RIPOSTER

Ki­de­rült, miért lesz még drá­gább az új­krumpli

Meg­je­lent a pi­a­co­kon az új­krumpli. Bár meg­szo­kott, hogy a sze­zon ele­jén drá­gáb­ban mérik, idén a szo­ká­sos­nál is jóval töb­bet kér­nek érte: a ki­lón­kénti át­lagár 1280 Ft. A Ri­post utá­na­járt a drá­gu­lás­nak.
  • Szerző: Ripost

Mélyen a zsebébe kell nyúlnia annak, aki újkrumplit szeretne venni: még a másodosztályú portéka ára is 1000 forint felett van. Az első osztályú árát pedig még a nagybanin is igencsak megkérik, 1000-1250 forint között mérik…

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nem csoda, hogy a Vámház körúti Vásárcsarnokban kevés zöldséges árul még újkrumplit. "Még csak most kezdődött a szezonja, nálunk is csak egy hete lehet kapni" – árulta el kérdésünkre Agócs Attila zöldséges.

Mint mondja, minden évben jóval magasabb az először megjelenő újkrumpli ára, mint a többi krumplié. Ilyenkor ugyanis a hazai, fóliában termesztett krumpli jelenik meg, amelynek többe kerül a termesztése.

Az újkrumpli szezonja áprilistól júniusig tart, májusban lehet áresésre számítani.

Ám ha a szabad földben termesztett krumpli késik, akkor előfordulhat, hogy szerényebb mértékű lesz, vagy elmarad a májusi áresés.

Még rosszabb hírekkel szolgál Kékedi Tibor, a budapesti nagybani piac képviselője: "Az idei első újkrumplinak nem csak az ára magasabb a tavalyihoz képest, de a minősége is gyengébb, méretre kisebb. Ráadásul a most kaphatók fóliások, míg a szabad földben termesztett, később megjelenő, jobb minőségű újburgonya még drágább lehet".

Eközben a címlapon
Nem tett jót a tél Schönberger Balázs termesztőt éppen burgonya ültetés közben hívtuk fel telefonon. "Tavaly március 16-án ültettem a krumplit, idén komoly lemaradásban vagyok. Az elhúzódó tél miatt ugyanis sokáig túl hideg, majd rendkívül vizenyős volt a talaj az ültetéshez, így rendkívül későn tudtunk csak nekifogni a munkálatoknak" – magyarázta.
Kivárásra játszik a vevő –Idén még nem vásároltam újkrumplit, túl magasnak tartom az árát– mondta el lapunknak Hegyi Istvánné a Vámház körúti Vásárcsarnokban. – Ha lejjebb megy az ára, biztosan vásárolok majd újburgonyát, s mindenképp a piacon. A zöldségeket is ott szerzem be, mert fontosnak tartom, hogy hazai termékeket vegyek.