RETRO RÁDIÓ

Mi történik a kávészemekkel a pörkölés során? (x)

Létrehozva2023. 05. 26. 15:43

A kávé egy olyan ital, amelyet szinte mindenki szeret és fogyaszt a világon, de közülük csak kevesen tudják, hogyan is készül el a kávébabból az a barna vagy fekete ital, amit annyira szeretnek. A kávépörkölés az a folyamat, melynek során ez megvalósul.

A pörkölés nagyban meghatározza a kávé ízét, illatát és minőségét.

Close-up,Shot,Of,Cup,Of,Coffee,With,Roasted,Beans,And
LightField Studios / Shutterstock.com

A kávészemek változása

A kávészemek eredetileg zöld színűek és szivacsos szerkezetűek. A pörkölés során keletkezett hő hatására több fizikai és kémiai átalakuláson mennek keresztül, így amikor „szemes kávét” vásárolunk, már nem ilyennek látjuk. Egy minőségi kávépörkölő segítségével a kávészemekből a lehető legjobb ízvilág hozható ki!

A legfontosabb változások a következők:

  • A kávészemek elveszítik víztartalmukat és súlyukat, miközben térfogatuk növekszik.
  • A kávészemekben lévő szénhidrátok cukorrá alakulnak, majd karamellizálódnak: ennek köszönhető a barna szín és az édes íz.
  • A kávészemekben lévő olajok felszabadulnak és a kávészemek felületére kerülnek, ezért lesznek a szemek fényesek, az állaguk pedig krémszerű.
  • Aktiválódnak és felszabadulnak a szemekben lévő aromás vegyületek, ami gazdag illatot és komplex ízvilágot eredményez.
  • A savak részben lebomlanak vagy átalakulnak, ami meghatározza a kávé testességét.

A pörkölés során a kávészemek többször is reccsennek. Az első reccsenés akkor következik be, amikor a vízgőz kitágítja a szemeket és áttöri a héjukat. A második reccsenés akkor hallható, amikor az olajok kitörnek a szemekből.

Milyen pörkölési stílusok léteznek?

A pörkölési stílusokat a pörkölési időtartam és hőmérséklet alapján különítjük el.

A leggyakoribb pörkölési stílusok a következők:

  • Világos pörkölés: ez igényli a legkevesebb időt, általában az első reccsenés után ér véget. A világos pörkölt kávé világosbarna színű, magas savasságú és gyümölcsös ízű. Ez a pörkölési stílus kiemeli az egyes kávéfajták jellegzetes aromáit.
  • Közepes pörkölés: ennél a pörkölésnél az első és második reccsenés között fejezik be a folyamatot. A közepesen pörkölt kávé közepes barna színű. Ez a pörkölési stílus egyensúlyt teremt az aromák és az édesség között.
  • Sötét pörkölés: ez a legtöbb időt igénylő pörkölési stílus, amely általában a második reccsenés után ér véget. A sötéten pörkölt kávé sötétbarna vagy fekete színű, kesernyés vagy kissé égett ízt adhat a kávénak.

Ha szeretnél megismerkedni a különböző stílusú kávékkal, a legjobb kávé shop kínálatában mindegyikből találsz!

(X)

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.