INSIDER

Így reagáltak a hívek a pesti jezsuiták humorára

Van humoruk a budapesti jezsuitáknak, akik az érintős perselypénz-automatát AutoMáténak keresztelték el, mégpedig a vámszedőből apostollá lett Máté után. Ráadásul mostantól vasárnap este 10 órás misét is tartanak - mint mondják, baglyoknak -, és a felhívást is úgy fogalmazták meg, mintha egy fiataloknak szóló reklámtankönyvből vették volna elő a szlogeneket: "Nem érsz ide a vasárnap esti hatosra? Nem férsz be a Jezsuita Nyolcasra? Próbált ki az új exámen-misét!"
  • Szerző: Ripost

 

A hívek többsége támogatja

Látszik, hogy a budapesti Jézus Szíve templomban ismerik a modern kor nyelvét. Ez persze nem mindenkinek tetszik, a konzervatívabb hívek közül sokan kritizálják ezeket az „elhajlásokat”. A bankkártyás perselypénz is vitát váltott ki az interneten.

Vannak, akik szerint elengedhetetlen, hogy haladjunk a korral, a 21 században ez természetes, mások pedig egyenesen szentségtörésnek  nevezik és úgy gondolják, nem való terminál a templomba.

  „ A bankkártyás fizetés már túlzás, a pénzcsörgés is zavaró volt, de az automata pityegő hangja végképp nem való szent helyre" - írja Mariann. „Nálunk az egyházi adót lehet átutalással fizetni, és ez hatalmas könnyebbség, biztos sokan örülnének, hogy nem kell, hogy apró legyen nálad" - írja Péter.Akkor az úr minket vár vagy a bankkártyánkat?" – kérdezi egy másik kételkedő.

„ Szerintem ez a legelegánsabb módja az adakozásnak és azt a zavaró tényezőt is kiiktatja, hogy a mellettem levő lája, mennyit tettem be" - érvel Éva. Vannak praktikus megfontolások is: „Nálunk Egerben szervezett maffia fosztogatja az egész nap nyitva álló templomok perselyeit!" – írja Csaba. És azt se feledjük, hogy Angliában például csaknem a duplájára nőtt az adományok összege, miután bevezették a bankkártyás fizetési lehetőséget…

A katolikus.ma honlapon meg is szavaztatták a híveket, hogy tetszik-e nekik az új rendszer, és lapzártánk idején 55-45 arányban az igen állt nyerésre…

 

 Kinn maradt a régi persely is

„A Jézus Szíve az első katolikus templom Magyarországon, ahol lehet érintéssel adakozni. A persely a templom búcsúja, Jézus Szíve ünnepe, június 28-a óta működik" –mondta el a %%-nak Végh Dániel, a templom kommunikációs és kulturális menedzsere.  AutoMáté a templomban a könyvesbolt oldalhajó felőli bejáratánál van kihelyezve. A terminálon keresztül 500, 1000 vagy 3000 forinttal lehet támogatni a templomot: egy gombbal ki kell választani, milyen összeget szeretnénk adni. A kiválasztás után egyszerűen, paypass fizetési móddal lehet adakozni a templom javára.

A bejárat másik oldalán a régi persely is megmaradt.  „ Vannak konzervatívok, idősebbek, akik fenntartással kezelik a modern technikát, nekik is meghagytuk a lehetőséget" –magyarázta Dániel.

 

Nem mise közben pityegtetik a kártyát

A jezsuitáknál Szent Ignác intelmeit követik, ezért náluk nincs adakozás, pénz gyűjtés a misék alatt. Sok ellenző úgy képzelte el, hogy mise közben pityegtetik a terminálhoz a hívek a kártyákat.

„Erről szó sincs, előtte és utána tudnak adakozni a hívek, ahogy nem telefonálunk mise alatt, úgy nem használjuk ezt sem"

- magyarázta a menedzser.

A modern adakozási lehetőség azért is fontos, mert ebbe a templomba sok fiatal jár, sokan nem is hordanak maguknál készpénzt.  Az esti és éjszakai misék bevezetése is számos fiatalt és turistát vonz ide.

A VIII. kerületi jezsuita templomban egyébként az épület felújítására gyűjtenek. A templom felújítás alatt áll, ott jártunkkor is dolgoztak a munkások. Mivel ez nem plébániatemplom, egyházi adóból nincs bevételük, ezért is fontos számukra a támogatás.

Magyarország első érintő perselye úttörő lehet. Megjelenése óta már négy templom érdeklődött a technikai részletek felől, katolikus és református egyaránt. A Jézus Szíve templom újításával elindulhat valami Magyarországon, modernizálódhat nálunk is az adománygyűjtés.

 

Angliában körbeadják a terminált az adakozásra
Angliában az anglikán egyház több templomban is bevezette az érintőkártyás adományozási lehetőséget. Ennek a példáján londoni katolikus templomokban is bevezették ezt az formát. Dublinban is van több templom, ahol van ilyen lehetőség. Sőt, sok helyen, ahol régen körbejáró persely volt, az újítás után a terminált adják körbe a hívek és úgy adakoznak.
 

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?