RETRO RÁDIÓ

Mérgeket rejt az import zöldség, gyümölcs

Mérgeket rejt az import zöldség, gyümölcs
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2017. 04. 25. 12:10

Alig várjuk a friss hazai zöldféléket és gyümölcsöket, hiszen lassan fél éve jobbára tartósítottra vagy külföldrõl származóra fanyalodunk. Most kiderült, hogy nem csak az íze miatt jobb a hazai!

Az Európában forgalmazott élelmiszerek fele növényvédő szerrel és gombaölővel fertőzött, így kárt tesz a szervezetünkben élő mikrobákban, felborítva az egyensúlyát.

Növényvédőszer-maradványokat találtak az Európában forgalmazott élelmiszerek csaknem felében – adta hírül az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság április közepén közzétett vizsgálata eredményeként. Ez nem kevesebb, mint 2366 terméket jelent, amit antibiotikummal, gombaölővel, rothadásgátló anyagokkal kezeltek, igaz, a határértéket „csak” 71 lépte túl. Az érintett termékek egy része, például a görög eper, a kínai lencse, a török szőlő és a kenyai banán Magyarországon is kapható. Találtak olyan szőlőt, amiben nem kevesebb mint tizenkilencféle kémiai anyagot mutattak ki!

Simon Gergely, a Szent István Egyetem tanszékvezető egyetemi docense azt javasolja, figyeljük a címkét, mi honnan származik.

Előírás, hogy ezt fel kell tüntetni. Persze,

szívesebben veszi az ember a magyart, de ha ez nem lehetséges, akkor legalább európai termés legyen, azzal ritkábban van gond.

A vegyszerek elsősorban a növényvédelem során kerülnek bele a zöldségbe, gyümölcsbe, az utóérés lassítására szolgáló anyagok nem mérgezőek – nyugtat meg az egyetemi tanár. Álláspontját  Dr. Zacher Gábor toxikológus is osztja.

Ezek a maradvány vegyszerek közvetlenül nem mérgeznek, hiszen jó részük lebomlik és kiürül – tudtuk meg a Honvédkórház szakmai igazgatójától. - Az egészségügyi határérték és a napi bejuttatható mennyiség is úgy van meghatározva, hogy mérgező vegyszermennyiség nem kerül be a szervezetbe, legfeljebb ha valaki napi több kiló vegyszerrel kezelt gyümölcsöt fogyaszt.

Más véleményen van Angeliki Lysimachou, a PAN Europe toxikológusa, aki szerint a kemikáliák biztonsága csak elméleti modellekre alapul.

Sajnálatos, hogy mára a szennyezett élelmiszerek megszokott és elfogadott dolgokká váltak – jelentette ki.

Arról, hogy ezek az anyagok hogyan károsítják a bélflórát, a keddi Ripost napilapban olvashatsz!

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.