Létrehozva: 2019.04.28.

Így védd meg magad az utcán: önvédelmi trükkök a szakértőktől

Nem kell félnünk az utcán, ha fel vagyunk készülve a váratlan eseményekre is.

Itt a jó idő, a téli bezártság után egyre többen mennek a szabadba kirándulni vagy futni. A közelmúlt eseményei miatt azonban sok nő fél, mi lesz, ha megtámadják futás vagy barangolás közben. A bűnügyi statisztikák is azt mutatják, hogy a verekedésekhez köthető bűncselekmények száma meglehetősen magasnak bizonyulnak.

Azonban rettegés helyett nyugodtan kocoghatunk, ha fel vagyunk készülve a váratlan eseményekre. Ebben segít a %Ripost% : megkértük Ales Attila thai boksz edzőt, mesélje el, miért használható a mai napig ez a tradicionális küzdősport és mutasson néhány trükköt, hogyan védhetjük meg magunkat.

Ha torkon ragadnak

Jó, ha tudjuk, hogy a könyökünk és a sarkunk a testünk legkeményebb pontjai. Ha túl közel kerül a támadó, megragad minket, akkor fogjuk meg a kezeit és könyököljünk az arcába.

Valószínűleg nincs felkészülve arra, hogy védekezni fogunk, így a meglepetés miatt előnyhöz is juthatunk. Legyünk határozottak! A könyökcsúccsal arcba bevitt ütés pedig igen fájdalmas tud lenni.

Ha a hajunkat ragadják meg

Ha a hajunknál fogva ragadnak meg minket, próbáljunk nem pánikba esni. Hajoljunk le – így a támadó is kénytelen lesz lehajolni, majd használjuk a térdünket.

Nem az a cél, hogy szabályos thai boksz bemutatót tartsunk, hanem az, hogy megvédjük magunkat.

Próbáljuk meg a nemi szervét vagy az arcát eltalálni, hiszen ezeket nem védi semmi.

Hátulról támadnak

Ha hátulról ragadnak meg minket, akkor lépjünk hátra egyet és határozott, gyors mozdulattal emeljük fel a karjainkat, majd lépjünk oldalra, így kitérünk a támadó útjából és lendületből bele is tudunk könyökölni.

Utána pedig fussunk el, amilyen gyorsan csak tudunk, majd értesítsük a rendőrséget! Ales Attila szerint az önvédelem nem arról szól, hogy legyőzzük az ellenfelet, hanem arról, hogy megmeneküljünk.

A táskánkat próbálják ellopni

Ha megragadja a tolvaj a táskánkat, fogjuk meg a kezét, lépjünk felé és a könyökünkkel vágjuk arcon.

Rúgjuk meg a támadót

Ha a tolvaj a táskánkat vagy a telefonunkat akarja, tépjük ki a kezéből vagy pedig dobjuk le a földre. Amikor pedig lehajol érte, egy jól irányzott rúgással hatástalaníthatjuk.

Az fontos, hogy próbáljuk meg megőrizni az egyensúlyunkat, és adjunk erőt is a rúgásba, hogy minél távolabb kerüljön tőlünk.

Magához ránt minket a támadó

Ijesztő, amikor magához ránt a támadó és akár a fejünket is leszorítja. Ilyenkor tegyük egymásra a két kezünket és a tenyérgyökkel toljuk el az állát. Így kénytelen lesz elengedni minket. A sarkunkkal jól tapossuk meg a lábát vagy pedig rúgjuk lágyékon.

„Nem árt gyakorolni az önvédelmi mozdulatokat, hogy már ne kelljen gondolkodni rajta, hanem készség szinten jöjjenek. Ezért jó, ha meglátogatunk egy tanfolyamot, de a küzdősportok is jó alternatívát jelentenek” – mondta Ales Attila.

Minden helyzetre felkészít

„A muay thai, más néven thai boksz az egyik legjobb önvédelmi sport, hiszen ez áll a legközelebb a valósághoz: nemcsak azt kell kiemelni, hogy minden végtagunkat megtanuljuk használni éles helyzetben, hanem úgynevezett „állóbirkózásban” is komoly jártasságra teszünk szert. Ez azért is fontos, hiszen az utcán két típusra osztható a verekedések zöme: vagy távolságtartóan ütés (és rúgás) váltások, vagy pedig dulakódós közelharc.

Tele van taktikai elemekkel, amely az önvédelem során elengedhetetlen. Felkészít arra, ha egy támadó ki akar ütni, akkor azt hogyan tudjuk megelőzni vagy elkerülni. Megtanuljuk használni a távolságokat a küzdelemben, például: kézzel indítja a támadást, akkor lábbal hogyan tudjuk távol tartani” – mesélte a %Ripost% -nak a Rokko Gym Muay Thai Club vezetőedzője, Ales Attila.

„De egy ilyen edzésen azt is megtanulhatjuk, hogyan tudunk felébe kerekedni egy erősebb fizikumú ellenfélnek, hiszen sokan azt hiszik, csak ez határozza meg, hogy ki győz. Pedig ez sokkal összetettebb kérdés, egy biztos: a te felelősséged, hogy meg tudod-e védeni magadat az adott pillanatban, amikor senki sem tud segíteni” – mondta Horváth István, muay thai edző, háromszoros amatőr és kétszeres profi magyar bajnok, aki hozzátette, a thai boksz nemcsak a sport adta pozitív hatásokat nyújtja, hanem egy magabiztos fellépést is kölcsönöz, amely a legtöbb esetben elég az önvédelemhez. Amennyiben tettlegességig fajul a dolog, képes lesz az illető felmérni a helyzetét és annak megfelelően cselekedni.  

Azt mindkét szakember állítja, ahhoz, hogy valaki meg tudja védeni magát, nem kell versenyszinten űznie a sportot, képességektől függően viszonylag hamar el lehet érni egy olyan szintet, amivel már bárki meg tudja védeni magát a támadásoktól. „Elkezdeni sosem késő, bármilyen korosztály be tud kapcsolódni az edzésekbe – mondta Ales Attila.

Mi az a thai boksz?

A thai boksz egy pusztakezes harcművészet, mely Thaiföldről származik. A mai szabályozások alapján némi védőfelszerelést viselnek a sportolók, mint ökölvívó kesztyű, ágyékvédő, fogvédő. Kezdetben szabad küzdelemről szólt, nem voltak súlycsoportok, sem szabályok. Ebben a sportban az ököl mellett a lábat, térdet, könyököt is lehet használni.

A 13. században az első thai királyság palotájában volt thai boksz edzésre alkalmas terület, valamint küzdőtér, ahol rendszeresen tartottak mérkőzéseket. A gyakori háborúk miatt a hadsereg kiképzésének is része volt. Amerika 1960-ban ismerte meg ezt a sportot egy világkiállításon, Európában 1970-es évek után kezdtek el érdeklődni az emberek.

A küzdelmeket a mai napig ritmikus zene kíséri, ahol a zenekarban helyet kap dob, pengetős és jávai fúvós hangszer. Küzdőgyakorlatok során fejlesztik a koncentrációt, az erőt, a reflexeket és az időzítést. Mindemellett rúgó és ütőzsákokon gyakorolnak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Húsvéti kvíz: Ön tudja a választ az ünneppel kapcsolatos kérdéseikre?

origo.hu

Meghallgatta tanúként Varga Juditot az ügyészség

metropol.hu

„Szoboszlai két gólja nem számított" - a szakértő elárulta, mennyit ér a válogatott két győzelme

vg.hu

Döntöttek az új üzemanyagárakról: szerdától megint drágább lesz a benzin – nem is kevéssel

mindmegette.hu

Szabad-e locsolni? 5 szívderítő locsolóvers húsvétra

magyarnemzet.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget? – szakértő válaszol

origo.hu

A TV2 sztárját nem akarta beengedni a lakásba a férje

lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

ripost.hu

A síron túlról üzent Diana, ez jelenti Károly uralkodásának végét

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

ripost.hu

Ezzel vége, 4 csillagjegynek szünetre van szüksége, de azonnal!

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

360 millióért duplex lakása is lehet, és 135 négyzetméteres terasza a belvárosban!

ÉLETMÓDI

Megszállottan szerelmes vagy a párodba? Lehet, Bovaryné-szindrómád van

ÉLETMÓDI

Így erősítsd meg otthon a gátizmaidat! Nem csak nőknek!

ÉLETMÓDI

Nem tudsz dönteni az indukciós és a kerámia főzőlap között? Segítünk, melyiket válaszd!

ÉLETMÓDI

A kínai horoszkóp felfedi: ezekre a jegyekre szenvedés vár márciusban

ÉLETMÓDI

Még reggel is az álmod hatása alatt vagy? Ez történhetett!

ÉLETMÓDI

Rámenős és domináns - 4 csillagjegy, akikkel szemben esélyed sincs!

ÉLETMÓDI

Bárkire lecsaphat a titokzatos Hashimoto-kór. Ezekre a jelekre figyelj!