Majd hanyatt vágta magát a nő, amikor análszexet javasolt neki orvosa

Döbbenetes megoldással álltak elõ a nõgyógyászok, erre viszont nõk tömegei háborodtak fel. Pedig elõfordulhat, hogy tényleg nincs más megoldás a szexre.

Óriási felháborodást váltott ki az ausztrál nők körében a nőgyógyászok javaslata – miszerint, ha prolapsus háló műtét után fájdalmat okoz a közösülés, anális úton szeretkezzenek a partnerükkel. A kétes eredményeket és szövődményeket okozó beavatkozás miatt amúgy is forrtak már az indulatok, ez a kijelentés pedig olaj volt a tűzre.

De miről is van szó? Egy olyan implantátumról, mely szövetbarát háló vagy szalagok formájában kerül beültetésre a kismedencébe, hogy javítsa azon nők életminőségét, akiknek elgyengült hüvelyfal, vagy kismedencei süllyedés, például méhsüllyedés miatt fájdalmaik, vizelettartási zavaraik vannak, vagy képtelenek a szexuális életre. A beavatkozás célja, hogy a megsüllyedt szerveket az eredeti állapotot megközelítve helyreállítsák: az implantátum segítségével visszaemelik a méhet a kismedencébe, visszaállítják a húgycső zárófunkcióját, és a megsüllyedt szerveket a későbbiekben is a háló tartja meg. Rövid, félórás műtét, altatásban vagy gerincvelői érzéstelenítéssel végzik, és az implantátumokat forgalmazó cégek szerint minimális a kockázat. Csakhogy a háló sok nő esetében nem tartott ki, és az ismételt megsüllyedés mellett iszonyatos fájdalmakkal kell együtt élniük...

Sok nőnél ráadásul lehetetlenné vált a hüvelyi közösülés, mert minden egyes aktus fájdalmat okozott. Ezért az ausztrál nők pertársaságot alapítottak az implantátumot gyártó cég ellen. A per során nyilvánosságra került egy e-mailváltás, melyben nőgyógyászok azt ajánlják a fájdalmakkal küszködő nőknek, hogy váltsanak anális közösülésre. A levelezés hamar bejárta az internetet, és óriási tiltakozást váltott ki. Volt olyan nő, aki szerint az orvosok javaslata  tulajdonképpen felér egy nemi erőszakkal. Mások szerint ez a hozzáállás a nőkre hárítja a felelősséget a probléma megoldása helyett. Felháborodott kommentek százaiban fejezték ki a nők, hogy egészséges szexuális életet szeretnének élni, nem akarják, hogy az orvosok által tönkretett hüvelyük mellett a végbélnyílásuk is használhatatlan legyen.

A botránynak köszönhetően kitudódott az is, hogy nemcsak a gyógyszergyár mellett álló orvosok, de számos független nőgyógyász is az anális szexet javasolja a sérült nőknek, az e-mailváltással kapcsolatban rengeteg nő számolt be arról, hogy rendelésen ugyanezt a tanácsot kapta a panaszaira válaszul. Gyalázatosnak tartják, hogy míg a beavatkozás lényege az lenne, hogy megszabaduljanak a fájdalomtól, ennek pont az ellenkezője történt – és megoldás helyett olyan szexuális szokásokra akarják rávenni őket, ami ellenkezik az elveikkel, a vágyaikkal, és amit egészségtelennek tartanak. Az implantátumokat gyártó cég kitart az álláspontja mellett, miszerint a beavatkozás hasznos, nők ezreinek javította az életminőségét, és a komplikációk csak nagyon kis számban jelentkeztek a pácienseknél. Kérdés, hogy az egyént ez mennyire vigasztalja – a kártérítésről pedig az ausztrál bíróságok fognak dönteni.

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!