ÉLETMÓDI

15 tuti jel, hogy a főnököd vagy kollégád pszichopata

Attól, mert durván beszél a főnököd vagy a kollégád, még nem feltétlenül pszichopata. De akkor mik az árulkodó jelek? Mutatjuk.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Ha kemény a főnököd vagy éppen durván beszél veled a kollégád, még nem jelenti azt, hogy pszichopata – legalábbis a szó orvosi értelmében. Nagyon gyakran sütjük rá ezt a bélyeget a nem túl megnyerő emberekre, pedig igazából elenyésző lehet annak a száma, amikor valóban ilyen személlyel találkozunk.

De akkor mi vagy ki a pszichopata?

Ez a viselkedés az antiszociális személyiségzavar körébe tartozik. Az antiszociális személyiségnél a társadalomba való beilleszkedés súlyos zavara figyelhető meg, erre a személyiségre az jellemző, hogy nem szeret, nem szorong, nem tanul, vagyis nem fejlődik a hibák és a tapasztalatok által.

A pszichopata ember gyakran megtéveszti a környezetét a viselkedésével, mert gyakran simulékony modorú, kedvesnek látszik, kiválóan ért ahhoz, hogyan adja el magát másoknak. Valójában pedig nem érdeklik mások érzelmei, nincsen bűntudata, nem bánja meg a tetteit, az erkölcsi ítélőképessége igen fejletlen.

A Business Insider szakértők bevonásával összeállított egy listát, miről ismerhető fel a valódi pszichopata.

1.Szadista vagy kegyetlenkedik másokkal

Főnökként például a rettegéssel és a megfélemlítéssel akar eredményt kicsikarni, félelemmel akar motiválni. Ha valaki hibázik, azt üldözi és megsemmisíti. Nem a hibák kijavítása a célja, hanem a másik ember eltiprása. Ezzel szemben egy kemény, szigorú főnök a hibára fókuszál és célja, hogy az alkalmazottak fejlődjenek.

2. Hízelegnek és folyton beszélnek

Imádják hallani a saját hangjukat és gyakran bókokkal és hízelgéssel nyerik el az emberek szimpátiáját. Remek beszélgetőparnerek, akik folyton valami érdekes történetet mesélnek el. Persze ezek nagy része kitaláció.

3. Hatalmas az egójuk

A pszichopaták azt hiszik, ők állnak a világmindenség középpontjában. Annyira fontosak saját maguknak, hogy a többi embert csak eszköznek tekintik, amiket használni lehet.

4. Túlzottan magabiztosak

A legtöbben küzdenek bizonytalanságokkal, ám a pszichopatákat éppen a túlzott magabiztosságukról lehet kiszúrni. Egyben biztos lehetsz: a pszichopata munkatársad naponta többször is tudatni fogja veled, hogy ő a világon a legjobb.

5. Megrögzött hazudozók

DAMIEN MEYER / AFP

Miután elkezdtek hazudni, nem tudnak, de nem is akarnak leállni. Nem érdekli őket, ha le is buknak, mert újabb hazugsággal próbálják álcázni.

6. Nem gondolják, hogy rájuk is vonatkoznak a szabályok

Abszolút nem érdekli őket a társadalmi norma vagy bármilyen szabály. Úgy gondolják, hogy mindenki és mindenek felett állnak. Annyira egocentrikusak és hideg szívűek, hogy úgy gondolják, bármit elkövethetnek, megússzák büntetés nélkül.

7. Paraziták

Kollégaként mások munkájából, a többiek teljesítményéből él, ő gondosan ügyel arra, hogy a munkához leginkább mások férjenek oda. Szívja a többiek energiáit. Szereti utasítgatni a többieket. A kritika lepereg róla. Nincs tekintettel másokra. Főnökként simán lenyúlja az alkalmazottak munkáit, vagy elfelejti megemlíteni, kié az érdem, és ő zsebeli be a dicséreteket.

8. Ravaszak és manipulatívak

Mesterei a megtévesztésnek, a manipulálásnak. Ha valami jól megy, bezsebelik az elismerést, baj esetén meg hagyják, hogy más vigye el a balhét.

9. Balhésak voltak gyerekként

Már kis korban kiderül, ha valaki pszichopata. Például lopásra, gyújtogatásra, életveszélyes játékokra vette rá a többi gyereket, hazudozott, lógott, vandál cselekedeteket követett el, és lehet, hogy már egészen korán elkezdte a szexuális életet.

10. Nem éreznek olyan érzelmeket, mint a normális emberek

Hatékonyan utánozzák az érzelmeket, de nem képesek átélni azokat.

11. Nem reálisak a céljaik

Mivel a pszichopata nem jól tervez, megvalósíthatatlan vagy teljesen irreális célokat fogalmaz meg. Munkatársként bedob a többiek nevében is valami grandiózus, sok melóval járó ötletet, aztán a megvalósításnál diszkréten félreáll, és nem veszi ki a részét belőle.

12. Nem mutatnak megbánást vagy bűntudatot

Nem törődnek cselekedeteik következményével. Ha szembesítik tetteivel, indokokat keres rá és megmagyarázza, vagy egyszerűen letagadja.

13. Iszonyat indulatosak

A legkisebb dolog miatt is dühbe gurulnak. Így figyeld, ki az, aki a munkahelyeden mindenért vergődik...

14. Nem tudnak elköteleződni

Ha van is mellettük valaki egyáltalán, akkor csalják. Általában nem hűségesek és kitartóak az emberi kapcsolatokban.

15. Látványosan unatkoznak

Attól, mert a kollégád folyton azt mondja, mennyire unja a munkát, még nem feltételen pszichopata. Lehet, hogy valóban unalmas a munkád vagy nagyon nyafogós a kollégád. Azonban a pszichopaták tényleg mindent unnak.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?