KÜLFÖLD

Bor­zal­mas hírek ér­kez­tek az Isz­lám Ál­lam­ról

Bár a ter­ro­ris­ták el­vesz­tet­ték fő­vá­ro­su­kat, Rak­kát, még nem lé­le­gez­he­tünk fel: a dzsi­há­d­is­ták ke­gyet­len bosszúra ké­szül­nek!
  • Szerző: KF

Hivatalosan is véget ért kedden a szíriai Rakka ostroma – a várost az Iszlám Állam önkényesen jelölte ki fővárosául, felszabadítása pedig júniusban kezdődött. Bár a szíriai hadseregnek, a kurd milíciának és az amerikai vezetésű koalíciónak sikerült kiűznie a városból a terroristákat, a háborúnak még messze nincs vége.

EZEKET OLVASTAD MÁR?
Fotó: Europress / Bulent Kilic - AFP
Fotó: Europress / Bulent Kilic - AFP

A terrorszervezet aranykorában egy Nagy-Britannia méretű területet birtokolt Szíriában és Irakban, de csápjai elértek Líbiába vagy éppen Afganisztánba is. Mostanra mindkét országban visszaszorultak a dzsihádisták, az iraki bázis, Moszul után a szíriai kulcsvárost is elveszítették, de a két ország közötti sivatagban még mindig él a kalifátus eszméje. Ahogy maga a kalifa, Abu Bakr al-Bagdadi is. A várakozások szerint a terroristák innen fognak majd kisebb gerillaharcokat indítani, és ugyanúgy túlélhetik a területeik elvesztését, mint egykor az al-Kaida.

De az Iszlám Állam számára már rég nem prioritás a területi bázis: a virtuális kalifátus kiépítésére törekedtek. Ennek lényege, hogy világszerte mindenhol állomásoznak híveik, akik talán soha nem is jártak a Közel-Keleten, de interneten keresztül hűséget fogadtak a terrorszervezetnek, kitanulták a merényletek végrehajtásának minden csínját-bínját, és parancsszóra azonnal ölni tudnak – és akarnak. Az utóbbi idők európai terrortámadásai így zajlottak le, a titkosszolgálatok pedig szinte tehetetlenek, nagyon nehéz kiszűrni egy interneten radikalizálódó, potenciális terroristát.

Rakkában 2014 előtt közel 300 ezren éltek, ebből 270 ezren menekültek el az Iszlám Állam felemelkedése óta. Az egykori lakosok többségének pedig nincs hova hazatérniük: otthonaik romokban állnak, az utcákat, házakat aláaknázták a terroristák, az egész város alatt labirintusrendszert építettek ki, amely veszélyes meglepetéseket tartogathat még. Az emberi jogi szervezetek szerint az egykori lakosok akár még egy évig is a menekülttáborokban rekedhetnek, mert Rakkát nem lehet egyik napról a másikra lakhatóvá tenni. A pánikkeltés pedig az Iszlám Állam egyik legélesebb fegyvere, amit a nyomorúságos táborokban élő frusztrált helyiek ellen bármikor bevethet – és áldozatok mellett újabb és újabb tagokat szerezhet.