kulcsár edina
Az elmúlt napok csapadékos idõjárásának köszönhetõen elképesztõ mennyiségû gomba nõ. Tombol a fenyõpereszke! Kosárszám szedheted, méghozzá fáradozás nélkül! Telerakhatod akár a mélyhûtõdet is! Persze minden egyes darabot vizsgáltass be!
Ezekben a napokban mázsaszám terem a legkényelmesebben szedhető erdei gomba, a fenyőpereszke. Ez a kevésbé ismert, és sajnos a piacokon sem árusított erdei gomba nagyon finom, ínycsiklandó gombás ételeket készíthetsz belőle! A fenyőpereszke egyszerűen mindenbe jó: lehet belőle pörkölt, leves, fasírt, akár pástétom is, de fűszeres-ecetes olajban is elteheted!
A fenyőpereszke a gombaszedők álma! Óriási telepekben nő, éppen úgy, mintha valaki kimondottan fenyőpereszkével ültette volna tele az erdőt. Csak leguggolsz és egész kicsi területről több kosár gombát szedhetsz magadnak!
A legkényelmesebben szedhető gomba a magyar erdőkben!
A fenyőpereszke ráadásul viszonylag könnyen beazonosítható.
Kalapja 2-10 cm átmérőjű fiatalon kúpos, később laposabb, de közepén kissé csúcsos, szürke, szálas, nemezes tapintású, ritkán sötétebb apró pikkelyek borítják.
Lemezei közepesen sűrűn állók, a tönk irányában felfelé íveltek, fehéres-szürkék. Spórapora fehér.
Tönkje rövid, 3-10 cm hosszú, színe a kalaphoz hasonló, néha szálasan csíkolt. Mélyen ül az avarban.
Húsa fehér vagy szürke, a tönkben rostos.
(Forrás: Wikipedia)
Fontos alaposan megfigyelni a kalap alatti részt is! A fenyőpereszke tönkjén nincs gallér.
Spóratartó lemezei koszos fehérek, de a lemezekben mindig felfedezhető a halványszürke árnyalat is. Ha egyértelműen fehérnek látod a spóratartó lemezeket, dobd el a gombát!
Szedéskor mindig vágd le egy késsel a tönk alját, hogy a gyűjtőkosárban ne szóródjon szét a föld. Minél koszosabban tárolod a gombát, annál hamarabb megromlik.
Érdemes a kosár vagy a gyűjtőrekesz aljába újságpapírt fektetni. Egyrészt megakadályozza, hogy szállításkor potyogjon a morzsalék, másrészt felszívja a fölösleges nedvességet, így tovább friss marad a gomba!
Az erdőben nagyon gyorsan zajlanak az események! Az a gomba, amelyik reggel még kicsattant az egészségtől, másnapra, vagy akár aznap estére megöregedhet. Gyakran tapasztalni apró lyukacskákat, főleg a legnemesebb gombákban, ezek a gomba testében élősködő kukacok járatai. Az elöregedett gombák telis-tele vannak járatokkal. Ilyet ne is tegyél a kosárba! A fenyőpereszke ebből a szempontból szerencsés, nem kedvelik annyira a kukacok, de ha megfordítod a gombát, könnyen rájössz, melyik darabot nem kell hazavinned.
FONTOS!
Az erdei gombát a szedés napján mindig készítsd el. Ha nincs időd megfőzni, mert túl későn értél haza, akkor tisztítás és darabolás után forrázd le! Ha másnap elkészíted, tedd a normál hűtőbe, ha csak később állnál neki, tedd a fagyasztóba. Ha állni hagyod a frissen szedett erdei gombát, akkor kitolsz magaddal. A kukacok ugyanis dolgoznak, a gomba teste, de főleg a kalap tönk körüli része tele lesz járatokkal!
A fenyőpereszke beazonosítása viszonylag egyszerű. Ez a gomba kizárólag fenyőerdőben nő, ez a tény máris leszűkíti a hasonlóan kinéző, de nem ehető gombák körét. Fenyőerdei mérgező gombák közül a párducpereszkével tévesztheted össze, bár ez utóbbi kalapját szürkésfekete jól kifejlett pikkelyek borítják.
A fenyőpereszke hasonló színárnyalatú kalapja viszont nem pikkelyes, hanem bársonyos és egyöntetűen (igaz, nem mindenhol egyforma színmélységgel) szürke!
Ha már egyszer fenyőerdőben vagy!
A fenyőpereszke környezetében találhatsz még feltűnően sárga testű, barna kalapos fenyő tinorút is. Ez az ízletes gomba szintén ehető, érdemes szedned, de mindenképpen külön kosárba tedd - a gombavizsgálóban ez elvárás!
KÖTELEZÕ!
A különböző fajtákat mindig külön kosarakba szedd!
Minden egyes leszedett gombát mutass meg gombavizsgálónak! Ez a szolgáltatás teljesen ingyenes! Hidd el, a biztonságnál nincs fontosabb!