FÜLES

Szentgyörgyi Rómeó átélt egy cápatámadást

Kubából Mexikóba tartó hajón edzősködött Szentgyörgyi Rómeó, amikor cápák tûntek fel vízben edző ügyfele körül.
  • Szerző: Ripost

Jennifer Figge, a híres atléta kérte fel Szentgyörgyi Rómeót, hogy legyen a személyi edzője következő kalandja során. Jennifer tavaly már átúszta az óceánt, most azonban 62 évesen a Kuba-Mexikó távot tűzte ki céljául. A nagyjából 10 napig tartó úton kísérte őt Rómeó, akinek az edzősködés mellett a veszélyek figyelésben is részt kellett vennie. Azokban az órákban, amikor Jennifer a vízben volt, a hajó legénységével együtt a közeledő állatokat, cápákat, medúzákat, delfineket kellett szemmel tartania.

Nem vette észre a hatalmas állatot

„Természetesen egy ilyen utat alapos felkészülés előz meg, pontosan tisztában kell lennünk az időjárási viszonyokkal, az áramlatokkal, és persze egy estleges cápatámadás forgatókönyve is megvan előre" - kezdte Rómeó, így amikor feltűnt a cápa, mindenki azonnal résen volt.

Szerencsére mindenki tudta a dolgát és 10 másodperc alatt kihúztuk. Bevallom, hogy az esett óvatosságra intett, így aztán a 10 nap alatt végül csak kétszer fürödtem a tengerben...

– nevetett Rómeó.

Újra kimegy az óceánra

És bár fürdéstől ódzkodott, a cápákat azért saját szemével is szerette volna látni.

Bedugtam a fejem a vízbe, hogy megnézzem őket. Persze csak a hajó oldalánál mertem letérdepelni, de láttam, hogy az egyik hatalmas, kövér, rusnya állat volt!

Az út végén a magyar edző új ajánlatot is kapott. „Jövő áprilisban újra az óceánt szeretné átúszni Jennifer, és már arra az alkalomra is felkért. Az egy 30-40 napos hajóút lesz vele!”

Szentgyörgyi Rómeó most már tudja:

 

"Nézz a szemébe!"

Rómeó következő útjához szakértő tanácsokat is kapott a leghíresebb magyar cápakutatótól, Elter Tamástól.

„Rezzenéstelen arccal nézz a fenevad szemébe! Mutasd, hogy ellenfél vagy és nem préda. Ne pánikolj, ne kapálózz! Menekülés helyett életmentő lehet egy helyben maradni.  Próbálj függőleges helyzetben lebegni! Stresszoldásként lélegezz mélyeket! Ez kell tenned, ha életben akarsz maradni!”- tanácsolja Elter Tamás magyar cápakutató, aki a Tropicariumban kézből eteti a cápákat. "Hidegvér nélkül persze mindez nem menne, hiszen ezek a porcos halak a legkisebb érzelmi és hangulatingást is érzékelik.

A cápák számára az idegesség egy elektromos jel, amit azonnal levesznek.

A zsákmányállatok vesztét is többnyire az izgalom okozta feszültségingadozás okozza.  Ha jön a cápa és úgy pánikolsz, mint egy prédaállat, annak rossz vége lehet. ”

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?