Létrehozva: 2018.12.19.

Õszintén, tiszta lélekkel játszani

Rajnai Martinban és Tomasz Mátéban a zene szeretetén kívül is van közös. Sallangoktól mentesen, szabadon, tiszta lélekkel szeretnének dolgozni az MVM Magyar Villamos Mûvek Zrt. által Junior Prima Díjjal kitüntetett fiatal mûvészek.

Szerző Ripost

Rajnai Martin

„A zenével hároméves koromban ismerkedtem meg először, amikor nagyszüleim feltették lemezen Vivaldi Négy évszak című művét. Õk ösztönöztek a zongorázásra is. Már gyerekként is szimpatikus volt az a feladat, ami a karmesteré egy zenével kapcsolatban. Később, amikor a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola tanulója lettem, elmentem megnézni egy operaelőadást, és akkor döntöttem el, hogy a karmesterség, a közös muzsikálás érdekel annyira, hogy eltöltsek vele egy életet” – mesélte Rajna Martin.

Martin 15 éves korától foglalkozik vezényléssel. 2015-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatója karmester és karvezetés szakokon. „Nagy tisztelettel fordulok mindig idősebb kollégáim felé. Ha a Győri Filharmonikus Zenekarnál (ahol dolgozom) kiállok a pódiumra és körbenézek, én vagyok a legfiatalabb, ez mindenképpen nehézség. Vannak olyan kollégák, akiknek sokat kell bizonyítani ahhoz, hogy a közös muzsikálásba a velem való játék során is beletegyék szívüket-lelküket, de azt hiszem, hogy az esetek többségében sikerül gyümölcsöző együttműködést kialakítanunk”.

2016–2018 között a Vass Lajos Szimfonikus Zenekar karmestere. 2017 őszétől Berkes Kálmán klarinétművész és vezető karmester felkérésére a Győri Filharmonikus Zenekar asszisztens karmestere. „Vannak terveim, hogy mely szerzők mely műveivel szeretnék alaposabban foglalkozni. Az elsődleges célom az, hogy szabadon, tiszta lélekkel dolgozhassak, jó munkafeltételek mellett, a leghitelesebb zenei szándékért”.

Koncertezett többek között a Duna Szimfonikus Zenekarral, a MÁV Szimfonikus Zenekarral és a Győri Filharmonikus Zenekarral is.

„A Junior Prima díj kellemes meglepetés volt az életemben, egyáltalán nem számítottam rá, hogy megkapom. Ez minden fiatalnak hatalmas elismerés, és számomra külön öröm, hogy ilyen nívós társaságban kaphattam meg. Ezen felül nem lepek meg senkit, ha azt mondom, hogy a fiatal művészeknek mindenfajta anyagi támogatás hatalmas segítséget jelent a pályakezdéshez”.

Tomasz Máté Milán

Tomasz Máté nyolcévesen kezdett csellózni Kárpáti Mónikánál. Konzervatóriumi tanulmányait Agócs Mártánál folytatta, majd a Zeneakadémián Perényi Miklós osztályába került.

„Édesanyám azt szerette volna, ha zongorázom, de az iskolában volt egy hangszerbemutató, és nagyon szimpatikus volt a csellótanárnő, Kárpáti Mónika. Miatta lettem csellista, ő indított el ezen az úton. A Zeneakadémián pedig Perényi Miklóshoz kerültem, akinek rengeteget köszönhetek. Felvillantani egy mű sokféleségét, mesterkéltség, póz nélkül, minél kevesebb sallanggal, őszinte pátosszal játszani: többek között ezt tanítja nekem. De több mesterkurzuson is részt vehettem már, például Natalia Gutman, Várdai István vagy Gustav Rivinius kurzusain.”

Számos csellóverseny díjazottja: 11 évesen a budapesti Banda Ede és az Országos Friss Antal gordonkaverseny I. helyezettje. Nemzetközi versenyeredményei közé tartozik a Dolny Kubin Talents for Europe Nemzetközi Versenyen és a várpalotai David Popper Nemzetközi Csellóversenyen elért I., valamint a Liezeni Nemzetközi Gordonkaversenyen, a poreèi Antonio Janigro Nemzetközi Csellóversenyen és a várpalotai David Popper versenyen elért II. helyezése.

„Van egyfajta kíváncsisága az embernek, hogy minél többet megtudjon a darabokból. Tulajdonképpen ez az, ami fűti az előadót. Minden esetben.”

2017-ben és 2018-ban a németországi Collegium Musicum fesztivál ösztöndíjas meghívottja volt, ahol második alkalommal abban a megtiszteltetésben részesült, hogy a helyszínen háromszor eljátszhatta a zenekarral Csajkovszkij Rokokó variációk című művét.

Fiatal kora ellenére is komoly feladatokat bíznak rá, hiszen fellépett már a Budapesti Fesztiválzenekar szólistájaként is. Emellett itthon és külföldön egyaránt nagy sikert aratott és arat a Gulyás Márta Liszt-díjas zongoraművésszel közösen létrehozott koncertsorozata is.

„Szeretném befejezni a Zeneakadémiát, lediplomázni, és hogy utána mi lesz, az majd kiderül”.

Szerző Ripost

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ledobja a bugyit a gyönyörű pornós, akiért Messi és Neymar is megőrült - galéria

origo.hu

Az őrjöngő Zelenszkij megpecsételte Ukrajna sorsát

borsonline.hu

Megszólalt a testbeszéd-szakértő: erről árulkodik Katalin hercegné friss fotója

hirtv.hu

Oda-vissza vannak a szurkolól Szoboszlai és Alexander-Arnold parádéjától + videó

ripost.hu

Előkerült a királynő levele: megint hazudott Harry herceg és Meghan

vg.hu

Hihetetlen környezetben gyógyulnak a belvárosi magánkórház betegei

origo.hu

Ijesztő dolog derült ki a túlzott testmozgásról

mindmegette.hu

Ha ezekből a csemegékből vásároltál, nehogy megedd, veszélyes!

mandiner.hu

A fiatalok pénzügyi forradalma - okos döntésektől a gazdag jövőig

ripost.hu

„Nélküle semmi sem lesz már olyan, mint amilyen volt” – elesett a disznóvágáson, majd órákkal később meghalt a családapa

life.hu

Fontos nyomelem, amely elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez(x)

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

ÉLETMÓDI

„Nem csak azért viszem, mert a név kötelez” – Zichy Anikó

ÉLETMÓDI

Kutyát kap a gyerek karácsonyra? Így lesz problémamentes az örökbefogadás

ÉLETMÓDI

Úgy érzed, eltávolodott tőled a gyereked? Itt vannak a pszichológus tanácsai

ÉLETMÓDI

Akár évekig is lappanghat bennünk: a 2-es típusú cukorbetegség 13 lehetséges jele

ÉLETMÓDI

Felpörög a fűtési szezon, így ellenőrizzük a radiátort!

ÉLETMÓDI

A randevúzási szakértő szerint ezt az egy kérdést mindig tedd fel a pasinak az első találkozón

ÉLETMÓDI

Négy hiba, amit tésztafőzés közben elkövethetsz