tóth gabi
A hűvös esték beköszöntével jön a legjobban egy testet és lelket melegítő leves, ami az ősz szezonális kincseitől lesz az igazi.
Répás sütőtök krémleves
Hozzávalók:
Elkészítés:
A tököt és a répát megtisztítjuk kisebb kockákra, karikákra vágjuk. A hagymát megpucoljuk, felaprítjuk. Közben forrósítsuk fel a vajat egy lábosban, pirítsuk üvegesre benne a hagymát. Adjuk hozzá a tököt, a répát, öntsük fel fél liter vízzel, forraljuk fel és keverjük bele a leveskockát. A levest kb. 10 percig főzzük, borssal, szerecsendióval ízesítsük. Zúzzuk péppé botmixerrel. Pirítsuk meg a tökmagot egy serpenyőben. A levest tányérba tálaljuk, szórjuk rá a tökmagot.
Erdei gombakrémleves
Hozzávalók:
Elkészítés:
Dinszteljük meg a hagymát egy kis olajon, majd adjuk hozzá a többi zöldséget, és a gombákat. Amikor átmelegedtek a zöldségek, öntsük fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Adjuk hozzá a leveskockát, majd sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk a levest közepes lángon főni. Közben a maradék gombát pirítsuk meg. 30 perc után botmixerrel turmixoljuk a leveset. Tegyük vissza a tűzhelyre és adjuk hozzá a tejszínt, amivel összemelegítjük. Ezután adjuk hozzá 2-3 csepp szarvasgomba olajat, ami megadja a leves igazi gombás karakterét. Tálaláskor szórjunk a leves tetejére egy kis petrezselymet és a pirított gombát.