INSIDER

Nyárig biztosan Pesten maradnak a sziámi ikrek

Újabb részletek derültek ki a bangladesi sziámi ikrek mûtétjéről és helyzetéről. Mint azt a Ripostnak a Cselekvés a kiszolgáltatottakért Alapítvány kommunikációs igazgatója elárulta: a gyerekek 4-5 hónapig még Magyarországon maradnak, a nagy koponyaszétválasztó mûtétre nyáron kerülhet sor.
  • Szerző: Ripost

A Pataki doktor által vezetett január 25-i műtét során minden a terveknek megfelelően alakult – közölte a %% kérdésére Sándor Alexandra Valéria, a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány kommunikációs vezetője.

„A kicsiket már kiengedtük a kórházból. A műtétsorozat ezen szakasza, azaz az expanderek beültetése, majd folyamatos tágítása 4-5 hónapig tart, ezt Magyarországon végzik el. A végső szétválasztásra nyáron kerülhet sor, ám ennek a beavatkozásnak a helyszíne még nem dőlt el" - közölte.

A bőr- és szövetnyújtáshoz szükséges expandert dr. Pataki Gergely plasztikai sebész fejlesztette ki és ültette be január 25-én az ikrek összenőtt fejének koponyájába, a csont alá. A bőr és a szövetek nyújtásával nyernek elegendő saját „anyagot” a szétválasztás után jelentkező bőr- és szövethiány pótlásához. „Az ikrek jól vannak, már játszanak, mindennap megnézzük őket. Fájdalomcsillapítót és antibiotikumot kapnak, rendben vannak, úgyhogy bizakodva nézünk a jövő elé” – mondta el a TV2 Mokka című műsorában a plasztikai sebész.

A koponya feletti lágy részek, az izmok és a bőr tágítása nagyon fontos, hiszen a végső műtét során, amikor dr. Csókay András idegsebész főorvos elvégzi az agyak szétválasztását, akkor egy nagy szövethiány keletkezik majd mindkét kisgyerek koponyáján.

„A koponyaszöveteket és az agyhártyákat megpróbáljuk helyreállítani, a csontot is, de a keletkező sebet fedni kell, lehetőleg saját szövetekkel” 

 

– tette hozzá az orvos. Ezeket a szöveteket próbálják meg most kialakítani a gyerekek saját szöveteiből a szövettágító segítségével, amelyet a koponyacsont és a lágyrészek közé építettek be. Az expander egy beültetett szilikonlabdácskára hasonlít, ami speciális, erre a célra tervezett méretű és formájú idom. Több szövettágítót is beültettek, vészhelyzetekre is felkészülve. Ezeknek a tágítása zajlik a következő száz-százötven napban oly módon, hogy folyadékkal töltik ki, minden héten újabb mennyiséget befecskendezve.

Pataki doktor külön megköszönte, hogy a bangladesi ikreket a Semmelweis Egyetem műtőiben műthették meg és támogatást kaptak az egyetem gyermekklinikáitól, az ott dolgozó szakemberektől, aneszteziológiai és radiológiai csapatától. Mágneses rezonancia-tomográfia segítségével olyan képet tudtak alkotni a kislányok agyáról, beleértve az ereket is, aminek segítségével háromdimenziós modellt készíthettek róla, majd ipari nyomtatóval kinyomtatták. Ezek a háromdimenziós modellek részletgazdagok, segítségükkel tudták modellezni a műtét egyes szakaszait, a koponya és az agy szétválasztását szintén ezek a segítségével gyakorolják az orvosok. Csókay főorvos vezetésével az orvoscsapat minden héten gyakorol. Mire elérkezik a nagyon rizikós, ám végső sikerrel kecsegtető nagy szétválasztó műtét, addigra minden készen áll.

 

A bangladesi család számára valóságos kulturális sokkot jelentett, amikor megérkeztek Magyarországra. A kislányokkal jöttek a szüleik és idősebb testvérük is, aki mára megszokta és megszerette különös húgait, ügyesen játszik velük. Soha korábban nem láttak még Budapesthez hasonló várost, amikor még a műtét előtt elvitték őket a Citadellára és a Budai Várba, az nagyon tetszett nekik. Az orvosok azt tervezik, hogy ha a kicsik egészségi állapota lehetővé teszi, elviszik a családot a Parlamentbe is, megmutatják nekik a Szent Koronát. Nagyon érdekes a bangladesi család számára a mi életünk, de amit nem szeretnek, az az étel: íztelennek érzik, hiszen az ő konyhájuk sokkal fűszeresebb, csípősebb.  

És ezeket olvastad már?