
kulcsár edina
A kávé egy olyan ital, amelyet szinte mindenki szeret és fogyaszt a világon, de közülük csak kevesen tudják, hogyan is készül el a kávébabból az a barna vagy fekete ital, amit annyira szeretnek. A kávépörkölés az a folyamat, melynek során ez megvalósul.
A pörkölés nagyban meghatározza a kávé ízét, illatát és minőségét.
A kávészemek eredetileg zöld színűek és szivacsos szerkezetűek. A pörkölés során keletkezett hő hatására több fizikai és kémiai átalakuláson mennek keresztül, így amikor „szemes kávét” vásárolunk, már nem ilyennek látjuk. Egy minőségi kávépörkölő segítségével a kávészemekből a lehető legjobb ízvilág hozható ki!
A legfontosabb változások a következők:
A pörkölés során a kávészemek többször is reccsennek. Az első reccsenés akkor következik be, amikor a vízgőz kitágítja a szemeket és áttöri a héjukat. A második reccsenés akkor hallható, amikor az olajok kitörnek a szemekből.
A pörkölési stílusokat a pörkölési időtartam és hőmérséklet alapján különítjük el.
A leggyakoribb pörkölési stílusok a következők:
Ha szeretnél megismerkedni a különböző stílusú kávékkal, a legjobb kávé shop kínálatában mindegyikből találsz!
(X)