2. Add hozzá az összenyomott fokhagymát, a reszelt gyömbért és a citrom héját.
3. Add hozzá a cukrot, és a folyadékokat, majd szórd meg csilivel, és dobd bele a fahéjat. Az egészet jól forrald össze.
4. Kóstolt meg és állítsd be az ízeket: adj hozzá kevés sót és borsot, valamint ha szükséges cukrot és/vagy ecetet.
5. Kis lángon 40-50 perc alatt főzd puhára az almát. Ezalatt a leve is besűrűsödik és egy lekvárszerű lesz az állága azzal a különbséggel, hogy az alma darabos marad.
6. Szedd ki tiszta, száraz befőttesüvegekbe, és mehetnek a nedves dunsztba. Ha kihűlt a víz, sorakozhatnak is a polcon.