RETRO RÁDIÓ

Megvan a nagy trükk, hogyan kell húsvéti sonkát választani

Megvan a nagy trükk, hogyan kell húsvéti sonkát választani
Ripost
Szerző
Ripost
Létrehozva2017. 04. 13. 09:30

Sokan az utolsó pillanatokra hagyták az ünnepi asztalra valók, így a sonka beszerzését. Ha valaki el akarja kerülni a felesleges bosszankodást, nem ránézésre vásárol. Ahhoz, hogy megfelelõ minõség kerüljön a húsvéti asztalra, több szempontot is figyelembe kell venni. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) tanácsai segítik a vásárlókat.

A %Ripost% is beszámolt a Cinkotai húsüzemről, ahol hat és fél tonna füstölt húsárut foglalt le a NÉBIH a napokban. A húsból sajnos a boltokba, piacokra is került. Ahhoz, hogy ne kerüljön a kosarunkba gyanús, vagy rossz minőségű, esetleg már romlott sonka, sok szempontot kell szem előtt tartani.

Ismerjük a sonka fajtáit!

Ha a terméken ez áll: „húsvéti sonka”, akkor biztos, hogy nyers, hőkezelt vagy parasztsonkáról van szó. A hőkezelt sonkák esetében „főtt sonka” vagy „sült sonka” alapmegnevezés olvasható a termék oldalán, a nyers sonkáknak nincs másik megnevezése.

Árulkodik a tapintása

Érdemes arra figyelni, hogy a sonka ne legyen túl kemény vagy száraz. Ha nyomás nélkül levet enged, az már nagy baj, nem szabad a terméket megvásárolni!

Fontos a címke

Érdemes átnézni a sonkákon található jelölést. Ezek alapján tájékozódhatunk a termék típusáról, minőségéről, szavatosságáról, illetve hogy gyorspácolással vagy hagyományos pácolással készült-e. Az sem mindegy, hogy „füstölt”, vagy „füstölt ízű” kifejezés szerepel a hús csomagolásán!

Hogy mi a kettő közötti különbség, és még sok más fontos és érdekes részletet megtudhat a csütörtöki Ripost napilapból!

 

Ripost hírek

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.