12 hónapja

Különleges program várja a családokat Újbudán

Többek között őszköszöntő családi futóverseny lesz vasárnap, szeptember 26-án, amely 10 órakor indul a Dzsungel-park körüli futópályán.

Az újbudai hagyomány folytatódik – a koronavírus járvány miatti másfél év kihagyás után – ez az ősz sem múlhat el Gazdagréten családi sportnap és futóverseny nélkül. A FICSAK (Fiatal Családosok Klubja) és az Összefogás XI. Sportegyesület szeretettel vár minden korosztályt szeptember 26. vasárnap délelőtt egy közös, egészségmegtartó, egész testet átmozgató laza futásra. A futóversenyen a részvétel ingyenes, sőt, aki előzetesen nevez még külön ajándékot is kap a helyszínen.

Király Nóra, a FICSAK alapítója

Interneten előnevezni szeptember 24. 12 óráig lehet, de nevezni korlátozott számban a helyszínen is lehet 9 órától. A futóversenyt korcsoportok szerint rendezik meg. A korosztályonkénti és nemenkénti futamok rajtjai folyamatosak lesznek: az óvodás futamok 10 órakor kezdődnek, ezt követi 10.45-től az iskolás és felnőtt futamok. Szeretettel várnak minden sportolni vágyó gyermeket és szüleiket. Az eseményen emléklapokkal és oklevelekkel gazdagodnak a versenyzők. A szervezők játékos programokkal, tombolával és sok nyereménnyel is várják majd a kicsiket és nagyokat.

Fotó: FICSAK

A futóverseny sztárvendége, Herczeg-Kis Bálint az Exatlon Hungary harmadik évadának győztese 2021-ben, aki aktív sportolóként maga is sokat versenyzett. A küzdősportokban teljesedett ki: karatézott, majd jött a boksz és a kickbox, melyben szép eredményeket ért el.

A 10 éves hagyományra visszatekintő családi futóversenyen évek óta részt vesz Hadfi Dániel Európa-bajnok cselgáncsozó, a magyar cselgáncssport tizedik kontinensbajnoka, és Virágh-Erdélyi Zsófia olimpikon maratoni futó, aki a futással 5 évesen ismerkedett meg. 2011-ben megnyerte a Las Vegas maratont, s úgy véli, a maratoni számban megtalálta önmagát.

Sportosan és környezettudatosan Újbudán – iskolai program

Az Összefogás XI. SE „Sportosan, környezettudatosan Újbudán!“ sportos kampányával az újbudai iskolásokat szeretné megszólítani, ezért a kampány helyszíneként a kerületi általános iskolákat választotta. Az intézmények osztályközösségei számára az őszi iskolai sportnap színes kiegészítő programjaként, egy tanórába is beilleszthető játékos biliárdfocit szerveznek a diákoknak. A biliárdfoci, vagy más néven poolbal egy új sportág, ami a biliárd és a foci ötvözetéből született, ezt lehet majd velük kipróbálni. Szeretnék a diákok számára megmutatni, hogy egy könnyed, laza és sportos foglalkozásban mekkora közösségépítő erő rejlik. Fontosnak tartják az egészséges, mozgásban gazdag életmód népszerűsítését, hiszen ezzel tudnak civil szervezetként a leghatékonyabban fellépni az elhízás egészségromboló hatásai ellen.

Sajnos elhízás tekintetében hazánk az első helyen áll az EU-ban, míg világszinten a 4. legrosszabb helyen szerepel. A pandémia alatt a magyarok átlagosan 3-5 kg-ot híztak a Magyar Obezitológiai és Mozgásterápiás Társaság szerint. A koronavírus nemcsak a túlsúlyos felnőttekre, de az elhízott gyerekekre is nagyobb veszély jelent, mert egy elhízott szervezet a baktériumokkal és a vírusokkal szemben kevésbé ellenálló, és hajlamosabb a fertőzésekre. Az Elhízás Világszervezet adatai szerint a koronavírussal összefüggő halálozás tízszer magasabb volt azokban az országokban, ahol a népesség több mint a fele túlsúlyos vagy elhízott volt, így sajnos hazánkban is. A korlátozások miatt idehaza is csökkent a mozgási hajlandóság, sokan lemondtak a sport örömeiről otthonaik fogságában, nem véletlen, hogy megnőtt a mentális és mozgásszervi panaszok száma.

Az Összefogás XI. Sportegyesület a megelőző módszerekben hisz: rendszeres testmozgás, vitamindús és alacsony zsírtartalmú ételek fogyasztása, stressz kerülése.

Abban, hogy kedvezően alakultak a sportolási szokásokkal kapcsolatos adatok, a magyar kormány intézkedései jelentős szerepet játszottak. A jelenlegi kormány mindig is stratégiai területként tekintett a sportra, melynek szellemében – többek között – új sportlétesítmények, új szabadtéri edzési lehetőségek kerültek kialakításra. A fiatalok egészséges életmódra való nevelése tekintetében az évekkel korábban bevezetett mindennapos testnevelésnek nagy szerepe van, mely intézkedés köre – a hírek szerint – az óvodásokra is kiterjedhet a jövőben.

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!