Mi történik a kávészemekkel a pörkölés során? (x)
A kávé egy olyan ital, amelyet szinte mindenki szeret és fogyaszt a világon, de közülük csak kevesen tudják, hogyan is készül el a kávébabból az a barna vagy fekete ital, amit annyira szeretnek. A kávépörkölés az a folyamat, melynek során ez megvalósul.
A pörkölés nagyban meghatározza a kávé ízét, illatát és minőségét.

A kávészemek változása
A kávészemek eredetileg zöld színűek és szivacsos szerkezetűek. A pörkölés során keletkezett hő hatására több fizikai és kémiai átalakuláson mennek keresztül, így amikor „szemes kávét” vásárolunk, már nem ilyennek látjuk. Egy minőségi kávépörkölő segítségével a kávészemekből a lehető legjobb ízvilág hozható ki!
A legfontosabb változások a következők:
- A kávészemek elveszítik víztartalmukat és súlyukat, miközben térfogatuk növekszik.
- A kávészemekben lévő szénhidrátok cukorrá alakulnak, majd karamellizálódnak: ennek köszönhető a barna szín és az édes íz.
- A kávészemekben lévő olajok felszabadulnak és a kávészemek felületére kerülnek, ezért lesznek a szemek fényesek, az állaguk pedig krémszerű.
- Aktiválódnak és felszabadulnak a szemekben lévő aromás vegyületek, ami gazdag illatot és komplex ízvilágot eredményez.
- A savak részben lebomlanak vagy átalakulnak, ami meghatározza a kávé testességét.
A pörkölés során a kávészemek többször is reccsennek. Az első reccsenés akkor következik be, amikor a vízgőz kitágítja a szemeket és áttöri a héjukat. A második reccsenés akkor hallható, amikor az olajok kitörnek a szemekből.
Milyen pörkölési stílusok léteznek?
A pörkölési stílusokat a pörkölési időtartam és hőmérséklet alapján különítjük el.
A leggyakoribb pörkölési stílusok a következők:
- Világos pörkölés: ez igényli a legkevesebb időt, általában az első reccsenés után ér véget. A világos pörkölt kávé világosbarna színű, magas savasságú és gyümölcsös ízű. Ez a pörkölési stílus kiemeli az egyes kávéfajták jellegzetes aromáit.
- Közepes pörkölés: ennél a pörkölésnél az első és második reccsenés között fejezik be a folyamatot. A közepesen pörkölt kávé közepes barna színű. Ez a pörkölési stílus egyensúlyt teremt az aromák és az édesség között.
- Sötét pörkölés: ez a legtöbb időt igénylő pörkölési stílus, amely általában a második reccsenés után ér véget. A sötéten pörkölt kávé sötétbarna vagy fekete színű, kesernyés vagy kissé égett ízt adhat a kávénak.
Ha szeretnél megismerkedni a különböző stílusú kávékkal, a legjobb kávé shop kínálatában mindegyikből találsz!
(X)