RIPOSTER

Ro­má­ni­á­ból tör be ha­zánkba a szi­bé­riai hideg

A kel­le­mes, langy­me­leg ősz után ez az első olyan hét­vége, ami­kor már egyre na­gyobb te­rü­le­ten fa­gyos a haj­nal, és nap­pal a 10 fokot sem érjük el. Va­sár­nap es­té­től ér­kez­het­nek az első hó­pely­hek.
  • Szerző: RIPOST

Éles váltással érkezik a tél: míg a hét elején 23 fok volt Sellyén, legkésőbb vasárnapra eléri az országot a szibériai fagy. A szomszédban már havazik, Hargita megyében, Borszék környékén, illetve Csíkszépvíz és Gyimesfelsőlok között is fehér lett a táj, de a Gyilkostó üdülőhelyen is sűrűn esik a .

Az Időkép előrejelzése szerint nálunk vasárnap lesz az eddigiekhez képest hideg, hajnalban már országszerte -1, -6 fokig csökken a hőmérséklet, napközben pedig csak 5 és 9 fok között alakulnak a maximumok.

A hét utolsó napjára mérséklődik a szél, és ekkor már több felhő lesz felettünk. Csapadék a jelenlegi számítások szerint vasárnap estétől érkezhet, ami a magasabb pontokon hó, illetve helyenként havas eső lehet

– közölte az Időkép.

Alina Serban meteorológus szerint a hét végére a romániai hegyekben igazi tél lesz, havazással és hóviharokkal, a hóréteg vastagsága elérheti a 10-15 centimétert is.

A szibériai száraz, hideg levegő mindig nagyban meghatározza, hogy milyen lesz a tél Európában”

– mondta a szakember, aki szerint a szibériaihoz hasonló -40 fokos dermesztő fagyokra és vastag hótakaróra nem kell készülni a Kárpát-medencében, így Magyarországon sem.

Az ország valószínűleg legismertebb időjósa, Dávid Mihály előrejelzése is a hétvégi időjárást igazolja. A Dávid-naptár megalkotója szerint a tél leghidegebb napjaira január első két hetében és február 10-e körül kell számítani.