INSIDER

Új mód­szer: így vé­de­kez­nek a tá­ma­dás ellen a futó nők

Egy ma­gyar fej­lesz­tésű app­li­ká­ció se­gít­sé­gé­vel na­gyobb biz­ton­ság­ban érez­he­tik ma­gu­kat a futók. Makai Vik­tó­ria ult­ra­futó meg­tá­ma­dása óta a kö­zös­ségi ol­da­la­kon az a fő téma, ho­gyan véd­he­tik meg ma­gu­kat, a leg­töb­ben ezt ajánl­ják egy­más­nak. A Ri­post tesz­telte a mód­szert - be­vált!

Még a telefont sem kell elővenni ahhoz, hogy riasztást indítson a "Kezedben a biztonságod" ingyenes alkalmazás. Elég kirántani a fejhallgatót, és a riasztást máris küldi a telefon azoknak, akik a beállításban szerepelnek.A riasztás azt is megmutatja a térképen, éppen hol van a futó. A mozgását követhetik otthonról a kísérőnek beállított személyek. A fülhallgatót vészhelyzetben is ki tudja rántani a megtámadott, hiszen ez a mozdulat nem tűnik fel a támadónak, nem árulja el, hogy az áldozat segítséget hívott.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A megtudta: nem csak futók használják az alkalmazást, hanem sok szülő is ezzel követi az iskolából hazafelé tartó gyerekét.

Már több, mint 40 ezren letöltötték az alkalmazást, különösen az utóbbi napokban sokan, amióta ismét megtámadtak egy futót

– nyilatkozta Rózsavölgyi Péter, az applikációt fejlesztő cég ügyvezetője. A pécsi cég együttműködik a helyi önkormányzattal és a rendőrséggel. Aki Pécsen lakik, az nem csak egy ismerősét, hanem a rendőrséget is tudja riasztani a közterület-felügyelet központján keresztül. Rózsavölgyi elmondta: most az a cél, hogy az egész országban küldjön a rendőrségnek is riasztást ez az applikáció.

„Nemcsak a fülhallgató kihúzásával lehet riasztani, hanem a bluetooth-on kapcsolódó külső gombbal is” – folytatta Rózsavölgyi. „Ez ruhára csíptethető riasztó, ami össze van kapcsolva a telefonnal, de hordható akár zsebben, karon, kulcstartón is. Elég egy gombnyomás, és a riasztás elindul, így a telefon lehet akár a táska mélyén is, az nem számít.”

Volt már rá példa, hogy a rendszer segítségével menekültek meg felhasználók. Egy Kölnben élő magyar lányra migránsok támadtak hazafelé menet. A riasztást a barátai kapták, akik utána mentek és megfutamították a támadókat.Egy 16 éves pécsi lánynak pedig drogot kevertek az italába, bódult állapotban nem tudott tárcsázni, de az applikáción sikerült riasztania a szüleit.

Kampányt indít a futónő a biztonságos sportért Makai Viktória, az az ultrafutónő, akit egy hete vasárnap megtámadtak és bántalmaztak futás közben, elmondta: lehetetlen, hogy mindig mindenki biztonságban legyen. „Ezzel együtt sokat tehetünk azért, hogy ne váljunk áldozattá” – vélekedett. „Nem akarom kommentálni az egyes módszereket, mert úgy vélem, mindenkinek meg kell találnia a számára legmegfelelőbbet, azt, amivel biztonságban érzi magát. A történtek után kampányolni fogok a biztonságos sportért különböző társadalmi szervezetek segítségével. ”