INSIDER

Külön időpontot kapnak a nyugdíjasok a háziorvosnál

Vannak olyan háziorvosok, akik külön tartanak rendelési időt a dolgozóknak, és arra kérik a nyugdíjasokat, olyankor maradjanak távol. A gyakorlat óriási vitát váltott ki, noha abban a legtöbben egyetértenek, hogy ez a munkaszervezés mindkét csoport érdekeit szolgálja. Az orvosok szerint a kérés indokolt, de természetesen a halaszthatatlan eseteket bármikor ellátják.
  • Szerző: Ripost

Néhány óra alatt több ezer vélemény érkezett arra a fényképre egy fővárosi zárt csoportban az interneten, amelyik egy feliratot tartalmazott:

„A kedd délutáni rendelés a dolgozó emberek számára van fenntartva!”

Elszabadultak az indulatok, mindenkinek markáns véleménye van az orvosi kérésről és persze egy története arról, amikor az idősek illetve a fiatalok voltak tiszteletlenek, türelmetlenek, vették igénybe fölöslegesen az orvos idején.

A %% utánanézett, és kiderült: több helyen folytatnak hasonló gyakorlatot. A XV. kerületi rendelőintézetben nagyon udvarias és kedves szavakkal kérik a betegeket, hogy a táppénzesek és nyugdíjasok lehetőleg este 6 előtt érkezzenek. Gyömrőn határozottabban fogalmazott az orvos:

„Tisztelt betegeink! Szerda délutánonként a nyugdíjas és táppénzen lévő betegeinket kizárólag közvetlen életveszély esetén látjuk el! Megértésüket köszönjük.”

Megteheti az orvos, hogy akkor látja el a betegeit, amikor ő akarja, és a nyugdíjasokat más rendelési időben fogadja, mint a többi betegeket?

– kérdeztük több betegjogi képviselőtől is, de a lapnak nem akartak nyilatkozni. Így aztán betegként hívtuk fel egyiküket, így már szóba állt velünk.

Teljesen legális dolog, hogy a háziorvosok beosztják a rendelési idejüket

– magyarázta a fővárosi betegjogi képviselő.

– Nincs ebben semmi törvénytelen. Ez egy gyakorlati kérdés, ami az időbeosztás szempontjából fontos. Orvosa válogatja, ki, hogyan szervezi a saját munkáját, az a fontos, hogy a feltételekről világosan tájékoztassa a betegeit. De éppen a kiírás bizonyítja, hogy ezt meg is teszik! Persze, ha valaki sürgősségi ellátásra szorul, természetesen fogadnia kell a doktornak, attól függetlenül, hogy mi van kiírva.

A %% által megkérdezett ügyvéd szerint azonban felmerülhet, hogy a gyakorlat az egyenlő bánásmód tilalmába ütközik, és orvosetikai problémát is felvethet.

A praktikum szempontjából persze védhető és érthető, hogy a rendelést az orvosok igyekeznek szabályozni a hatékonyabb ellátás érdekében

– mondta lapunknak a jog embere.

Ha az Egyenlő Bánásmód Hatósága felfigyel erre a gyakorlatra, elképzelhető, hogy úgy ítéli meg: az ellátás szempontjából hátrányos helyzetbe hozza a társadalom egy csoportját, a nyugdíjasokat. Orvosetikai problémákat is felvethet ez a megkülönböztetés, hiszen az orvosok nem utasíthatják el a beteg ellátását. Ugyanakkor itt mindössze egy kérésről van szó, tehát az a fő kérdés, mennyire ragaszkodik mereven az orvos a kérése teljesítéséhez.

 

S hogy mit szólnak mindehhez a betegek? Érdekes válaszokat és komoly véleményütközéseket találsz a keddi %% napilapban! Keresd az újságárusoknál!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?