Újra ez a régi vírus a rettegés tárgya! Van-e okunk félni?

Mióta Charlie Sheen bejelentette, hogy HIV fertõzött, újra reflektorfénybe került ez a rettegett betegség. De biztos, hogy mindent jól tudsz róla?

Charlie Sheen, az ismert és népszerű, botrányosan élő színész kedden jelentette be, hogy igazak a pletykák, HIV pozitív. Ez a hír találgatás-lavinát indított el: Gyorsan meg fog halni? Vajon hány embert fertőzhetett meg? Ha HIV pozitív, akkor egyúttal AIDS-es is?
Gyűjteményünkben megtalálod mindazt, amit fontos tudni erről a betegségről, amit idáig te sem tudtál biztosan.

Mi az a HIV?

A HIV egy nagyon ellenálló és rendkívül gyorsan szaporodó vírus. Egy bizonyos fehérvérsejtet támad meg (T-sejt), amely azért lenne felelős, hogy értesítse a szervezetet, ha kórokozó ellen kell védekeznie.

A HIV és az AIDS ugyanaz?

Nem. Az AIDS nem betegség, hanem egy állapot, amit a HIV fertőzés idézhet elő. AIDS betegnek azt nevezzük, akinek legyengült immunrendszere már nem képes védekezni.

A HIV halálos betegség?

Nem tüntethető el a szervezetből, de ma már olyan gyógyszerekkel kezelhető, melyek segítségével akár évtizedekre is megőrizhető az immunrendszer megfelelő állapota.

Az AIDS halálos?

Mivel az AIDS nem betegség, hanem állapot, ezért nem maga az AIDS az, amibe a beteg belehal. A halál az immunrendszer védekezőképtelensége miatt következik be.

Mik a HIV fertőzés tünetei?

Jelentkezhetnek influenza jellegű tünetek, például láz, torokfájás, izomfájdalom, de ez nem törvényszerű. Ha ilyesmit tapasztalsz, mindenképpen tartsd észben: ezek a tünetek rengeteg más betegség tünetével egyezhetnek, ezért ha észleled is, egyáltalán nem biztos, hogy HIV fertőzésről van szó!

Honnan tudom, hogy megfertőződtem?

Egy HIV teszt képes kimutatni a megbetegedést. Egyszerű vérvételről van szó, a kijelölt helyeken akár már néhány nap alatt megkapod az eredményt, ráadásul névtelen vizsgálatra is van lehetőség.

Hogyan kapható el a HIV?

Vérrel, ondóval, hüvelyváladékkal, anyatejjel lehet megfertőződni. Az óvszer lehetővé teszi a biztonságos szexet és véd a HIV fertőzés ellen az együttlétek során.

Veszélyes az orális szex?

Önmagában nem az, mert a nyálban a fertőzés átadásához alacsony számú vírus található, a gyomornedvek pedig elpusztítják a vírust. Viszont az előváladék és az ondó  már nagy mennyiségben tartalmaz vírust, a szájban és torokban pedig lehetnek olyan sérülések, melyeken keresztül a szervezetbe jut a fertőzés.

Mennyi ideig lehet élni, ha az ember fertőzött?

A legújabb kutatások szerint 35 év a várható túlélés. Tehát egy 30 évesen megfertőződött ember nagy valószínűséggel megéri a 65. életévét ezzel a betegséggel (megfelelő gyógyszeres kezelés mellett).

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!