NÍNÓ

Gyors­hír: gáz­ki­tö­rés tör­tént Algyő mel­lett

Rob­ba­nás­ve­szé­lyes kon­cent­rá­ci­ó­ban van jelen a gáz, a tűz­ol­tók már a hely­szí­nen van­nak.
  • Szerző: BE

Az eset Szeged és Algyő között történt, talajvizet hoz fel a gáznemű anyag.

A föld alól feltörő folyadékhoz riasztották az algyői létesítményi és a szegedi hivatásos tűzoltókat a 47-es főút Algyő és Szeged közti szakasza mellé.

Az elsődleges helyszíni mérések szerint gáz tör fel a föld alól, ami talajvizet hoz a felszínre. A tűzoltók gázkoncentrációt mértek a szivárgás helyénél, a műszerek szerint annak közvetlen közelében robbanásveszélyes a gáz, attól néhány méterre azonban már hígabb a koncentráció. A rajok most három vízsugárral csapatják, oszlatják a gázt, emellett további méréseket végeznek.

A tűzoltók a helyszínre kérték az ismert olajipari vállalat szakembereit is, forgalomkorlátozásra pedig nincs szükség az érintett útszakaszon – közölte a Katasztrófavédelem.

Algyő térségében több gázkitörés is volt az elmúlt évtizedekben.

  • 1968. december 19-26. - Algyő
  • 1981. december 29-31. - Algyő, 683-as forráspont, Maroslele község határa
  • 1982. október 14-17. - Szeged-Algyői 619-es számú vízvisszanyomó kút, gázkifúvás

Az 1968-as gázkitörésről a Délmagyar közölt archív fotókat, itt nézheted meg!  A tűzgomoly 25-30 méter átmérőjű, 50-80 méter magas volt.A hatalmas fáklya egy hétig lobogott Algyő felett, míg végül egy turbóreaktoros tűzoltógéppel sikerült eloltani 1968. december 26-án. Január 16-án sikerült csak lecsendesíteni a kutat egy mélységi robbantással: 1910 méter mélyen iszappal öntötték el a kitörés helyét.