RIPOSTER

Közel dup­lá­jára nőtt ta­valy óta a krumpli ára, hol a vége?

Mi tör­té­nik itt? Ta­valy a na­gyobb be­vá­sár­ló­köz­pon­tok rek­lám­új­ság­jai még 120 fo­rint kö­rüli kilós áron rek­lá­moz­ták a krump­lit, a bé­kás­me­gyeri pi­a­con 148 fo­rin­tért vet­tük, most pedig 240 fo­rint alatt nincs, vagy ha igen, olyan is!

Összehasonlítottuk a hipermarketek tavalyi és idei krumpliárait, és azt tapasztaltuk, hogy jelentős a drágulás. Azután kimentünk a békásmegyeri piacra, ahol szintén csaknem dupla áron találtunk burgonyát. Igaz, volt olyan eladó, aki azt mondta, ő a tavalyi áron tudja idén is adni, de míg tavaly 148 forintért láttuk kilóját, idén 240 forintot kértek érte. A vásárlók közül van, akinek nem tűnik fel a drágulás, de aki figyelmesen vásárol és számít neki az ár, az bizony panaszkodik.

„Valóban emelkedett a krumpli ára, ami bennünket érzékenyen érint, hiszen hetente 3 kilót is szoktam venni, mi amolyan krumplit krumplival család vagyunk” – mondta Sas Lajosné.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Keller Mátyás

Angyal István zöldséges szerint sok múlik persze azon, milyen burgonyát vesz az ember, és nemcsak a fajtájától, hanem például attól is, meg van-e tisztítva a földtől, mert úgy sokkal gusztusosabb, de drágább.

Fotó: Keller Mátyás

Sönberger Balázs termelő harminc százalékkal drágábban adja a krumplit a tavalyihoz képest.

„Azért drágább, mert kevesebb termett a kedvezőtlen időjárás miatt, és a sok krumplibogár is rontott az idei termés minőségén” –magyarázta. Egy nádudvari termelő szerint a tavaszi fagyok miatt eleve később tudták elvetni a krumplit. A legnagyobb baj azonban az, hogy nincs, aki felszedje.

„Korábban még 10-20 hektáron termesztettem burgonyát, ma már csak 6-7 hektáron, jövőre pedig elég lesz 2 hektár is. Tudja, miért?” – kérdezett vissza a gazda. – „Mert nincs ember, aki fölszedje a krumplit, legalábbis olyan, aki ért hozzá és dolgos. A fiatalok hallani sem akarnak ilyen munkáról. A vetőmag minősége sem olyan, mint korábban.”

Eközben a címlapon
Fotó: Keller Mátyás

Az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke szerint a hűvös, csapadékos tavasz és az aszályos nyár következtében lesz drágább a burgonya.

„Mi örülnénk a legjobban, ha egy év alatt duplájára nőtt volna a burgonya ára, ám ez sajnos átlagosan nem így van. Mi pontosan látjuk a tendenciákat, tavaly is nagyjából 998 forintba került 5 kiló burgonya, és most is ennyi, de valóban várható áremelkedés” – mondta a -nak Kecskés Gábor.