kulcsár edina
A 131 kilós jószág nem csak a testét, vérét is adta a mulatságért a jubileumi, 20. Csabai Kolbászfesztivál beharangozó rendezvényéért.
Ennek megfelelően nagykésekkel érkeztek a hentesmesterek hajnalban a Csabai Kolbászházba, és Pallér Sándor vezetésével a hasán, orjára bontották Rezsőt. Így a hízónak egyben maradt a gerince, kiváló leves főhetett az orjacsontból.
A 131 kilós jószág vérét is adta a mulatságért, a jubileumi, 20. Csabai Kolbászfesztivál beharangozó rendezvényéért. Mert szép dolog a szó a fesztiváli felvezetésen, de még jobb az íze a hagymás vérnek, a sült kolbásznak és hurkának, a cigánkának, a töltött káposztának, melyekből bőven lesz az október 28–31. közötti jubileumi, 20. Csabai Kolbászfesztiválon.
Hégely Sándor fesztiváligazgatótól természetesen mindenki azt kérdezte, miben más a huszadik, mint a többi. A fesztiváligazgató szerint ugyanolyan lesz az idei is, mint az eddigiek. Aki megszerette ezt a rendezvényt, ezt a hangulatot, most is örömmel jön majd el.
Nemzetközivé lettünk, beérett annak a munkának a gyümölcse, ami dr. Ambrus Zoltán ötletgazda által indult el – hangsúlyozta Hégely Sándor. – Az elsődleges célunk továbbra is az, hogy megőrizzük és továbbadjuk a disznótoros, kolbászkészítési hagyományokat. Ezt jól szolgálja a 20. fesztiválra megjelent A CSABAI – táj, ember, munka, szokás, kolbász, fesztivál című színes album dr. Ambrus Zoltán szerkesztésében. Az album a fesztivál nyitónapjától megvásárolható majd.
Dr. Ambrus Zoltán elmondta, olyan kiadvány született a 22 szerzőnek köszönhetően, amit nyugodt szívvel lehet emlékként, ajándékként a csabai kolbász mellé tenni, egyikben sem csalódhatnak.
Dr. Köteles Lajos történész, az album egyik szerzője, egyben lektora elmesélte, amikor dolgozott a könyvön, hatéves Alex unokája megkérdezte: Mit csinálsz, tata? Amikor megmutatta a képeket Csaba történetéből unokájának, Alex így válaszolt: Tata, ez olyan jó, hogy az én könyvem lesz!
Na, de vissza Rezső húsához, a hízóból készült ételekhez. Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere elmondta, a fesztiválra gyermekei is hazatérnek, hivatalosan és magánemberként is fogad vendégeket.
– Ilyenkor a sült csirke, a vajas pirítós tilos, viszont szóba jöhet a kolbász és a töltött káposzta mellett anyósom kolbászos haluskája – ecsetelte a polgármester. Hanó Miklós alpolgármester azt emelte ki, az első kolbászfesztivál előtti megbeszéléseken már mondta: szárazkolbászverseny nélkül nem lehet igazán csabai egy ilyen rendezvény. Húsipari mérnökként az első kolbászfesztiváli hízót ő dolgozta fel, és bármilyen ,,hihetetlen”, amiből csak lehetett, kolbászt készítettek.
A Nőstények is képviseltették magukat pénteken a Csabai Kolbászházban. Balogh Anna, a magyarországi első standup-társulat alapítója adott ízelítőt a fesztiváli Kolbász & Show műsorából.
És ha már só, Hanó Miklós alpolgármester mesélte, ha egy kicsit több a szúró-, fordító- és egyéb pálinkákból egy disznótoron, akkor könnyen kimaradhat valamelyik fűszer. Hajdanán náluk a sóval fordult ez elő. Azóta a hús bekeverése után azonnal sütnek egy vékonykolbászt, hogy az az ízvilág jó lesz-e a vastagnak.
Időjárás-előrejelzésben járatos vendége is volt a kolbászfesztiváli beharangozó rendezvénynek. Gesztesi Máté, a Jóban-Rosszban tévésorozat egykori szereplője, sikeres forgatókönyvíró is kóstolt, a kolbász mellett a töltött káposzta ízlett neki a legjobban. Jön a fesztiválra is, gyúr és zsűritag lesz. És hogy milyen idő lesz? Azt még nem tudja a tévében időjósként is közreműködő Máté, de biztos abban, hogy a kolbászfesztiválon forró lesz a hangulat.