KÜLFÖLD

Bru­tá­lis erő­szak­hul­lám: a svéd nagy­vá­ros­ban már a me­ne­kül­tek is fél­nek

Malmö fe­lett a rend­őr­ség már tel­je­sen el­vesz­tette az el­len­őr­zést. No­vem­ber óta öt cso­por­tos nemi erő­szak tör­tént, de fo­lya­ma­to­sak a rend­őrök el­leni tá­ma­dá­sok, a ban­da­há­bo­rúk, a lö­völ­dö­zé­sek és a ké­zi­grá­ná­tos tá­ma­dá­sok is.
  • Szerző: WM

A 350 ezer lakosú svéd nagyváros  egyre gyakrabban kerül a  lapok címlapjaira a katasztrofális közbiztonság miatt. 2017 novembere óta öt csoportos nemi erőszakot követtek el fiatal lányok ellen, volt olyan eset, hogy a támadók játszótéren csaptak le áldozatukra. A bűnügyi laborok még dolgoznak a helyszínen rögzített DNS-minták elemzésén, ez még pár hétbe beletelhet. Nem mintha ez lenne az egyetlen akadálya annak, hogy a közvélemény megismerhesse az elkövetőket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A malmöi rendőrség ugyanis mostanában egyre gyakrabban jelent úgy bűncselekményekről, hogy az bűnelkövető személye homályban marad. Ezt azzal magyarázzák, hogy ez a nyomozás további érdekei miatt fontos, mások viszont úgy vélik, hogy nem szeretnének pánikot kelteni azzal, hogy a városban milyen mértékeket öltött a migránsbűnözés. Pedig egy csütörtöki eset is jól mutatja, hogy hatalmas problémák vannak.

Az egyik malmői rendőrállomást akkor kézigránát támadás érte. Az eset nem egyedülálló, december végén egy rendőrautót robbantottak fel ismeretlenek. 

Teljesen kicserélődött a lakosság

Egy 55 éve Malmőben élő görög férfi azt állítja, hogy az elmúlt tíz évben teljesen kicserélődött a svéd város lakossága, amivel egyidejűleg a bűnözés is megugrott. A férfi azonban erről nem szívesen beszél nyíltan, mert az igazság kimondása miatt sokan rasszistaként bélyegeznék meg. A görög férfi elmeséléséből az is kiderül, hogy a rendőrök már nem urai a helyzetnek:

Túl kevés az emberi erőforrás, túl nagy a túlterheltség és túl sok az utasítás fentről.

Szerinte inkább a teljes politikai elitet kéne leváltani, ezzel lehetne segíteni a kialakult problémán.

Eközben a címlapon

Svédországban valóban komoly problémát jelent az iszlamizálódás. Sokan ennek tudják be a nők ellen megnövekedett támadások számát. Egy korábbi felmérés azt támasztotta alá, hogy a nők egy része sötétedés után már inkább nem megy egyedül utcára, elkerülnek bizonyos városrészeket, és mellőzik a rövidebb szoknyák viselését is.

Már a menekültek is féltik az életüket

Joakim Lamotte svéd újságíró megkeresett egy menekültekkel foglalkozó önkéntest, aki elmondta:

Egyre több Szíriából és Afganisztánból érkezett valódi menekült mondja azt, hogy nem akarnak Malmőben maradni. A város ugyanis szerintük már annyira veszélyes, hogy féltik a saját és családjuk életét is.

Ezt a felvetést erősítette meg egy iraki menekült is, aki szerint már semmivel sem jobb a helyzet Malmőben, mint a háború sújtotta Irakban. Az aktivista két éve Malmö Sofielund nevű részén lakik, ez nincs messze a gettónak számító Rosengardtól. Ez idő alatt ott négy bombatámadás és számtalan nemi erőszak is történt. Az éjszakai bárokban és a boltban, ahova az aktivista bevásárolni jár, már többször is volt lövöldözés.

Két lánya már áldozata lett szexuális bűncselekménynek, ezért sem ő, sem gyermekei nem mennek ki sötétedés után. Az elkövetőket egyébként csak a többi lakos segítségével sikerült kézre keríteni, a rendőrség tehetetlen volt.