RIPOSTER

Te­me­tő­ben jár­tunk: Rej­té­lyes ide­gen gon­dozza Fenyő János sír­ját

A 20 évvel ez­előtt meg­gyil­kolt mé­dia­mág­nást a Kozma utcai te­me­tő­ben he­lyez­ték végső nyu­ga­lomra. Öz­ve­gye és gyer­me­kei Ame­ri­ká­ban élnek, de úgy tűnik, hogy va­laki rend­sze­re­sen kijár Fenyő sír­já­hoz.
  • Szerző: RIPOST

Napok óta újra foglalkoztatja a közvéleményt Fenyő János 1998-as meggyilkolása, miután Gyárfás Tamást gyanúsították meg a merénylet megrendelésével. Az egykori úszóelnököt kedden kihallgatták, majd pénteken lakhelyelhagyási tilalmat rendelt el a bíróság ellene, nyomkövetőt kell viselnie. Fenyő és Gyárfás között szakmai és üzleti ellentét is volt, a gyanú szerint emiatt rendelte meg Gyárfás Portik Tamástól a gyilkosságot. Fenyő Jánost 1998. február 11-én, a nyílt utcán lőtte le Jozef Rohác, a gépfegyveres támadásban Fenyő az autójában szörnyethalt.

Fotó: MTI
EZEKET OLVASTAD MÁR?

Letakarították a sírt, virág is van rajta

A korabeli beszámolók szerint rengetegen vettek részt Fenyő János temetésén, amit a Kozma utcai zsidó temetőben tartottak 1998 márciusában.

A‍ g‍y‍á‍s‍z‍o‍l‍ó‍ c‍s‍a‍l‍á‍d‍, a‍ m‍u‍n‍k‍a‍t‍á‍r‍s‍a‍k‍ és t‍i‍s‍z‍t‍e‍l‍ő‍k‍ s‍o‍k‍a‍s‍á‍g‍a‍ k‍í‍s‍é‍r‍t‍e‍ u‍t‍o‍l‍s‍ó‍ ú‍t‍j‍á‍r‍a‍ F‍e‍n‍y‍ő‍ J‍á‍n‍o‍s‍t‍, a‍ V‍I‍C‍O‍ R‍t‍. m‍e‍ggy‍i‍l‍k‍o‍l‍t‍ e‍l‍n‍ö‍k‍ét. Lőwy Tamás rabbi g‍y‍á‍s‍z‍b‍e‍s‍z‍é‍d‍é‍b‍e‍n‍ m‍é‍l‍t‍a‍t‍t‍a‍ F‍e‍n‍y‍ő‍ J‍á‍n‍o‍s‍t‍, a‍ c‍s‍a‍l‍á‍d‍a‍p‍á‍t‍, végső búcsút Ó‍v‍á‍r‍i‍ G‍y‍ő‍z‍ő‍ v‍e‍t‍t‍ tőle

– számolt be a Fenyő-cég, a Vico tulajdonában álló Népszava, mely Fenyő János búcsúztatásáról a család kérésére nem közölt képet.

Fotó: Keller Mátyás

A a gyilkosság 20 éves évfordulója után látogatott ki a Kozma utcai temető D parcellájához, ahol egy sírban nyugszik szüleivel Fenyő János. Megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a szürke márványlap le lett takarítva és zsidó szokáshoz hűen köveket helyeztek el a gyászolók a sírkő mellé. Virág és mécses is díszelgett a nyughely mellett, ami viszont azt jelenti, hogy valaki rendszeresen kijár Fenyő János sírjához…

Fotó: Keller Mátyás

Ki lehet a rejtélyes idegen?

A megkérdezett egy gondnokot, aki épp egy temetést készített elő Fenyő János sírja közelében. Lapunknak megerősítette, hogy szokott egy középkorú nőt látni Fenyő nyughelyénél, ám nem tudja, hogy kicsoda.

Nem mondanám, hogy nagy a sürgés-forgás, de valóban valaki gondozza a sírt. Látja, egyre több a kavics és virág is van rajta. Pont most esett ilyen poros eső, de valaki a napokban letakarította a sírkövet

– mondta a -nak a gondnok, aki úgy tudja, hogy nem Fenyő rokonai járnak ki rendszeresen.

Eközben a címlapon

Fenyő János özvegye és gyermekei ugyanis Floridában élnek és több éve nem jártak Magyarországon. A tanúvallomások szerint két szeretője is volt Fenyőnek, épp egyikükkel beszélt telefonon, amikor a halálos lövéseket kapta.

Vajon ő lehet a rejtélyes idegen, aki Fenyő sírját gondozza?