INSIDER

Vizsgálják a magyar csapvizet, mutatjuk, mi a teendő

Megnyugtató hírt vagy hatékony segítséget kaphatnak azok, akik aggódnak a csapvizük esetleges ólomtartalma miatt. Az Országos Közegészségügyi Intézetbe most bárki küldhet mintát, ezer tételnek ugyanis díjmentesen megvizsgálják a nehézfémtartalmát.
  • Szerző: Ripost

Városi legendák sora kering a csapvízbe bekerülő ólomról és annak veszélyeiről. Sokan csak legyintenek, míg mások inkább ásványvizet fogyasztanak, vagy különféle szűrőberendezéseket alkalmaznak az esetleges veszély megelőzése miatt. Tény, hogy a csapvizekben esetleg jelen lévő magasabb ólomtartalom elsősorban a várandós kismamáknál és a 3 év alatti gyermekeknél egészségi problémát jelent.

Ugyanakkor most egy európai uniós projekt keretében háztartások tömege kap lehetőséget arra, hogy az Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) gyors és ingyenes vizsgálatával pontos és hivatalos képet kapjon otthona vizéről.

Még mielőtt bárki megnyitná otthon a csapot és rohanna ellenőriztetni, érdemes odafigyelnie az OKI vízhigiénés osztályának szakembere, dr. Vargha Márta szavaira:

Magyarországon túlnyomó részben jó minőségű az ivóvíz. Ugyanakkor az ólomcsöveket 1945 előtt, de még az 1970-es évekig is beépítették az ivóvízvezetékekbe, emiatt pedig olyan mennyiségű ólom is kerülhet az ivóvízben, ami akár az egészségre is ártalmas lehet.

Sokan azonnal gyanakodnak, ha zavaros, furcsa színű, illetve szagú víz érkezik az otthoni csapból. Holott az ólomnak se íze, se szaga, s jelenlététől a víz színe sem változik meg, vagyis kizárólag laborvizsgálattal mutatható ki.

A bevizsgálásokat szeptemberben kezdtük meg, ezer mintát tudunk ingyenesen megnézni, bőven van még hely.

Ugyanakkor fontos, hogy a beküldők pontosan az útmutató szerint vegyenek mintát. Reggel az első kieresztésből, majd egy másikat, miután kifolyatták a vizet"

– mondta dr. Vargha Márta, aki hozzátette: pályafutása során alig találkozott extrém esettel.

„Eddig egy régóta használaton kívül levő kerti csapból származó mintában mértük a legnagyobb ólomtartalmat. Ahogy ott, úgy minden más esetben is tájékoztatjuk a fogyasztót az eredményről és személyre szabott tanácsokkal is segítjük"

– nyilatkozta a %%-nak a szakember.

Könnyű jelentkezni az ingyenes bevizsgálásra

Írjon e-mailt az olom@oki.antsz.hu címre, melyben érdemes megemlíteni, hogy mikor épült a ház. A mintavételi csomagot személyesen lehet átvenni az OKI-nál, vagy e-mailben kérhető a postázását. A csomag kézhezvétele után a mellékelt tájékoztató lépéseit követve elvégezhető a mintavétel. A műveletet követően személyesen, vagy postai úton juttatható vissza a csomag az OKI-hoz. A fővároson kívül élők a területi kormányhivatalnál is igényeljék a mintavételhez szükséges csomagot.