RIPOSTER

Ré­misztő elő­re­jel­zés a kö­vet­kező hetek idő­já­rá­sá­ról, nem lesz kö­szö­net

Saj­nos úgy tűnik, bejön a mon­dás: ha Me­dárd­kor esik, akkor negy­ven napig esni fog. Teg­nap az or­szág leg­több ré­szén esett, és a me­te­o­ro­ló­gu­sok sze­rint tény­leg so­káig tart még a ke­gyet­len idő. Rá­adá­sul ren­ge­te­gen pa­nasz­kod­hat­nak a hő­ségre, az al­ler­gi­á­so­kat meg­kínzó magas pol­len­szintre és a ve­szé­lye­sen magas UV-su­gár­zásra is!
  • Szerző: RIPOST

Medárd napja, június 8-a, a néphagyomány szerint sorsdöntő. Márpedig tegnap sajnos sokfelé voltak viharok, zivatarok a hőség mellett. Az előrejelzések szerint teljesülni fog a népi jóslat: hetekig tart a kíméletlen időjárás!

Fotó: Sulyok László
EZT OLVASTAD MÁR?

Eső, vihar és kánikula

Az Időkép szerint szombattól egy hétig biztosan minden nap fog esni az eső, aztán pár nap szünet után újra rázendít az ég: záporok, zivatarok várhatóak az egész országban. Az elmúlt napokban, Vácott például 41 mm eső hullott le, ami több mint félhavi mennyiségnek felel meg. Viszont a hőmérséklet miatt is fájhat a fejünk, a hőség egészen a hónap végéig kitart. A legtöbb helyen folyamatosan 30 fok fölötti maximumokat mérhetünk – már amikor elvonult a vihar…

Fotó: Időkép

Magas az UV-sugárzás

Az ország nagyobb részén már extrém magas UV-sugárzást mértek, pénteken, Budapesten már a veszélyes szintet is elérte. „Az UV-sugárzás szintje 11 és 15 óra között többfelé erős, főként délen nagyon erős fokozatot ér el, célszerű lesz gondoskodni bőrünk védelméről. A tópart pedig sokkal veszélyesebb, ugyanis a víztükör visszaveri a napfényt és a sugarakat. Érdemes árnyékba húzódni, kerülni a direkt napozást dél körül. A meleg időben ne feledkezzünk meg szervezetünk megfelelő mennyiségű folyadék-utánpótlásáról sem, kerüljük a nehéz, zsíros ételek fogyasztását” – javasolta a meteorológiai portál.

Erős a pollenterhelés

Az ÁNTSZ legfrissebb jelentése szerint a hétvégén a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja továbbra is jellemzően a közepes vagy magas tartományban alakul.

A pázsitfűfélékre érzékeny allergiások figyelmébe ajánljuk, hogy a hirtelen kialakuló zivatarok során roncsolódó pollenszemek esetenként asztmatikus tüneteket okozhatnak

– hívta fel a figyelmet a tisztiorvosi szolgálat. A sok eső pedig kedvez a gombáknak, így azok is kellemetlen panaszokat fognak okozni.

A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas, nagyon magas szintet

– közölte az ÁNTSZ.