INSIDER

Ma­gyar szen­zá­ció: el­ké­pesztő, ho­gyan segít a kutya a beteg kis­lány­nak

Óri­ási se­gít­sé­get je­lent­het a glu­tén­ér­zé­ke­nyek­nek egy szen­zá­ciós meg­ol­dás. Ma­gyar­or­szág és Eu­rópa első glu­tén­jelző se­gí­tő­ku­tyá­já­nak a ki­kép­zé­sébe kez­dett ugyanis a NEO Ma­gyar Se­gí­tő­ku­tya Köz­hasznú Egye­sü­let. Gof­ree képes lesz je­lezni a gaz­di­nak, ha glu­tén van az éte­lek­ben.

Amerikában néhány éve kezdtek el dolgozni olyan kutyák, melyek kiszagolják a glutént az ételekben. Számuk még ma sem lehet több nyolcvannál. Hamarosan Magyarországon is lehet már ilyen kutya. Gofree egy 10 éves cöliákiás kislány, Emma mindennapjait fogja megkönnyíteni azzal, hogy kiszagolja a glutént az ételekben.

Gofree és Emma imádják egymást:

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Mikus Kata
Fotó: Mikus Kata

A cöliákia a gluténérzékenység legsúlyosabb formája. A betegség azzal jár, hogy a szervezet az egyes gabonákban megtalálható glutén egészen kis mennyiségére is heves immunválasszal reagál, ami tönkreteszi a beteg szervezetét. Ha a magyarok most elsajátítják a módszert, több glutén-jelző kutyát képezhetnek ki Magyarországon.

Nyolc-tíz hónap kell a kutya betanításához

Sziklai Bengyel Nórával, Gofree oktatójával beszélgettünk a különleges kutyáról.  A hölgy autista kisfia révén már korábban kapcsolatba került segítő kutyákkal és a NEO Segítőkutya Egyesület önkéntes munkatársaként sok segítő kutya kiképzésében vett részt.

„Személyesen érintett vagyok a témában, ugyanis a 10 éves kislányom, Emma cöliákiás" – mondta a -nak Nóra.  A cöliákia  miatt  szigorúan gluténmentesen kell étkeznie a kislánynak, már az is problémát okoz, ha egy étel nyomokban tartalmaz glutént. Így étkezni nem könnyű a hétköznapokban, ha pedig valahová el szeretnének menni, az rendkívüli körültekintést igényel. Ezért az anyuka maga kezdett utána járni, hogyan lehet glutén-jelző kutyát kiképezni.

A keddi Ripost napilapból kiderül, hogyan tanítják a kutyát, és mit jelent, ha pacsit ad!

Eközben a címlapon

Támogatókat keresnek a hazai képzéshez

Az Egyesület önkéntes alapon képzi ki a segítő kutyákat, de mivel most egy külföldi mesterképző segítségére is szükség van és gyakran kell külföldre is utazni, támogatókat keresnek, hogy Magyarországon is megvalósulhasson ez a képzés. Nem csak Gofree képzéséről van szó, mert ha egy glutén-jelző kutyát sikeresen kiképeznek és maga az oktató is megtanulja a módszert, akkor további kutyákat képezhetek ki erre a célra. 

Az Egyesületet és Gofree képzését itt lehet támogatni: NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület, számlaszám: 14100608-18151749-01000001. Az átutalás közleményében tüntesd fel: GOFREE