INSIDER

Olasz­liszka ma is szen­vedi a lin­cse­lést, el­me­ne­kül­nek a lakók

Se hi­telt, se jó szót nem kap az, aki Olasz­lisz­kán él - tudta meg a Ri­post. Szögi Lajos egy­kori gyil­ko­sai tönk­re­tet­ték a te­le­pü­lést, meg­bé­lyeg­zetté vál­tak a lakók. A falu ne­vé­ről min­den­ki­nek az ár­tat­la­nul meg­ölt tanár és a lin­cse­lés jut eszébe.

Lassan 13 éve, hogy Olaszliszkán a lányai szeme láttára agyonverték a köztiszteletben álló tanárt, mert autójával elsodort egy kislányt és kiszállt segíteni neki,de a közvélemény nem felejt. Most, hogy a bíróság elsőfokon döntött az egyik tettes szabadlábra helyezéséről, újra forrnak az indulatok. A lakosok úgy érzik: az ott élő ártatlanokat is sújtja a megvetés a 2006. október 15-én történt lincselés miatt. Többen is arról beszélnek, hogy ha tehetnék, elköltöznének, csak hogy megszabaduljanak a gúnyosan kimondott „olaszliszkai” jelzőtől.

Emlékművet építettek a lincselés helyszínén
Emlékművet építettek a lincselés helyszínén
Hiába telt el már 13 év, még mindig érezzük a tragédia terhét

– mondta egy helyi asszony a háza előtti kertet kapálva. „Bár Szögi Lajos családjáról régen hallottunk, a mai napig sajnáljuk őket. Annak viszont nem örülünk, hogy Dezsőt kiengedik, ennél rosszabb hírt nem is kaphattunk volna! Az egész falu feljajdult. Még jó, hogy a családja elköltözött innen, legalább nem itt fog lakni. Nekünk aztán nem hiányzik! A falu minden lakosát bűnösnek tekintik.Próbáltunk hitelt felvenni a bankoktól, de sorra elutasítottak azzal, hogy „Olaszliszka rossz környék, ott senkinek sem adunk hitelt!” Hát, így állunk. Pedig mi közünk nekünk ahhoz, ami történt? A szomszéd faluban élők is úgy kezelnek, mintha fertőző betegségben szenvednénk, senki sem áll szóba velünk.”

Szögi Lajos tanárt kirángatták a kocsijából és agyonverték
Szögi Lajos tanárt kirángatták a kocsijából és agyonverték
Ha valaki megtudja, hogy olaszliszkai vagyok, inkább hátat fordít

– csatlakozik a beszélgetéshez a szomszéd. „Több mint húsz éve itt lakom, de esküszöm, hogy elköltöznék, ha tehetném! A templomot nemrég újították fel, de a polgármester szerint hiába szépítgetik a falut, bizony nehéz olaszliszkainak lenni.”

Én kerek perec megmondom: nem örülök annak, hogy kiengedik a lincselőt

– mondta Fekete Gyula, a település polgármestere. „Szerencse, hogy a család már elköltözött. Tönkretették a falut! Pedig az itt lakók elítélik, ami történt és sajnáljuk Szögi Lajost meg az összes hozzátartozóját. Rendes emberek laknak a faluban, de az ingatlanok olyan értéktelenek lettek, hogy amiatt nem kapnak rájuk hitelt. Ez pedig egyértelműen a falu megbélyegzettsége miatt van. Az olaszliszkaiak kiközösítését én is megtapasztaltam többször is. Például amikor egy orvosi vizsgálat során a nővérke felolvasta, hova valósi vagyok, az orvos úgy nézett rám a gép mögül, mintha én tettem volna azt a szörnyűséget!”

Eközben a címlapon
Ebben a házban éltek a lincselők és a gyilkos is. Ma már senki nem lakik itt.
Ebben a házban éltek a lincselők és a gyilkos is. Ma már senki nem lakik itt.

A falubeliek szerint minden nap megemlíti valaki Szögi Lajos tragédiáját a mai napig. Ennyi idő elteltével sem tudtak a környékbeliek túllépni ezen a megrázó tragédián.

Én általában azt hazudom, hogy egy másik faluból jöttem. Aztán hazamegyek Olaszliszkára

- mondta szomorúan egy helyi férfi.

Az olaszliszkaiak úgy érzik, hogy mások miatt kell bűnhődniük
Az olaszliszkaiak úgy érzik, hogy mások miatt kell bűnhődniük

Lapunk megkereste Szögi Lajos rokonait is, hogy megtudjuk, hogyan élnek 13 évvel a tragédia után, de azt kérték, értsük meg, fájdalmas felidézni a tragédiát, nem akarnak nyilatkozni.  

Nyolc embert ítéltek el Az olaszliszkai lincselés híre az egész országot bejárta 2006 októberében. A 44 éves Szögi Lajos keresztülhajtott a falun kocsijával, mögötte ült két kislánya, a 14 éves Emese és az 5 éves Zsófi. Váratlanul elé lépett egy roma kislány, akit elsodort. Megállt, hogy megnézze, hogy van az árokba esett gyermek, mire a kislány bátyja, apja és még három rokonuk ütlegelni, rugdosni kezdte. Szögi Lajos lányai sírva könyörögtek, hogy ne bántsák apjukat, válaszul őket is megfenyegették. A két kislány kiszállt az autóból és segítségért rohant, de mire megérkeztek a mentők és a rendőrök, édesapjuk meghalt. Nyolc embert tartóztattak le, ellenük különös kegyetlenséggel elkövetett csoportos emberölés miatt indult eljárás. Hárman életfogytig tartó szabadságvesztést kaptak, hárman 15-17 év fegyházbüntetést, ketten pedig 10-10 évet a fiatalkorúak börtönében.