INSIDER

Magyar szenzáció: elképesztő, hogyan segít a kutya a beteg kislánynak

Óriási segítséget jelenthet a gluténérzékenyeknek egy szenzációs megoldás. Magyarország és Európa első gluténjelző segítőkutyájának a kiképzésébe kezdett ugyanis a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület. Gofree képes lesz jelezni a gazdinak, ha glutén van az ételekben.
  • Szerző: Ripost

Amerikában néhány éve kezdtek el dolgozni olyan kutyák, melyek kiszagolják a glutént az ételekben. Számuk még ma sem lehet több nyolcvannál. Hamarosan Magyarországon is lehet már ilyen kutya. Gofree egy 10 éves cöliákiás kislány, Emma mindennapjait fogja megkönnyíteni azzal, hogy kiszagolja a glutént az ételekben.

Gofree és Emma imádják egymást:

A cöliákia a gluténérzékenység legsúlyosabb formája. A betegség azzal jár, hogy a szervezet az egyes gabonákban megtalálható glutén egészen kis mennyiségére is heves immunválasszal reagál, ami tönkreteszi a beteg szervezetét. Ha a magyarok most elsajátítják a módszert, több glutén-jelző kutyát képezhetnek ki Magyarországon.

Nyolc-tíz hónap kell a kutya betanításához

Sziklai Bengyel Nórával, Gofree oktatójával beszélgettünk a különleges kutyáról.  A hölgy autista kisfia révén már korábban kapcsolatba került segítő kutyákkal és a NEO Segítőkutya Egyesület önkéntes munkatársaként sok segítő kutya kiképzésében vett részt.

„Személyesen érintett vagyok a témában, ugyanis a 10 éves kislányom, Emma cöliákiás" – mondta a %%-nak Nóra.  A cöliákia  miatt  szigorúan gluténmentesen kell étkeznie a kislánynak, már az is problémát okoz, ha egy étel nyomokban tartalmaz glutént. Így étkezni nem könnyű a hétköznapokban, ha pedig valahová el szeretnének menni, az rendkívüli körültekintést igényel. Ezért az anyuka maga kezdett utána járni, hogyan lehet glutén-jelző kutyát kiképezni.

A keddi napilapból kiderül, hogyan tanítják a kutyát, és mit jelent, ha pacsit ad!

Támogatókat keresnek a hazai képzéshez

Az Egyesület önkéntes alapon képzi ki a segítő kutyákat, de mivel most egy külföldi mesterképző segítségére is szükség van és gyakran kell külföldre is utazni, támogatókat keresnek, hogy Magyarországon is megvalósulhasson ez a képzés. Nem csak Gofree képzéséről van szó, mert ha egy glutén-jelző kutyát sikeresen kiképeznek és maga az oktató is megtanulja a módszert, akkor további kutyákat képezhetek ki erre a célra. 

Az Egyesületet és Gofree képzését itt lehet támogatni: NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesület, számlaszám: 14100608-18151749-01000001. Az átutalás közleményében tüntesd fel: GOFREE

 

 

 

 

És ezeket olvastad már?