INSIDER

Tá­mad­nak! Pat­kány­in­vá­zió sújtja a fő­vá­rost

A kel­le­mes idő elő­csa­lo­gatta a kár­te­vő­ket a csa­tor­nák­ból. Bu­da­pest bel­vá­ro­sá­ban töb­ben is pa­nasz­kod­nak a pat­ká­nyok miatt, úgy tűnik, a bol­tok és ét­ter­mek kör­nyé­kén a leg­rosszabb a hely­zet. Az ir­tást végző céget el­érni sem könnyű, a ki­szál­lá­sukra pedig na­po­kat kell várni.
  • Szerző: Ripost

Több helyről is hallani, hogy megkezdődött a patkányroham. Ám a panaszosoknál is beszédesebb, hogy szinte elérhetetlen a fővárosban patkányirtást végző RNBH Konzorcium. Hétfő reggel 40-50 percnyi folyamatos próbálkozás után is csak foglalt jelzésbe futottunk bele, míg végül elértük a diszpécsert. Panaszosként érdeklődtünk.

„A kollégák folyamatosan végzik a megelőző irtást az utcákban. Bejelentésre természetesen a házakhoz is kimennek, de több napot is várni kell” – magyarázta a cég képviselője. Kérdésünkre, hogy mennyire ajánlja a boltokban kapható patkányirtót, azt felelte: – „Az általunk használt szer hatásosabb, ráadásul a kollégák a bejelentés után ingyen szállnak ki és végzik el az irtást” – összegezte az előnyöket.

EZT OLVASTAD MÁR?
Fotó: 123RF

Ugyanakkor nehéz ilyen helyzetben türelmesnek lenni. Pláne tétlenül várni!

„Már patkánycsapdát is kitettünk az udvarra, mert pimaszul másznak elő a pinceablakokon a patkányok. Nemrég az emeleti folyosókon is futkározott egy, a férjemnek kellett szólnom, hogy csapja agyon. A korábbi években nem volt ennyi gond a patkányokkal” – panaszolta lapunknak Gabriella, aki az egy terézvárosi társasházban él.

Fotó: MTI

Az ijesztő rágcsálók nem csak a társasházban lakók életét keserítik meg, ételmaradék után kutatva az utcán is gyakran megjelenhetnek. Nem csak a látványuk lehet sokkoló, járványveszéllyel fenyegethetnek, s akár a sétálni vitt kisebb testű kutyákat is megtámadhatják. Mint azt az egyik belvárosi közös képviselőtől megtudtuk, az éttermek és boltok környéke a legveszélyeztetettebb – az ételmaradékok miatt:

„Rendszeresen panaszkodnak a lakók, folyamatosan teszem a bejelentést a patkányirtók felé, az udvarokra pedig csapdákat helyezek ki. Ennél többet nem tehetek, a környékbeli vendéglátósok viszont igen. Ám tisztelet a kivételnek, a többség magasról tesz a szeméttárolás és élelmiszerhulladék-kezelés legalapvetőbb higiéniai szabályaira, így nem csoda, hogy megszaporodtak a rágcsálók. Pedig ezek a dögök az ő üzletüknek is ártanak…” – magyarázta a -nak Venczel Edit közös képviselő. Szerinte az egységes fellépés lehet a legjobb ellenszer a rágcsálókkal szemben, ugyanakkor, meglátása szerint a környék közös képviselői közül sem mindenki veszi fel a harcot, s teszi ki a csapdákat a patkányoknak.

Eközben a címlapon
Fotó: AFP

HÉV-végállomáson is láttak dögöket

Nem csak a fővárost sújtja a kártevő-probléma. Szentendrén szintén panaszáradattal szembesültünk. A helyiek szerint városszerte mászkálnak a patkányok, az egyik legszennyezettebb terület a HÉV végállomás környéke, ahol ráadásul egy nagyáruház is található.

Hol lehet bejelentést tenni?

Sok budapestinek a patkányirtás kapcsán a Bábolna Bio Kft. jut az eszébe, mely 47 éven át végezte ezt a munkát a fővárosban. Ám tavaly nyár óta az RNBH Konzorcium végzi ezt a munkát, a lakosság számára ingyenesen. A bejelentéseket a 06/70-364-6531 telefonszámon fogadja hétfőtől péntekig, 8 és 16 óra között. E-mailben is lehet őket keresni a patkanyirtasbudapest@gmail.com címen. Fontos, hogy a bejelentő adja meg az észlelés pontos helyét (irányítószám, utca, házszám), rövid leírást a látottakról, valamint a telefonszámát, melyen elérhetik.

Meglepő tények a patkányokról

– Ne húzzunk le ételmaradékot a vécén! A kifinomult rágcsálók számára egy ilyen tett felér egy meghívóval, ugyanis több emeletes magasságot is képesek függőlegesen felfelé haladni a csatornában. – Bár kicsinek tűnnek, akár egy méterre is képesek felugrani a patkányok, így a nyitott kukák sem jelentenek gondot nekik. – Akár egy 200 forintos érme átmérőjű lyukon is képesek magukat átpréselni ezek a kártevők, melyeknek nincs természetes ellenségük a csatornákban. – Egy patkány 30 centiméteresre is megnőhet, ráadásul mindenevő.