1 éve

Zaklatás a mindennapokban

Telefonok, sms-ek tömkelege, folyamatos hívások, „véletlen” találkozások, kellemetlen beszélgetések – ezek is a zaklatás jellemzői, amelynek sokan áldozatául esnek. Azonban a zaklatás áldozatai sem maradnak magukra.

Az Áldozatsegítő Központ által indított videó podcast sorozat mai, új részének témája a zaklatás.

kép: Szántó Szandra, Roatis Andrea, Kolozsi Kilián

Pár hónap alatt 900 (!) esetben hívta fel korábbi barátnőjét egy budapesti férfi, de sms-ekkel, e-mailekkel is bombázta, ugyanis nem tudott beletörődni a szakításba, olvashattuk a közelmúltban a hírekben. Könnyen gondolhatnánk arra, hogy ez extrém eset, de sajnos nem. Sokan szembesülnek azzal, hogy valamilyen zaklatás keseríti meg az életüket.

A Büntető Törvénykönyv a zaklatás fogalmát a következőképp nevesíti: „aki abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetve mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, őt rendszeresen vagy tartósan háborgatja, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.”

Kérdés persze, mit tehet ebben az esetben az áldozat. A szakemberek azt javasolják, semmiképp ne vágjunk vissza, ha ilyen zaklatás áldozatai vagyunk. Fontos azonban, hogy mentsük le a zaklató e-maileket, akár a telefontársaságtól kérjük le a beérkező hívások listáját. Erre szükségünk lesz, ugyanis a zaklatás magánindítványra büntetendő, azaz az áldozatnak feljelentést kell tennie, amelyben konkrétan kéri az elkövető elleni eljárás lefolytatását és büntetőjogi felelősségre vonását.

A zaklatás, amelynek rengeteg formája létezik, ezért sokszor különösen nehéz észrevennünk, hogy ennek áldozatai vagyunk. De nemcsak mi magunk, a környezetünkben is bárki lehet áldozat, csak nem figyelünk eléggé a jelekre. Fontos tudnunk, hogy ezekben a nehéz helyzetekben is mindig van segítség, ne szégyelljünk élni vele!

Azt, hogy a zaklatás hogyan keseríti meg a mindennapokat, hogyan kerül az érintett egyre kilátástalanabb helyzetbe, egy podcast segítségével is bemutatjuk. Érdemes rászánni néhány percet, hiszen így is szembesülhetünk ezzel a problémával. Ugyanakkor tudni kell: mindenki számíthat segítségre!

 

A videóhoz egy szakértői elemzés is kapcsolódik, amely segít megmutatni, hogy mit tehetünk a kilátástalannak tűnő pillanatokban, milyen megoldások léteznek a problémára.

Ha úgy érzi, áldozattá vált vagy környezetében valaki hasonló helyzetben van, kérjen bizalommal segítséget az Áldozatsegítő Központokban vagy az éjjel-nappal ingyenesen hívható Áldozatsegítő Vonalon a 06 80 225 225-ös telefonszámon!

 

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!