INSIDER

Rémhíreket terjeszt az ellenzék a budapesti patkánykérdésben

Bár sok a rémhír, valójában javult a patkányhelyzet a fővárosban: sikeres az irtás, sikerült csökkenteni a meleg miatt megjelenő rágcsálók számát. A helyzet a legtöbb helyen jobb, mint tavaly a szolgáltatóváltás előtt: sok helyről, ahonnan korábban dőltek a panaszok, mostanra szinte teljesen eltûntek a patkányok.
  • Szerző: Ripost

A %% ellátogatott arra a békásmegyeri lakótelepre, ahonnan tavaly lapunkat megkeresték a lakók az eldurvult patkányhelyzet miatt. Az akkori panaszosok most nagy megkönnyebbüléssel beszéltek nekünk arról, hogy az új, irtást végző cég javított a helyzeten. Már egy ideje minimálisra csökkent a patkányprobléma a környéken.

1-2 nap alatt kijön az új irtó cég

„Amióta az új szolgáltató van, azóta érdekes módon eltűntek a patkányok. Már az első irtás után megfogyatkoztak, mostanra pedig el is tűntek. Csak azt nem értem, hogy a korábbi cég, amelyik az irtást végezte, az mégis mit csinált, mert akkoriban volt olyan, hogy még a vécéből is kimászott egy patkány. Undorító volt az egész, ráadásul nem is nagyon akartak kijönni a bejelentésre korábban…” – nyilatkozta lapunknak Molnár Vanda.

De nem csak az óbudai kisgyermekes anyuka tapasztalja azt, hogy kevesebb a kártevő rágcsáló. A szomszédok is kevesebb patkányt látnak.

Az utóbbi hónapokban láttunk egy-két patkányt, valószínűleg az új békásmegyeri piac építkezése bolygatta meg őket, de most megint eltűntek. Persze ehhez az is kellett, hogy a patkányirtók kitegyék a csapdákat és a mérget is. Jó lenne, ha végleg így is maradna, mert már untuk nagyon a dolgot

– nyilatkozta a %%-nak az egyik piac melletti boltos.

Jövő szerdától rendkívüli irtás is lesz

A helyzet remélhetőleg tovább javul a következő hetekben. A tavaly nyár óta az irtásokat végző RNBH Konzorcium napokon belül az alapszolgáltatáson felüli irtásba kezd a főváros tíz belső kerületében (I., V., VI., VII., VIII., IX., X., XIX., XX.), illetve a nagyobb pályaudvarokon és köztereken.

„Jövő szerdától gőzerővel dolgoznak a kollégák az elrendelt irtáson. De nem lesz fennakadás az eseti bejelentésekkel sem, hiszen egy külön csoport foglalkozik az azonnali rágcsálómentesítéssel. Jelenleg havonta 5-600 bejelentés érkezik, de szeretnénk, ha ez nem menne feljebb, folyamatosan dolgozunk ezen” – nyilatkozta lapunknak Reisinger Mátyás, az irtást végző RNBH Konzorcium vezetője.

„A bejelentésekre másnap kimegyünk és elvégezzük az irtást. Ráadásul a munkatársak biztosan elvégzik a munkát, hiszen a Főpolgármesteri Hivatal és a Nemzeti Népegészségügyi Központ is ellenőrzi a munkánkat.”

A %% az elmúlt napokban többször is tesztelte a rendszert: civilként bejelentést tettünk patkányészlelésről az V., a VII. kerületből és a Havanna lakótelepről is, és azt tapasztaltuk, hogy tényleg 1-2 napon belül kijöttek a cég szakemberei.

Nincs több patkány, mint régen

„A munka megkezdésekor, 2018. július végén, augusztusban valóban több időt vett igénybe a kiszállás a korábban felgyűlt bejelentések miatt” – közölte lapunkkal a konzorcium. „Az elmúlt időszakban 5-600 bejelentés érkezett havonta. Téves az a sajtóban megjelent információ, hogy ez a szám 2018-ban nőtt meg. Valójában 2012-től hasonló mennyiségű bejelentés érkezett a szolgáltatóhoz” – tették hozzá.

Vagyis nem igazak azok a hírek, amelyek szerint a szolgáltatóváltás okozta a patkányok elszaporodását.

A peremkerületekben is kevesebb a panasz

Bár azt gondolná az ember, hogy a főváros peremkerületeiben kritikus a patkányhelyzet, egy pestújhelyi, XV. kerületi közös képviselő, Vadász Tamás javulást tapasztal.

„Persze érkeznek panaszok, de nem több, mint k orábban… Sőt! Az utóbbi pár hónapban jóval kevesebb házból kaptunk megkeresést. Ettől függetlenül évente többször is kérünk patkányirtást, hogy ne is tudjanak elszaporodni.”

A %% napilap pénteki számában még több információt találtok a témával kapcsolatban!

Írásban is lehet bejelentést tenni: Budapesten sokáig a Bábolna Bio Kft. végezte a fővárosi patkányirtást, tavaly óta az RNBH Konzorcium felel a mentesítésért. A +36-70/364-6531-es számon hétköznap reggel 8-tól délután 4-ig, vagy a [email protected] címen éjjel-nappal lehet bejelentést tenni. A bejelentőnek meg kell adnia a pontos helyet, ahol irtásra van szükség, illetve a telefonszámát, és a patkányirtók ingyen kimennek, néhány napon belül. A kerületi polgármesteri hivatalok gyakran visszaellenőrzik, hogy valóban megtörtént-e az igényelt irtás.

És ezeket olvastad már?