OLDALVONAL

29 nap­pal élte túl fe­le­sé­gét a ma­gyar olim­piai baj­nok

Éle­té­nek 78. évé­ben, csü­tör­tö­kön meg­halt Ihász Kál­mán olim­piai baj­nok lab­da­rúgó.
  • Szerző: mv

Életkora hiába közelített a nyolcvanhoz, úgy tűnt, Ihász Kálmán nem öregszik. Az egykori olimpiai bajnok labdarúgó remekül tartotta magát, jó egészségnek örvendett. Csütörtöki halála váratlanul érte a magyar futballcsaládot.

Ihász Kálmán 78 évesen hunyt el
Ihász Kálmán 78 évesen hunyt el

Az egykori kiváló hátvéd négy bajnoki címet nyert a Vasassal, és 27 mérkőzésen lépett pályára a magyar válogatottban. Jó modorú, kedves, barátságos embernek tartották, azon magyar labdarúgók egyike volt, akit mindenki szeretett. Úgy tűnt, nem öregszik, habár a nyolcvanadik életévéhez közelített, remekül tartotta magát.

A úgy tudja, nem küzdött komoly egészségügyi problémákkal, jó erőben volt. Azonbanjanuár 2-án elhunyt a felesége, és az egykori labdarúgó nem tudta feldolgozni a fájdalmas veszteséget. Egyik napról a másikra megromlott az állapota. Összeesett, beverte a fejét, és kórházba szállították. Ott érte a halál.

Januárban vesztette el a feleségét az olimpiai bajnok labdarúgó
Januárban vesztette el a feleségét az olimpiai bajnok labdarúgó

Ihász Kálmán csak négy hónappal volt idősebb Mészöly Kálmánnál, akivel gyakorlatilag párhuzamosan futott a karrierje. Együtt nyerték a bajnoki címeket a Vasassal, és a magyar válogatott mezében is számos sikert arattak. Igazi jó barátok voltak – mondta a -nak Mészöly Kálmán fia, Géza:

"Még nem mondtuk el apunak a gyászhírt, de biztosan megtesszük, mert neki tudnia kell erről. Biztosan nagyon megrendíti a hír, mert sorra távoznak a korábbi pályatársai. Ihász Kálmán az egyik legjobb barátja volt, mindketten a Vasas-család legendái közé tartoznak. Apuval együtt érték el sikereiket, még a búcsúmeccsüket is közösen tartották - Farkas János társaságban - a Vasasnál."

Ihász Kálmánt 2011-ben a MOB születésnapi emlékplakettel díjazta, ugyanebben az évben Budapest XIII. kerületének díszpolgára lett, 2013-ban a Vasas életműdíjban részesítette. A Vasas Sport Club saját halottjának tekinti a legendás labdarúgót.

Eközben a címlapon