HŰHA

Sosem hal­lott tit­kok: ki­tá­lalt a ma­gyar sztár Zámbó Jimmy­ről

A le­gen­dás éne­kes­ről ke­ve­sen tud­ják, hogy kar­ri­erje ele­jén nem sok tá­mo­ga­tást ka­pott. Mégis volt va­laki, aki se­gí­tett neki, és aki­nek aztán a ké­sőbbi si­ke­reit kö­szön­hette.
  • Szerző: ripost

Sokan kérkednek azzal, hogy ők fedezték fel Zámbó Jimmyt, jóllehet, akadnak közöttük, akiknek semmi köze a Király sikeréhez.

Fotó: Markovics Gábor
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Korda Györgynek viszont van, bár ő eddig nem beszélt erről a nyilvánosságnak. Jimmynek döcögve indult a karrierje, egyedül próbálta bevenni a Kádár-kori popzene erős bástyáját, az Országos Rendező Iroda (ORI) komor Vörösmarty téri épületét, de a bizottság sosem adta meg neki az előadó-művészi működési engedélyt, amely arra jogosította volna, hogy gázsiért léphessen fel.

Fotó: Markovics Gábor

Helyzete mindaddig reménytelennek tűnt, míg a nagy előd, Korda György be nem került a bizottságba - írja a Bors.

Tizenhét évesen Jimmy nem szokványos módon magnetofont vitt magával a vizsgára, azzal kísérte magát. Ez nem volt szokás, mindenki zongorával adta elő a produkcióját.

A bizottság tagjai kifogásolták az előadásmódját és a kinézetét, Korda György azonban meglátta a lehetőséget a fiatalemberben.

"Anno az ORI-ban a vizsgabizottság elnöke voltam, és Jimmynek – akit akkor még nem ismertem – nem akarták megadni az előadói engedélyt. Ekkor felszólaltam, és azt mondtam, felállok és kimegyek, ha nem adják meg ennek a tehetséges embernek a lehetőséget! Így végül megkapta az engedélyt" – mondta el a lapnak Korda.

Eközben a címlapon